Morbili su teška bolest i lako može doći do epidemije

Vujošević tvrdi da djeca do pet godina čine 60 odsto inficiranih i da jedno do troje od 1.000 zaraženih mališana umre od komplikacija

27998 pregleda 284 reakcija 11 komentar(a)
Obuhvat od 95 odsto vakcinisanih u svijetu iskorijenio bi bolest, Foto: Shutterstock
Obuhvat od 95 odsto vakcinisanih u svijetu iskorijenio bi bolest, Foto: Shutterstock

Morbili su najzaraznija bolest, a trenutni obuhvat vakcinisane djece ukazuje da bi vrlo lako moglo da dođe do epidemije malih boginja.

To je, u razgovoru za „Vijesti“, kazao prof. dr Novica Vujošević, epidemiolog u penziji. On je istakao bi epidemija morbila, u kombinaciji sa epidemijom koronavirusa napravila pometnju. Pojasnio je da novi sojevi koronavirusa napadaju i mlađe, a na početku bolesti morbila, dok se ne pojavi osip, teško je razlučiti koji je virus u pitanju jer i jednom i drugom slučaju dominiraju respiratorni simptomi.

Vujošević je ocijenio da bi kombinacija ove dvije zarazne bolesti bila katastrofalna.

Prema njegovim riječima, nije tačno da morbili nisu teška bolest i to iz dva razloga, jer smanjuju imunitet organizma i komplikacije su česte.

„Od 100 djece oboljele od morbila, između sedam i devet dobije upalu srednjeg uha, upalu pluća između jednog i šestoro djece, a različite vrste dijareje oko šestoro. Upalu mozga dobije jedno dijete na 1.000 do 2.000 oboljelih“, rekao je Vujošević. On je poručio da sklerozirajući panencefalitis (smrtnosona bolest sa oštećenjem mozga) dobije jedno dijete na 100.000 oboljelih, dok na 1.000 inficiranih umre jedno do troje djece.

Vujošević: Nije tačno da morbili nisu teška bolest
Vujošević: Nije tačno da morbili nisu teška bolest foto: Printscreen

Vujošević je pojasnio da mala djeca, uzrasta do pet godina, čine 60 odsto inficiranih, kao i da stariji koji obole umiru od upale mozga.

Profesor epidemiologije istakao je da je uzročnih bolesti pronađen 1954. godine, kada je izolovan virus koji izaziva morbile, dok je vakcina pronađena 1963. Podsjetio je da je Svjetska zdravstvena organizacija u drugoj polovini devedesetih krenula da se pozabavi ovom bolešću kako bi se iskorijenila.

„Ako bi se sva djeca do druge godine u svijetu vakcinisala u procentu od 95 odsto, bolest bi nestala. To se neće desiti, jer je obuhvat nizak u nerazvijenim i manje razvijenim zemljama“, kazao je.

„Vijesti“ su juče objavile da je tek svako peto dijete rođeno 2019. godine primilo lani MMR vakcinu protiv malih boginja, zaušaka i rubeole, prema nezvaničnim procjenama nadležnih u Crnoj Gori. To znači da je svega 20 odsto mališana rođeno prije dvije godine zaštićeno od morbila, odnosno malih boginja, što bi moglo dovesti do epidemije ove zarazne, ranije gotovo iskorijenjene bolesti.

Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) “Vijestima” su odgovorili da je lani, uprkos svim aktivnostima pedijatrijskih službi, uticaj epidemije kovid-19 bio izražen u svim opštinama i generacijama djece, a pogotovo na imunizaciju djece protiv morbila, koja je u generaciji rođenih 2018. godine sprovedena sa gotovo 45 odsto obuhvata.

Procjene su, tvrde u toj ustanovi, da je kod djece rođene 2019. godine i “znatno niži”.

Vujošević smatra da nema opravdanja za ovako mali obuhvat vakcinisanih, jer 85 imunizovane djece štiti od epidemije, a preko 95 odsto da niko ne oboli od malih boginja.

Istakao je da imamo dovoljan broj pedijatara i ljekara opšte prakse, a da svega jedan odsto djece ima kontraindikacije za primanje vakcine.

Vujošević je poručio da ljekari treba zdravstveno i strasno da djeluju na roditelje i objasne značaj, ocijenivši da je nacionalni ponos ako imate dobar kolektivni imunitet.

Pojasnio je da vakcina protiv morbila stvara solidan imunitet koji traje cijeli život.

Kavarić: Nevakcinisano 90 odsto djece rođene 2019.

Epidemija morbila u Crnoj Gori je realna, kazao je pedijatar Nebojša Kavarić i to obrazlaže podatkom da je trenutno 90 odsto djece 2019. godište nevakcinisano.

Epidemiolog Senad Begić je prije četiri godine kazao da smo na pragu epidemije malih boginja jer je broj djece vakcinisane MMR vakcinom i tada bio mali.

"U Crnoj Gori imamo oko 7.000 novorođenih godišnje. Na području Podgorice obuhvat za MMR vakcine za godište 2014. je 90 odsto, 2015. 88%, 2016. 77%, 2017. 61%, 2018. 36%, 2019. bio je u oktobru 8% sada se povećao na 11,5%. Praktično 90% dječije populacije godišta 2019. trenutno je nevakcinisano. Dovoljno je da jedno dijete dođe u fazu kada je zarazno, 4 dana prije pojave morbila i 4 dana nakon ozdravljenja da prenese i imaćemo epidmiju morbila", istakao je Kavarić gostujući na TVCG.

O tome treba, dodaje, treba razmišljati sada, kada nemamo epidemiju. Da ne bismo došli u situaciju epidemije, dodaje, treba da bude vakcinisano 95 odsto djece.

"To što već nemamo epidemiju je slučajnost. Još uvijek imamo tragove kolektivnog imuniteta od prethodnih generacija ali najranjivije su generacije koje nijesu vakcinisane", kazao je Kavarić, kako je prenio portal RTCG.

Bonus video: