Radosna i tužna vijest

Kod Berana pronađeni tragovi mečeta, jastreb upucan prije dva dana uginuo

Udruženja za zaštitu i proučavanje životinja duže vrijeme upozoravaju da se stanje u oblasti lovstva u Crnoj Gori "već duže vrijeme može opisati kao alarmantno"

41015 pregleda 31 reakcija 29 komentar(a)
Za mečića ostavljena hrana da mu se nađe, Foto: Bear in mind
Za mečića ostavljena hrana da mu se nađe, Foto: Bear in mind

Jednu radosnu i jednu tužnu vijest podijelili su članovi Crnogorskog društva za proučavanje ptica (CZIP)

Radosna je da su tragovi mečeta čija je majka ubijena 18. februara u Beranama pronađeni u snijegu, a tužna da je jastreb koji je u subotu pronađen povrijeđen u Martinićima, uginuo.

Na Fejsbuk stranici Bear in Mind se navodi da su u subotu postavljene foto zamke u Beranama kako bi se saznalo kuda se kreće meče, nakon što je ostalo bez majke.

"U snijegu smo pronašli tragove koji pokazuju njegovo prisustvo, te ostavili hranu da mu se nađe. Ovaj posljednji slučaj ubijene mečke u Beranama, samo je jedan u nizu koji potvrđuje da se u oblasti lovstva, do sada, potpuno zanemarivala problematika krivolova, nedovoljnih inspekcijskih kapaciteta i nepostojanja harmonizacije propisa koji uređuju oblast, te na kraju rezultirala izostankom sprovođenja kaznene politike za počionice djela protiv prirode", navodi se na Fejsbuk stranici Bear in Mind.

Na Fejsbuk stranici Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) je navedeno da je u jastreba pucano.

"Što nas sada dovodi do tačke da skoro svaki dan imamo slučaj krivolova, kojem se pod hitno mora stati na kraj. Moratorijum na lov u periodu od najmanje pet godina jer tako mora", navode iz CZIP.

Zahvalili su se Dejanu Krvavcu koji je dva dana brinuo o ptici.

Iz CZIP su upozorili da se stanje u oblasti lovstva u Crnoj Gori "već duže vrijeme može opisati kao alarmantno".

"Do te mjere da je ubijanje nelovnih pa čak i zaštićenih vrsta postalo naša svakodnevica. Upravo su posljednja dešavanja kap koja je prelila času i postala poziv nadležnim institucijama da što prije postupe radikalno i oštro kako bi se ovaj problem riješio", navodi iz CZIP.

Povezani članci

18. Februar 2021.

Ubijena zaštićena sova

Nedavno je kod Tehničkih fakulteta u Podgorici pronađena sova, velika ušara (Bubo bubo) u koju je, kako je navedeno iz CZIP, pucana u više navrata, a uginula je usljed posljedica trovanja olovom.