Blokada blokadu stiže:

Opštini Ulcinj blokiran račun zbog duga od 80.000 eura

Prema nezvaničnim informacijama uskoro će uslijediti nova blokada jer jedna državna firma potražuje 100 hiljada...

10810 pregleda 108 reakcija 6 komentar(a)
Blokada stiže u zao čas... (ilustracija), Foto: Shutterstock
Blokada stiže u zao čas... (ilustracija), Foto: Shutterstock

Račun Opštine Ulcinj od sredine prošle sedmice blokiran je zbog duga od 80 hiljada eura, saznaju “Vijesti” iz vrha lokalne uprave.

Nova blokada, prema istim saznanjima, stigla je od starog povjerioca - Poreske uprave, koja je račun najjužnije opštine, zbog duga od 300 hiljada eura, blokirala i početkom decembra prošle godine.

Prema nezvaničnim saznanjima, Ulcinj će se suočiti sa još jednog blokadom računom, zbog duga od više od 100 hiljada eura prema jednoj državnoj firmi...

Blokada Poreske uprave stigla je u zao čas jer Ulcinju predstoji grčevita borba sa pandemijom koronavirusa koja hara gradom nekoliko sedmica.

Blokada se poklopila i sa uvođenjem Vladinih posebnih mjera za Ulcinj, po ugledu na već zaključane Budvu, Tivat i Herceg Novi.

"Vijestima" prilikom ranije blokade nije stigao odgovor iz Ministarstva finansija, Vladinog biroa za odnose sa javnošću i Nacionalnog koordinacionog tijela na pitanja kako se dešava da se u situaciji kada se država bori sa problemima koje je izavao koronavirus jednoj opštini blokira račun i onemogućava njeno djelovanje u vanrednim okolnostima.

"Vijesti" su pitale i da li će Vlada nešto uraditi po tom pitanju i da li je u ovoj situaciji dozvoljeno javnim izvršiteljima da blokiraju račune i prinudno naplaćuju dugovanja.

Iz Poreske uprave tada su podsjetili "da je pored navedenih obaveza, kod Opštine Ulcinj evidentno kašnjenje u izmirivanju tekućih obaveza, a kod lokalnih javnih preduzeća i ustanova u izmirivanju tekućih obaveza i obaveza odloženih shodno zakonu o reprogramu poreskog potraživanja".

Račun Opštine Ulcinj nakratko je bio blokiran i u aprilu prošle godine zbog duga od 120 hiljada eura na osnovu pravosnažne sudske presude u korist jedne ulcinjske porodice, zbog neekspropisanog zemljišta iza zgrade opštine 1982. radi izgradnje puta prema bivšem hotelu "Galeb"...

Opština Ulcinj bila je u blokadi i skoro cijelu drugu polovinu 2019. godine, zbog duga od šest miliona eura prema budvanskoj firmi "Rekreaturs", koja posluje u okviru "Atlas grupe" odbjeglog biznismena Duška Kneževića. Blokada je uslijedila nakon pravosnažne sudske presude za srušene objekte u naselju K1 na Velikoj plaži, prije 35 godina.

Za skoro tri godine mandata aktuelne vlasti, Opština Ulcinj je na blokade i plaćanje računa i faktura za ranije realizovane investicije izdvojila oko 12 miliona eura, koliko iznose dva godišnja budžeta najsiromašnijeg primorskog grada, u kojem su prosječne zarade među najnižim u državi.

Preporučujemo za Vas