Čirgić: Skup bio miran dok Koprivica nije počeo da provocira

Čirgić je kazao da ministarstvo od 24. decembra nije uplatilo nijedan cent na račun FCJK, što je, kako je rekao, lako provjerljivo preko izvoda s bankovnog računa tog fakulteta

12477 pregleda 160 reakcija 56 komentar(a)
Čirgić, Foto: Savo Prelević
Čirgić, Foto: Savo Prelević

Dekan Fakulteta za crnogorski jezik i književnost (FCJK) Adnan Čirgić kazao je da je koordinator u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta Dragan Koprivica taj koji je nedostojnim ponašanjem, provokativnom gestikulacijom i slanjem poljubaca danas izazvao incident na Cetinju.

Pozvao je Koprivicu da objavi ugovor koji je s njim, kao penzionerom, sklopilo ministarstvo, "kako bismo viđeli za koju količinu novca, za koje poslove i na koji period je angažovan".

Čirgić je kazao da ministarstvo od 24. decembra nije uplatilo nijedan cent na račun FCJK, što je, kako je rekao, lako provjerljivo preko izvoda s bankovnog računa tog fakulteta.

"Ministarstvo je uplatilo plate svim zapošljenim po ugovoru o radu, kako sam više puta istakao. Na račun FCJK to ministarstvo nije uplatilo od 24. decembra prošle godine ni jedan jedini cent, što je lako provjerljivo preko izvoda s bankovnoga računa Fakulteta. Dakle, Fakultet nije dobio novac ni za struju, ni za vodu, ni za internet, ni za održavanje zgrade, ni za izdavačku djelatnost, ni za honorarno angažovano osoblje, ni za gostujuće profesore, ni za što. Umjesto obmanjivanja javnosti, pozivamo MPNKS da objavi uplatnicu o svim sredstvima koja su uplaćena na račun FCJK od 24. decembra prošle godine", naveo je Čirgić.

Istakao je da današnji protestni skup na Cetinju ispred bivšeg Ministarstva kulture nije najavljen, jer je riječ o protestu akademskog i nekademskog osoblja FCJK.

"Tome su se protestu pridružili građani Cetinja koji baštine slobodarsku, antifašističku tradiciju Crne Gore. Po završetku skupa obaviješteni smo od obezbjeđenja zgrade da Dragan Koprivica želi da se obrati okupljenima. Zahtjev je ponovljen tri puta i svaki put je odbijen jer smo mogli pretpostaviti da je riječ o provokaciji. Dok smo se razilazili, na vratima zgrade pojavio se Koprivica koji je nedostojnim ponašanjem, provokativnom gestikulacijom i slanjem poljubaca izazvao incident. Budući da je u izjavi za javnost i sam priznao da je izašao da se obrati građanima uprkos upozorenju policije da to ne čini, Koprivica je potvrdio sebe kao provokatora i izazivača građanskih nemira. Do njegovih provokacija, skup je protekao mirno i dostojanstveno. Sve što se nakon toga desilo rezultat je provokacija stečajnoga upravnika za kulturu", poručio je Čirgić.

Pozvao je ministarstvo, "eksperte i stečajne upravnike" da se "batale crtanja meta", diskreditacija i prijećenja krivičnim prijavama.

"Što se krivične prijave tiče, svakako se uskoro vidimo na sudu da Vladini službenici dokažu ono za šta javno optužuju. Pozivamo Dragana Koprivicu da javno obznani ugovor koji je s njim kao penzionerom sklopilo MPNKS kako bismo viđeli za koju količinu novca, za koje poslove i na koji period je angažovan. Osobito nas zanima je li mu posao provokatora, denuncijanta i izazivača građanskih nemira ugovorom predviđen", zaključuje Čirgić.

Bonus video: