Građani čekaju nove mjere

Crna Gora prošle sedmice bila na trećem mjestu u Evropi po broju novih slučajeva koronavirusa

12602 pregleda 10 komentar(a)
Vakcinu do juče popodne primile 3.062 osobe, Foto: Boris Pejović
Vakcinu do juče popodne primile 3.062 osobe, Foto: Boris Pejović

Crna Gora je prošle sedmice bila na trećem mjestu u Evropi po broju novih slučajeva koronavirusa na 100.000 stanovnika, odmah posle Češke i Estonije.

Nove mjere za sprečavanje koronavirusa biće saopštene danas, a sinoć do zaključenja broja nije bilo poznato kakva je odluka Vladinog Savjeta, odnosno da li će se ići na totalno zaključavanje ili djelimično pooštravanje aktuelnih.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja i predsjednik Komisije za borbu protiv koronavirusa Borko Bajić sinoć je u emisiji “Reflektor” na Televiziji Vijesti potvrdio da su ljekari tražili pooštravanje mjera i da se totalno zaključavanje razmatra na sjednici Savjeta na koju su pozvani i ostali članovi Vlade.

Protiv novog koronavirusa do juče su u Crnoj Gori vakcinisane 3.062 osobe. Na podgorički aeorodrom juče ujutru stigao je drugi kontingent od 2.000 doza vakcine Sputnjik V, dio donacije iz Srbije.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je da će ovim dozama sjutra da započnu revakcinaciju štićenika u Domu za stare u Risnu.

Drugi kontingent od dvije hiljade doza vakcina Sputnjik V, iz donacije Srbije, stigao je jutros u Crnu Goru, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

„I dalje istim onim redom kako smo i započeli vakcinaciju sa prvom dozom ove vakcine, kada je stigla iz Srbije“, dodala je Borovinić Bojović. Ona je još jednom zahvalila Srbiji na donaciji i pozvala sve građane da se vakcinišu.

Ponovila je da, koliko god da su mjere stroge, rigorozne ili restriktivne, one neće moći da daju rezultate ukoliko ih građani ne budu poštovali.

U Crnu Goru je do sada stiglo 14.000 doza ruske vakcine Sputnjik V, od čega je 4.000 donacija iz Srbije, kao i 30.000 doza kineske Sinofarm.

Crnogorski Institut za ljekove i medicinska sredstva (CInMED) izdao je na osnovu pozitivne ocjene kvaliteta, bezbjednosti i efikasnosti, dozvolu za stavljanje u promet vakcine AstraZeneka.

Postupak registracije trajao je oko mjesec, a iz CInMED je saopšteno da su dozvole izdate u petak po ubrzanom postupku, u skladu sa Zakonom o ljekovima, budući da je vakcina 29. januara dobila dozvolu za stavljanje u promet u zemljama Evropske unije centralizovanim postupkom.

Iz CInMED-a su kazali da se vakcina daje u dvije doze i da se koristi za imunizaciju zbog sprečavanja bolesti kovid-19 kod osoba starijih od 18 godina.

Pojasnili su da je AstraZeneka “monovalentna vakcina sastavljena od jednog rekombinantnog, replikaciono deficijentnog adenovirusa šimpanze kao vektora koji kodira S-glikoprotein od SARS-CoV-2 virusa”.

128 pacijenata inficiranih koronavirusom liječi se u Kliničkom centru, od kojih je 67 životno ugroženo

Od posledica infekcije novim koronavirusom preminulo je još sedam osoba, a registrovano je 612 novih slučajeva kovida-19, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Iz Podgorice su 242 nova slučaja koronavirusa, Nikšića 103, Bara 39, Kotora 32, Cetinja 30, Bijelog Polja 26, Herceg Novog 24, Ulcinja 19, Tivta i Danilovgrada po 17, Budve i Mojkovca po 14, Berana devet, Tuzi i Plužina po sedam, Pljevalja četiri, Kolašina tri, Petnjice i Gusinja po dva i Rožaja jedan.

„Od jučerašnjeg presjeka Institutu je prijavljeno sedam smrtnih ishoda povezanih sa kovidom-19 i to kod dva pacijenta iz Pljevalja i po jednog iz Kotora, Tivta, Cetinja, Nikšića i Berana od kojih je najmlađi imao 56, a najstariji 88 godina“, piše u saopštenju.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) donirala je crnogorskom zdravstvenom sistemu medicinsku opremu koja je veoma značajna u tretmanu pacijenata oboljelih od kovida-19, ukupne vrijednosti oko 200.000 eura.

Borovinić Bojović pojasnila je da je obezbijeđena velika donacija medicinske opreme, koja obuhvata dijagnostičke kitove, vrijednosti 100.000 eura i kiseonične manometre iste vrijednosti.

Ministarka zdravlja je rekla da će u Crnoj Gori, zahvaljujući saradnji sa SZO, uskoro biti moguće sekvencioniranje, odnosno prepoznavanje mutagenih formi virusa.

“To do sada nije bilo moguće u našoj zemljia, čime se maksimalno unapređuju laboratorijski kapaciteti u IJZ-u”, kazala je Borovinić Bojović.

Bonus video: