Crna Gora i IOM partneri u ispunjavanju obaveza iz oblasti vladavine prava

Kordić je istakla da je Vlada posvećena, kako unapređenju strateškog i zakonodavnog okvira, tako i sprovođenju aktivnosti čiji je cilj unapređenje uslova na polju migracija

1395 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Generalni sekretarijat Vlade
Foto: Generalni sekretarijat Vlade

Crna Gora i Međunarodna organizacija za migracije (IOM) ostaju partneri u svim pitanjima iz oblasti vladavine prava, kao ključnog prioriteta Vlade, s ciljem ispunjenja svih obaveza i ubrzanja procesa pristupanja Evropskoj uniji (EU), saopštila je glavna pregovaračica Zorka Kordić.

Ona se danas sastala sa šeficom Misije IOM u Crnoj Gori, Dušicom Živković.

Kordić je, kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, istakla da je Vlada posvećena, kako unapređenju strateškog i zakonodavnog okvira, tako i sprovođenju aktivnosti čiji je cilj unapređenje uslova na polju migracija.

Ona je naglasila da Vlada s pažnjom prati dešavanja u oblasti migracija u Evropi i da kroz intenzivnu regionalnu i međunarodnu saradnju i usklađivanje sa pravnom tekovinom i najboljom praksom zemalja članica EU, nastoji da doprinese unapređenju stanja u toj oblasti.

Kordić je kazala da je to cilj i nove Strategije o migracijama i reintegraciji povratnika u Crnoj Gori za period 2021-2025, s Akcionim planom za 2021. i 2022. godinu, koju je Vlada uputila Evropskoj komisiji na mišljenje.

Ona je, kako se navodi, poručila da je Crna Gora u potpunosti posvećena saradnji s relevantnim tijelima EU u borbi protiv ilegalnih migracija.

“I da smo spremni da zajedno s Kancelarijom IOM-a u Crnoj Gori sprovodimo aktivnosti u cilju unapređenja strateškog okvira dokumenata koji adresiraju ova pitanja, kao i ispunjavanja svih obaveza u okviru ključnih pregovaračkih poglavlja 23 i 24”, dodaje se u saopštenju.

Živković je ukazala na potrebu intenziviranja saradnje kako bi se na adekvatan način i pravovremeno odgovorilo izazovima u toj oblasti.

Ona je najavila dalju podršku aktivnostima usmjerenim na jačanje kapaciteta Crne Gore na planu migracione politike, kao i aktivnostima u pravcu unapređenja procedura za azil, saradnje u oblasti readmisije, integrisanog upravljanja granicom i borbi protiv trgovine ljudima. Živković je istakla značaj partnerskog djelovanja i saradnje u cilju pružanja koordinisanog odgovora, uz puno poštovanje humanitarnih standarda i ljudskih prava.

Bonus video: