Đeljošaj nakon sastanka u Vladi: Nastavićemo sa konsultacijama

Na putu Podgorica - Tuzi danas više sati bio blokiran saobraćaj. Prethodno je rukovodstvo opštine Tuzi odbilo da sprovede nalog zdravstvenih vlasti da ugostiteljski objekti u Tuzima budu zatvoreni zbog epidemiološke situacije u državi... Nakon višesatne blokade građani su se razišli, a lokali nastavili sa radom

405808 pregleda 680 reakcija 678 komentar(a)
Đeljošaj i Nimanbegu, Foto: Boris Pejović
Đeljošaj i Nimanbegu, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.02.2021. 18:31h
Završeno
18:26h

Podgoričko Osnovno tužilaštvo da su tri osobe uhapšene nakon jutrošnje kontrole ugostiteljskih objekata u Tuzima.

Dežurni tužilac dao obavezujući nalog policiji da podnese krivične prijave protiv Đeljošaja, v.d. načelnika Komunalne policije Redžepa Čunmuljaja i jednog komunalnog policajca. 

17:39h

Predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj je nakon sastanka u Vladi sa potpredsjednikom Dritanom Abazovićem i ministarkom zdravlja Jelenom Borovinić Bojović kazao da će nastaviti konsultacije.

Đeljošaj nije precizirao šta su dogovorili, niti je odgovorio na pitanje da li će ugostiteljski objekti i dalje biti otvoreni u Tuzima. Sastanku je prisustvovao i poslanik Genci Nimanbegu.

Izmjena: 17:43h
17:01h

Poslanik i jedan od lidera Demokratskog fronta, Milan Knežević, ocijenio je da je premijer Zdravko Krivokapić danas "potpisao kapitulaciju" i ličnim primjerom pokazao da je u Crnoj Gori "svako više premijer od njega".

Knežević je na Tviteru poručio: “Sa Lovćena vila kliče, ne daj Tuzi, druže Niče”.

16:55h

U Tuzima je danas bio i foto-reporter "Vijesti" Boris Pejović. Pogledajte fotografije.

15:47h

Predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj i poslanik Genci Nimanbegu došli su na sastanak sa potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem, saznaju "Vijesti".

Sastanku prisustvuje i ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

14:59h

U foto galeriji našeg reportera Luke Zekovića pogledajte kako je bilo danas u Tuzima.

14:55h

Hrvatska građanska inicijativa (HGI) podržala je predsjednika opštine Tuzi Nika Đeljošaja i apelovala da se situacija smiri kroz dijalog, uvažavajući činjenicu da u tom gradu nije alarmantna situacija s brojem oboljelih. Iz te partije uputili su podršku lokalnom rukovodstvu i građanima Tuzi, koji, kako su naveli, brane prije svega vlastito dostojanstvo.

Iz HGI-ja su kazali da je žalosno što je ovog puta izostao i elementarni razgovor najodgovornijih u Crnoj Gori sa Đeljošajem. „I na taj način pokazan manjak uvažavanja i poštovanja digniteta stanovnika tog grada“, navodi se u saopštenju.  

14:40h

Građani su krenuli da se razilaze.

Pripadnici policije su se povukli.

Tuzi
foto: Alisa Hajdarpašić
14:38h

Predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj je rekao da oni imaju odgovornost prema opštini koju zastupaju i prema građana.

"Mi ćemo raditi svoj dio posla, policija ide tamo gdje ima da se radi, dobili smo novu inicijativu da razgovaramo sa predstavnicima Vlade. Prihvatili smo je, bitan nam je razgovor. Nije bitno gdje ćemo, bitan je dijalog", rekao je Đeljošaj.

On je istakao da su se dogovorili sa policijom da ne zatvaraju lokale.

14:06h

Đeljošaj je kazao da ima informaciju da će se odluka o epidemiološkim mjerama u Tuzima promijeniti. On je dodao da nema informaciju o nalogu za hapšenje.

Izmjena: 14:12h
14:05h

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je kazao da SDT za sada nema osnova da postupa u slučaju pobune u Tuzima, ali je pozvao građane da poštuju zakone, ističuči da je na sličan način počeo rat u nekadašnjoj Jugoslaviji.

13:49h

Premijer Zdravko Krivokapić neće doći u opštinu Tuzi, rekao je Đeljošaj.

"Kao što je većina vas je bila prisutna kad me nazvao Krivokapić, svi ste snimili razgovor, i pokazao tu želju da se dijalogom riješi diskriminacija... Maloprije me je obavjestio da neće dolaziti. Nije mi ostavio prostora da kažem rečenicu. Nije objasnio. Ovo je neodgovorno ponašanje. Odgovornije ćemo se odnositi od njega, poštujemo zakon o lokalnoj samoupravi. Htjeli smo da ih sačekamo i nađemo kompromis na svačije zadovoljstvo. Umjesto da je ministar poljoprivrede tu mi imamo ovo... Svaki komentar je suvišan, trebalo bi da premijer drži riječ", rekao je Đeljošaj.

Dodao je da su njihovi sljedeći koraci poštovanje i rad na suzbijanju epidemije.

"Još jedan apel premijeru i vicepremijeru neka dođu na razgovor", poručio je Đeljošaj.

Predsjednik opštine je objasnio da će lokali raditi.

" Mi poštujemo zakon, opstina je jedina nadležna za rad ugostiteljskih objekata."

Đeljošaj je dodao i da u Tuzi neće doći nijedan predstavnik Vlade.

Izmjena: 14:00h
13:28h

Bošnjačka stranka iskazuje punu podršku lokalnoj samoupravi i građanima opštine Tuzi, u odbrani elementarnih ljudskih prava, saopšteno je iz ove stranke.

“Imajući u obzir da su Tuzi u kategorizaciji broja zaraženih, u zelenoj zoni, odluka o zatvaranju ugostiteljskih objekata je udar na privredu ove opštine. Podsjećamo javnost da su stanovnici ove opštine tokom prvog talasa epidemije pokazali visok stepen poštovanja mjera. Kao članica lokalne vlasti u ovoj opštini, pozivamo sve strane na dijalog, koji je jedini put ka dogovoru”, ocijenili su iz BS.

13:23h

Radnička partija pozvala je nadležne organe da sankcionišu ponašanje Nika Đeljošaja, jer zakon mora biti jedan za sve i ocijenila da Đeljošaj potpiruju podjele u društvu.

"U ovom trenutku svi moramo biti svjesni da je zdravlje naših sugrađana iznad svega, i da u ovim teškim vremenima treba da budemo solidarni i strplljivi kako bi pandemiji konačno stali na put. Interes građana mora biti ispred svih drugih interesa i pojedinac ne može biti jači od države. Vokabular koji sadrži riječi "odmazda“ i "diskiminacija“ jasno ukazuje da reakcija Đeljošaja nije izazvana novim mjerama Ministarstva zdravlja, već da ima dublju političku pozadinu", poručili su.

13:00h

Socijalistička narodna partija pozvala je na smirivanje situacije u Tuzima.

"Umjesto potpaljivanja strasti i želje da se ostvare sitni politički poeni, smatramo da bi bilo razumnije i cjelishodnije da Nik Đeljošaj svojim primjerom pokaže građanima Tuzi kako se poštuju Ustav, zakoni i mjere nadležnih organa. SNP CG se zalaže za poštovanje mjera u svim opštinama za koje su propisane, bez izuzetka. U tom smislu, gospodin Đeljošaj mora shvatiti da su Tuzi dio Crne Gore i ponašati se u skladu sa tom činjenicom", navodi se, između ostalog, u saopštenju SNP-a.

12:35h

Poslanik u Skupštini Genci Nimanbegu poručio je sa protesta u Tuzima da kao predstavnik građana staje na stranu Opštine.

On je istakao da se ova situacija mora riješiti dijalogom i da Vlada “mora ići korak nazad”. Osvrnuo se na pozivanje rješavanja problema na represivan način i kazao da se sve treba riješiti na miran način. Na pitanje ko poziva na represivne mjere, rekao je da je u pitanju predsjednik Prave Crne Gore.

Nik Đeljošaj je pozvao Milačića u Tuzi da dođe i on na taj pokuša da riješi situaciju.

Osim Gencija došao je i Nazif Cungu, obojica su dočekani dugim aplauzom.

Henci
foto: Alisa Hajdarpašić
12:34h

Predsjednik opštine Tuzi Nik Đeljošaj ocijenio je da je Vlada imala namjeru da ih "ponizi". Poručio je da "to ne može, to ovdje ne prolazi". Opširnije OVDJE>>>

12:32h

Predsjednik Opštinskog odbora DPS Tuzi Mirza Pepić je ocijenio da nove mjere koje je Vlada donijela za opštinu Tuzi su "dokaz da ovu Vladu ne vode nikakvi eksperti"

"Riječ je o čisto političkom hiru i odluci kojom se žele disciplinovati građani opštine Tuzi. Građani Tuzi nijesu protiv zdravstvenih mjera, jer smo to dokazali u prvom talasu pandemije koronavirusom, ali jesu protiv političkih koje su usmjerene na slabljenje ekonomskih prilika u najmlađoj opštini u Crnoj Gori. Ovo ujedno pokazuje i odnos nove apostolske Vlade prema opštini u kojoj većinu stanovništva čine manjinski narodi, pa ova politička odluka ima i posebnu konotaciju. Mi nećemo ćutati, već ćemo se suprostaviti svim zakonom propisanim sredstvima, ovoj odluci, kao i svakoj političkoj odluci kojom se tendenciozno nanosi šteta građanima bilo koje opštine u našoj Crnoj Gori", naveo je Pepić.

12:21h

Savjet za građansku kontrolu rada policije, u skladu sa svojim ovlašćenjima u domenu zaštite ljudskih prava, pažljivo prati dešavanja u opštini Tuzi i postupanje policijskih službenika tim povodom.

Kako su kazali, ostvarena je neposredna komunikacija sa svim akterima događanja.

"Savjet poziva na očuvanje javnog reda i mira a od policijskih službenika očekuje da, kao i uvjek u tenzičnim situacijama, postupaju profesionalno i zakonito, poštujući ljudska prava i dostojanstvo svih građana", navodi se u saopštenju.

11:50h

U ime građana Ulcinj došla je grupa građana među kojima predsjednik Skupštine opštine Ulcinj.

Čapuni je za “Vijesti” objasnio da se građani Tuzi i Malesije ne smiju diskriminisati.

“Donijete su epidemiološke mjere bez konsultacija građana i rukovodstva Opštine Tuzi iako su u zelenoj zoni kada se radi o epidemiološkom statusu, i iako su građani Tuzi pokazali izrazitu zrelost u poštovanju mjera”, kazao je Čapuni.

Tu je i predsjednik Albanskog savjeta u Crnoj Gori Faik Nika. Najavili su dolazak i Gencija Nimanbegua i Nazifa Cungua i još desetine građana.

Čapuni i Đeljošaj
Čapuni i Đeljošajfoto: Alisa Hajdarpašić

Bonus video: