"Ugovor koji je Miković potpisao sa Vodovodom protivzakonit, isplata od 5.000 eura nosi krivičnu odgovornost"

Savjet MZ Sveti Stefan optužio predsjednika odbora Čelobrda da je kao član Upravnog odbora Vodovoda sa direktorom tog preduzeća potpisao ugovor i da je bio u konfliktu interesa

8141 pregleda 3 komentar(a)
Sveti Stefan, Foto: Savo Prelevic
Sveti Stefan, Foto: Savo Prelevic

Ugovor koji je predsjednik Odbora za uređenje naselja Čelobrdo Dragan Miković potpisao sa Vodovodom u vrijeme kada je bio član Upravnog odbora tog poreduzeća je problematičan i protivzakonit, a isplata od 5.000 eura tokom prošle godine nosi i krivičnu odgovornost.

To se navodi u odgovoru Savjeta Mjesne zajednice Sveti Stefan na tvrdnje Mikovića.

Član Savjeta MZ Blažo Rađenović je “Vijestima” ranije objelodanio da, iako je Mjesna zajednica legitimno osnovana krajem 2019, Vodovod je ugovor zaključio 2016. sa Odborom sela Čelobrdo i isplatio 5.000 eura za korišćenje voda sa tog područja. Miković je Rađenoviću odogovorio da je sve bilo legitimno.

“MZ Sveti Stefan formirana je sa punim legitimitetom tek u decembru 2019. godine. Međutim, rukovodstvo privremeno fomirane (na šest mjeseci) MZ iz 2006, godinama nakon toga se predstavljalo kao legitiman predstavnik nepostojeće mjesne zajednice. To je pokazao i nedavno otkriveni ugovor koji je navodni Odbor MZ za uređenje naselja Čelobrdo potpisao sa Vodovodom.

Imajući u obzir da je predsjednik navodnog odbora Dragan Miković, u tekstu “Nismo zloupotrebljavali pečat”, objavljen 29.1. 2021. godine, naveo da je svrha objave uočenih nezakonitih postupanja zapravo podizanje političkog rejtinga mene ili partije koju predstavljam, postaviću pitanja svom sugrađaninu Draganu Mikoviću i to kao član Savjeta MZ Sveti Stefan čiji cilj jeste da radi u interesu građana i u skladu sa zakonom, nezavisno od ličnih političkih preferenci.

Potpisali ste ugovor kao predsjednik navodnog Odbora formiranog pri Mjesnoj zajednici Sveti Stefan, koja od 2007. godine nije više bila pravno postojeća, jer je bila samo privremeno organizovana na šest mjeseci. Sve i da je postojala u trenutku kada ste potpisali sporan ugovor, takva mjesna zajednica ne bi mogla da formira Odbor, jer nije bila dio šire organizacione jedinice - mjesnog centra, za koji je jedino bilo dozvoljeno formiranje odbora;

Jedino ovlašćeno lice za potpisivanje ovakvog ugovora mogao je biti predsjednik privremeno organizovane mjesne zajednice i to u periodu za koji je organizovana, nikako u 2016. kada više nije imala pravni legitimitet. Pečat koji ste koristili za potpisivanje ovako protivzakonitog ugovora nije legalan, jer je ondašnjom odlukom o mjesnim zajednicama propisano da samo MZ ima pečat (a ne bilo koje drugo tijelo), a nije ni u saglasnosti sa lokalnim propisima - Odlukom o pečatima Opštine Budva i Odlukom o upotrebi simbola Opštine Budva“, naglasili su iz Savjeta MZ.

Oni su poručili Mikoviću,da je 2015. rješenjem SO Budva imenovan za člana Upravnog odbora Vodovod i kanalizacija Budva.

“Samo godinu dana nakon imenovanja na ovu funkciju ste, u svojstvu predsjednika nepostojećeg Odbora za uređenje naselja Čelobrdo, sa direktorom ovog preduzeća potpisali ugovor kojim naplaćujete paušalno određen godišnji iznos od 5.000 eura za korišćenje seoske infrastrukure - preliva vode iz rezervoara Vrelo. Ne mislite li da ste, sve i da se niste predstavljali kao predsjednik nepostojećeg Odbora, bili u konfliktu interesa? Gospodinu Mikoviću, kao član Odbora direktora preduzeća Vodovod i kanalizacija Budva od 2015. do 2017.godine, ste morali znati da je snabdijevanje vodom djelatnost od javnog interesa, te da poslove zahvatanja, tretmana i zaštite vodoizvorišta može da obavlja samo privredno društvo koje je osnovala jedinica lokalne samouprave, što ovaj ugovor čini bespredmetnim i neosnovanim. Za kraj i ne manje važno, novac za 2020. godinu ste od Vodovoda i kanalizacije dobili nakon što je legalno i legitimno formirana MZ Sveti Stefan (isplata u dvije tranše u februaru i julu 2020. godine), sa čim ste itekako bili upoznati, što predstavlja dodatnu zloupotrebu i krivičnu djelatnost“, kazali su iz Savjeta MZ.

Ocijenili su da se osnovu svega zaključuje da je Miković od 2016. do 2020. od Vodovoda i kanalizacije protivpravno dobio uplate od ukupno 25.000 eura.

“To je nadamo se poziv da nadležni organi istraže kako je moglo doći do ovakve zloupotrebe javnih finansija i ko je znao šta radi, a pravio se mrtav? Gospodine Mikoviću, vrijeme je da shvatimo svi da smo odgovorni za svoje postupke i da će kad-tad neko preispitivati naš rad i postupanje. Ne zamjeram vam na predugoj i udobnoj ušuškanosti u krilu DPS-a, sklonom svakakvim zloupotrebama, a najviše ljudi i njihovih života. Zamjeram vam kao sugrađaninu što niste bili vođeni opštim interesom i zapitali se nekad da li je ono što radite ispravno i da li svi od toga imaju korist“, navodi se u saopštenju.

Bonus video: