Kotor dogodine domaćin Skupštine Udruženja pomorskih kapetana zemalja EU

U prostorijama Bokeljske mornarice u Starom gradu okupilo se nekoliko desetina iskusnh morskih vukova – kapetana i upravitelja stroja, ali i oficira i članova niže posade trgovačkih brodova što „tuku“ sva svjetska mora
358 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 19.12.2017. 12:43h

Bokeljska mornarica, Unija pomoraca, Sindikat Pomoraca, Udruženje pomorskih kapetana i Udruženje strojara priredili su danas u Kotoru tradicionalno druženje i okupljanje pomoraca povodom blagdana Svetog Nikole - zaštitnika mornara, djece i putnika.

U prostorijama Bokeljske mornarice u Starom gradu okupilo se nekoliko desetina iskusnh morskih vukova – kapetana i upravitelja stroja, ali i oficira i članova niže posade trgovačkih brodova što „tuku“ sva svjetska mora. Među njima su bile i neke od pravih legendi našeg pomorstva, poput čuvenog i prekaljenog veterana, kapetana Slavka Ivanovića iz Kotora, ali i brojni predstavnici pomorske privrede, te potpredsjednica Opština Kotor Ljiljana Popović Moškov.

Skupu su prisustvovali i direktor Direktorata za pomorstvo u Ministarstvu saobraćaja kapetan Vladan Radonjić, lučki kapetani u Kotoru Bruno Brkanović i Baru Predrag Ratković, rektor Univerziteta Crne Gore dr Danilo Nikolić, dekan Fakulteta za pomorstvo u Kotoru dr Špiro Ivošević, direktor Pomorsjog trening centra „Azalea“ kapetan Nenad Lazović, kao i predsjednik Borda direktora Barske plovidbe, kapetan Ljubo Kočović.

„Posebne čestitke za Svetog Nikolu upućujem onima koji su danas na brodu, sa željom da se sretno vrate svojim domovima", kazao je, obraćajući se okupljenima, predsjednik Udruženja pomorskih kapetana mr Mario Pilastro. Naglašavajuči moto pomoraca da „ploviti se mora, a živjeti ne mora“ Pilastro je istakao da je i druženje povodom blagdana njihovog zaštitnika, jedna od zajendčlkih aktivnosti strukovnih pomorskih udruženja i Bokeljske mornarice, a kakvih će ubuduće sve više biti, posebno u domenu riješavanja najbitnijih prpblema za naše pomorce i unapređenje položaja pomorske industrije u Crnoj Gori.

Pilastro je naveo da je Udruđenju pomorskih kapetana Crne Gore pripala čast da u maju naredne godine, bude organizatori i domaćin godišnje Skupštine Konfederacije udruženja pomorskih kapetana zemalja Evropske Unije (CESMA), čiji su oni pridruženi članovi. Skupština CESMA održaće se u Kotoru od 3.do 5.maja i već su počele pripreme za organizaciju tog veoma bitnog međunarodnog stručnog skupa.

Pročitani su i pozdravni telegrami koje su pomorcima povodom njihovog praznika uputili Živana Petranović, direktorica beogradskog predstavništva italijansko-švajcarske brodarske kompanije MSC koja je ujedno i najveći poslodavac naših pomoraca, kao i gradonačelnik Kotora Vladimir Jokić.

„Pomorstvo i pomorci su vjekovima ugrađivali sebe u temelje ovog grada, doprinoseći njegovoj istorijskoj i kulturnoj prepoznatljivosti. Želim da se popmorstvo u našem gradu u budućnosti nastavi razvijati, pa lokalna uprava i ja kao gradonečlnik, stojimo na raspolaganju za svaku vrstu pomoči i zajedničke saradnje", stoji u čestitci koju je uputio gradonačelnik Jokić. Svim crnogorskim pomorcima, posebno onima koji su trenutno ukrcani na brodovima širom svijeta, kao i cijeloj našoj pomorskoj industriji, čestitke je danas uputio i direktor Uprave pomorske sigurnosti Crne Gore Safet Kočan sa saradnicima.

Galerija

Bonus video: