OD 22. DO 24. DECEMBRA

Na Novogodišnjem sajmu u Nikšiću očekuju blizu 200 izlagača

“Kao novitet ovogodišnjeg sajma je i to što smo odlučili da ove godine predstavimo i tzv. mikro regione a to će biti šest mjesnih zajednica koje će se posebno predstaviti – Banjani, Pješivci, Župa, Piva, Lukovo i Gornje Polje. To će biti dodatni kvalitet sajma, a oni će predstaviti svoje proizvode i običaje”, kazao je Bataković
224 pregleda 2 komentar(a)
Novogodišnji sajam, Ratko Bataković, Foto: Svetlana Mandić
Novogodišnji sajam, Ratko Bataković, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 20.12.2017. 12:14h

Novogodišnji sajam lokalnih proizvoda, četvrti po redu koji se održava u Nikšiću, okupiće blizu 200 izlagača iz zemlje i regiona. Sajam, koji organizuju Opština Nikšić i Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis, uz podršku Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, održaće se od 22. do 24. decembra u Sportskom centru. Novina ovogodišnjg sajma, prema riječima Ratka Batakovića, direktora Tehnopolisa, je to što će im od sada svake godine partner biti po jedna opština iz Crne Gore. Ove godine to je Opština Pljevlja koja je prošle nedjelje, na prvoj Nacionalnoj konferenciji za poljoprivredu i rurani razoj dobila nagradu kao lokalna uprava sa najboljim programom i merama podrške farmerima.

“Kao novitet ovogodišnjeg sajma je i to što smo odlučili da ove godine predstavimo i tzv. mikro regione a to će biti šest mjesnih zajednica koje će se posebno predstaviti – Banjani, Pješivci, Župa, Piva, Lukovo i Gornje Polje. To će biti dodatni kvalitet sajma, a oni će predstaviti svoje proizvode i običaje”, kazao je Bataković.

Kako je istakao zadatak sajma je, da pored promocije poljoprivrednih proizvoda, preduzetništva, rukotvorina i suvenira, promoviše i lokalne običaje i tako doprinese očuvanju identiteta.

Budimir Bajčetić, sekretar Sekretareijata za privredu Opštine Pljevlja, kazao je da je povezivanje gradova bitna, a u zadnje vrijeme, zaboravljena stvar, i da sajam u Nikšiću upravo to pruža, a da će Pljevlja to iskoristiti da se predstave na najbolji mogući bačin. Podsjetio je da je pljevaljski sir u maju dobio zaštitu oznake porijekla i da će pored sira Nikšićani, kao i gosti sajma, imati priliku da probaju kajmak, pršut, šljivu, ali i proizvode od organskih žitarica, a u saradnji sa NVO “Šarenica” predstaviće i narodnu radinost, dok će turistička organizacija iz toga grada promovisati agroturizam.

Govoreći u ime Opštine Nikšić Svetozar Bajović je kazao da su uvjereni da će pomenuta privredno-turistička manifesacija, koja je izložbeno-prodajnog karaktera, ove godine postaviti rekord i po broju izlagača i po broju psjetilaca.

“Da je naš sajam stekao zavidnu reputaljcij možda najboljnje svjedoči podatak da je već početkom novembra iskazano interesovanje za učešće na njemu, a ono ni danas ne prestaje, iako je rok za prijavu završen. To ne znači da nećemo omogućiti i onima koji budu malo prikasnili da se pojave na sajmu, a učešće na njemu je besplatno”, kazao je Bajović.

Institut Konfučije će promovisati tradicionalnu kinesku kuhinju i običaje, biće priređen i zabavni program, kao i dio namijenjen najmlađim posjetiocima, a sajam će i ove godine imati humanitarni karakter – učesnici će donirati dio proizvoda i deset najugroženijih porodica dobiće po paket hrane.

Prvog dana sajam će biti otvoreno od 10 do 19 časova, drugog od 9 do 19, a trećeg , kada se i završava, od 9-14 časova

Preporučujemo za Vas