Na beranskom Romskom groblju ponovo obijene grobnice

Sagovornik iz policije je rekao da je po prijavi izvršen uviđaj i da ima tragova koji govore da je jedna od porodičnih grobnica obijena

19189 pregleda 21 reakcija 21 komentar(a)
Obijena grobnica, Foto: Tufik Softić
Obijena grobnica, Foto: Tufik Softić

Na Romskom groblju u Beranama ponovo su obijene dvije grobnice, a policija čeka vlasnika da dođe iz Njemačke kako bi provjerili da li je iz tih grobnica nešto otuđeno.

Sagovornik iz policije je rekao da je po prijavi izvršen uviđaj i da ima tragova koji govore da je jedna od porodičnih grobnica obijena.

„Tragovi da se nešto tamo radilo postoje, ali da bi znali da li je nešto otuđeno, možemo znati samo kada dođe vlasnik grobnice da nam kaže da li je bilo nekih dragocjenosti i tada ćemo znati da li su otuđene“ – rekao je taj sagovornik.

Vijestima se i ovog puta iz Njemačke javio Halem Selimović koji je ispričao da je obijena grobnica njegove sestre od tetke Ifete Selimović.

„Njen suprug Orhan živi ovdje u Njemačkoj, i mi ćemo doći zajedno sljedeće sedmice u Crnu Goru da zajedno sa policijom pogledamo šta je nestalo. Nama je javljeno da je ponovo obijena i grobnica moje sestre Kumrije, koja je već jednom obijena“ – rekao je Selimović.

Skrnavljenje i provala grobnice njegove rođene sestre dogodila se u novembru prošle godine, i policija je tada saopštila Vijestima da je na tragu počiniocima.

Sagovornik iz policije je rekao da su pronađeni određeni predmeti i da su poslati na vještačenje u Forenzički centar u Danilovgrad, radi izuzimanja tragova.

Tada je iz policije rečeno da je izvršen i pretres kuća nekoliko osoba, da je predmet u radu i trude da obezbijede materijalne dokaze.

Halem Selimović objašnjava da su lopovi to učinili tako što nisu oštetili grobnice spolja, već su ih otkopali i iz grobnica ukrali zlato i druge dragocjenosti sa kojima se, po romskom običaju, umrli sahranjuju.

„Bilo je tu dosta dragocjenosti. Naši običaji su takvi da umrle sahranjujemo sa onim što su voljeli da nose“ – objasnio je Selimović.

Romsko groblje u Beranama nalazi se usamljeno na Gradinskom polju, nekoliko kilometara od grada i jedno je od najuređenih groblja. Na njemu se nalaze najveće kapele i grobnice od kojih neke prelaze vrijednost i od nekoliko desetina hiljada eura.

Među njima je i kapela Ismete Selimović, koja je vjerovatno najskuplji nadgrobni spomenik na sjeveru Crne Gore, i koštala je svojevremeno sto hiljada maraka.

Potpuno je obložena mermerom, dok su na zidovima i vratima ugrađena blindirana stakla.

Vandali su prije nekoliko godina pokušali da isprobaju da li je staklo stvarno neprobojno, pa su gađali kamenjem i pucali iz pištolja.

„Drugom prilikom je neko ukrao bakarne oluke i oštetio mermene ploče. Ne znam kakav je to narod kada ne poštuje svetinje. Jedne godine su lopovi provalili i grobnicu porodice Rizvanović i pokrali neko zlato“ – priča Halem.

Domicilnih Roma u Beranama više nema mnogo, ali, kako objašnjava Selimović, oni gdje kod da se u svijetu nalaze, ostavljaju amanet da se sahranjuju se na ovom mjestu.

Romsko groblje u Beranama i ranije je bilo na meti vandala i lopova.

Za sada se ne zna da li je u Forezničkom centru u Danilovgradu pronađen neki dokaz, kada se radi o slučaju obijanja grobnice Selimović iz novembra.

Sada će se sačekati vlasnici grobnica da dođu iz inostranstva i da se utvrdi da li je i šta ovog puta ukradeno.

Sudeći po učestalim skrnavljenjima grobnica i krađama na Romskom groblju u Beranama, očigledno je da postoji organizovana grupa koja se bave ovom potpuno morbidnom vrstom lopovluka.

Bonus video: