Testovi za Kovid pri kraju, za hitnu nabavku izdvojeno preko 2,1 milion eura

"Odjeljenje molekularne dijagnostike Centra za medicinsku mikrobiologiju Instituta za javno zdravlje izvršilo je procjenu da će u naredna tri mjeseca biti potrebna finansijska podrška u iznosu od 2.177.863,17 eura za nabavku sredstava"

15810 pregleda 57 reakcija 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Institut za javno zdravlje obavijestio je Ministarstvo zdravlja da su trenutne zalihe dijagnostikuma i medicinskog potrošnog materijala za ispitivanje na prisustvo Kovid-19 pri kraju i da je neophodna hitna nabavka.

Iz Vlade je saopšteno da je za nabavku tih sredstava za naredna tri mjeseca izdvojeno 2.177.863,17 eura.

"S obzirom da je trenutna epidemiološka situacija takva da se po dosadašnjim saznanjima ne može predvidjeti dalji tok razvoja epidemije, nije moguće adekvatno planirati sredstva za nabavku dijagnostikuma i medicinskog potrošnog materijala. S tim u vezi, Odjeljenje molekularne dijagnostike Centra za medicinsku mikrobiologiju Instituta za javno zdravlje izvršilo je procjenu da će u naredna tri mjeseca biti potrebna finansijska podrška u iznosu od 2.177.863,17 eura za nabavku navedenih sredstava", saopšteno je iz Vlade.

Vlada je donijela i Odluku o izmjenama Odluke o mreži zdravstvenih ustanova.

"Razlozi za izmjene su prestanak potrebe za pružanjem zdravstvenih usluga na primarnom nivou zdravstvene zaštite za djelatnost mikrobiološke dijagnostike ispitivanja prisustva novog koronavirusa (SARS-CoV-2) real-time PCR tehnikom od strane Poliklinike "MojLab" Podgorica. Kako je objašnjeno, zdravstvene ustanove primarnog nivoa zdravstvene zaštite - domovi zdravlja i Institut za javno zdravlje Crne Gore trenutno raspolažu dovoljnim kapacitetima za vršenja ove mikrobiološke analize, imajući u vidu da su otvorene nove laboratorije u zdravstvenim ustanovama čiji je osnivač država, a sprovode se i brzi antigen testovi na novi koronavirus. Donošenjem ove odluke, ostvariće se odgovarajuća racionalizacija trošenja finansijskih sredstava opredijeljenih za obavezno zdravstveno osiguranje", saopšteno je nakon sjednice Vlade.

Bonus video: