Opština HN: URA iznijela niz neprovjerenih informacija, konkursi nisu rađeni mimo zakona

"Kako je Prostorno urbanistički plan Opštine donijet u skladu sa Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata, po proceduri propisanoj derogiranim Zakonom o uređenju prostora i izgradnji objekata, izuzev postupka revizije planskog dokumenta-to je sprovođenje odnosnih konkursa u nadležnosti Opštine. Shodno svemu navedenom, sprovedeni konkursi nisu urađeni mimo zakona", navodi se u reaovanju Opštine

7399 pregleda 6 komentar(a)
Herceg Novi, Foto: TO Herceg Novi
Herceg Novi, Foto: TO Herceg Novi

Opština Herceg Novi demantovala je, kako su kazali, čitav niz neprovjerenih informacija navedenih u saopštenju Građanskog pokreta URA, u vezi sa zahtjevom Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma da ova opština poništi tri konkursa za izradu urbanističko-arhitektonskih rješenja.

Iz GP URA ranije su kazali da su ti konkursi nezakoniti i da ne iznenađuje zahtjev Ministarstva.

Kako su kazali, na maliciozne insinuacije GP URA odgovoriće konkretno i bez političkih pamfleta i floskula.

"Povodom inicijativa zainteresovanih korisnika prostora za sprovođenje arhitektonsko-urbanističkih konkursa, a kako je isto moguće shodno Smjernicama za dalju detaljnu razradu poglavlja 9.5 Prostorno urbanističkog plana OHN, Sekretarijat za prostorno planiranje i izgradnju se obratio resornom Ministarstvu za davanje stručnog uputstva za dalje postupanje. Zakonom od državnoj upravi, Ministarstvo propisuje način rada i vršenja poslova organa uprave, lokalne samouprave i drugih pravnih lica u vršenju prenijetih, odnosno povjerenih poslova. Stručnim uputstvom izdatim od strane Ministarstva održivog razvoja i turizma za primjenu člana 218 u odnosu na konkurs, broj 101-2421/1 od 16.11.2017.godine smo upućeni da se „javni konkursi za urbanističko-arhitektonsko idejno rješenje mogu raspisivati na osnovu sada važećih planskih dokumenata i sprovoditi na način i po postupku propisanim Pravilnikom o načinu i postupku sprovođenja javnog konkursa", navodi se u reagovanju.

Oni ističu da je istim uputstvom definisano da se odnosi na važeće planske dokumente donijete do stupanja na snagu Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, odnosno do roka iz člana 217 ovog Zakona, ta da je u navedenom zakonskom roku je usvojen i Prostorno urbanistički plan Opštine Herceg Novi po kom je predviđeno sprovođenje konkursa.

Objašnjavaju da predmetne lokacije za koje su raspisani konkursi nemaju direktnu primjenu planskog dokumenta, već obavezu izrade daljih detaljnih razrada.

"Planskim dokumentom u Smjernicama za dalju detaljnu razradu (poglavlje 9.5) je definisano da za: „Specifične i posebno vrijedne prostore moguće je u okviru planske jedinice raditi Urbanističke projekte ili urbanističko-arhitektonska konkursna rješenja“. Shodno tome, raspisani konkursi imaju planski osnov i predstavljaju detaljnu razradu Prostorno urbanističkog plana Opštine Herceg Novi. Aktom 05-31/113 Sekretarijat za prostorno planiranje i izgradnju se obratio Direktoratu glavnog državnog arhitekte, traženo je mišljenje za prethodno pomenuto stručno uputstvo. Odgovorom od 26.05.2020.godine je traženo da se dostave precizni podaci o lokaciji. Nakon dostavljanja peciznih podataka, 08.07.2020.godine obavješteni smo da je zahtjev proslijeđen Direktoratu za planiranje prostora."

Navodi se da je u avgustu 2020. od strane MORT-a primljen odgovor da se stručno uputstvo odnosi na mogućnost primjene Pravilnika o načinu i postupku sprovođenja javnog konkursa, u slučaju kada je institut javnog konkursa bio predviđen planskim dokumentom

"Kako je Prostorno urbanistički plan Opštine Herceg Novi donijet u skladu sa odredbom člana 217 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, po proceduri propisanoj derogiranim Zakonom o uređenju prostora i izgradnji objekata, izuzev postupka revizije planskog dokumenta-to je sprovođenje odnosnih konkursa u nadležnosti Opštine. Shodno svemu navedenom, sprovedeni konkursi nisu urađeni mimo zakona. Sa promjenom naziva Ministarstva promijenjen je i stav po ovom pitanju. Na preporuke Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Opština Herceg Novi je uputila zvanično obrazloženje svoje inicijative, te će se komunikacija po ovim pitanjima svakako nastaviti", kazali su iz Opštine Herceg novi.

Oni su sugerisali da se iz GP URA ubuduće bolje informišu i temeljnije pozabave temama "čijim pogrešnim interpretacijama planiraju da se bore za povjerenje građana na predstojećim lokalnim izborima. Da li se za povjerenje građana valja boriti neistinama, manjkom znanja i površnim sudovima ostavljamo im na rasuđivanje."

"Takođe, napominjemo da u Izvršnim i Upravnim odborima preduzeća čiji je osnivač Opština Herceg Novi, sjede i učestvuju u radu upravo predstavnici koalicije SDP-URA, koji su u redovnom postupku mogli iskoristiti sve zakonske mogućnosti da dođu do preciznih i tačnih informacija kojima ne bi obmanjivali javnost. S obzirom da je ovo već drugi pokušaj tog političkog subjekta da diskredituje lokalnu samoupravu i njeno rukovodstvo, postavlja se pitanje koji su pravi i iskreni motivi ovakvih medijskih istupa? Informisanje javnosti to svakako nije. Neistinama, pogrešnim podacima, od kojih se posebno ističu “informacije” o v.d. stanju u Sekretarijatu za prostorno planiranje i Službi Glavnog gradskog arhitekte, te proizvoljnim tumačenjem zakonskih propisa, postiže se upravo suprotno – dezinformisanje javnosti i rad protiv javnog interesa. Taj je manir u javni život plasirao jedan drugi politički subjekt koji se u Herceg Novom odavno, a u državi odskora preselio u opozicione klupe", zaključuje se u reagovanju Opštine Herceg Novi.

Bonus video: