Pljevaljski SNP pozvao Lalovića da podnese ostavku

Iz SNP-a ističu da bolnici nedostaje više od 20 ljekara specijalista, zbog čega pacijenti na preglede čekaju više od mjesec dana

4999 pregleda 2 komentar(a)
Foto: SNP
Foto: SNP

Opštinski odbor Socijalističke narodne partije (SNP) u Pljevljima pozvao je direktora Opšte bolnice u Pljevljima Erduana Lalovića (SD) da podnese ostavku jer je, kako tvrde, stanje u Opštoj bolnici u Pljevljima više nego alarmantno.

Tome, kako ističu u toj partiji, svjedoči činjenica da toj ustanovi nedostaje više od 20 ljekara specijalista, zbog čega pacijenti na preglede čekaju više od mjesec dana.

“U nemogućnosti da im se na vrijeme omogući hitna zdrastvena pomoć najčešće odlaze u privatne klinike u druge opštine. Za većinu grana medicine postoji samo jedan ljekar specijalista, dok iz nekoliko grana ne postoji nijedan. Za veoma kratko vrijeme imenuju se četiri direktora ove ustanove čiji su rezultati rada poražavajući, tj. svedeni na obično partijsko zapošljavanje, ličnu korist, sa krajnjim rezultatom potpunog urušavanja zdravstvenog sistema u Pljevljima. Potpuni krah zdrastveni sistem u Pljevljima doživljava za vrijeme pandemije kovida-19, gde se vide svi nedostaci katastrofalnog upravljanja ovom ustanovom od strane direktora Erduana Lalovića”, saopštili su iz OO SNP Pljevlja.

Tome, kako tvrde, svjedoče i svakodnevne optužbe građana Pljevalja koji su nezadovoljni raspoloživim smještajnim kapacitetima stacinara za kovid pacijente, kao i zaposlenima u tom stacionaru.

“U ovoj ustanovi jedino uspješno funkcioniše samo vozni park, jer bolnička vozila neprekidno odvoze pacijente u Podgoricu, Nikšić, Bar. Partijski zastupnici direktora Erduana Lalovića ističu da je on do sada promijenio kotao u kotlanirci i nabavio nove stolice u čekaonicama. Postavlja se pitanje da li pacijenti u 21. vijeku treba da leže u bolničkim sobama gdje nema grijanja, što je bio veoma čest slučaj ili u čekaonicama gdje nijesu postojali adekvatni uslovi da se sačeka pregled. Da je situacija u ovoj ustanovi veoma složena i komplikovana ukazuje i dopis ljekara o tome da su svjedoci populističkih i patetičnih objava o samo jednom ljekaru koji radi u kovid stacionaru i koji na granici svojih mentalnih i fizičkih kapaciteta, bez dana odmora, zbrinjava najteže pacijente sa svojim odabranim timom srednjeg medicinskog kadra. Takođe, ističu da kovid pandemija traje već godinu dana. U tom periodu Lalović nije organizovao nijedan zajednički sastanak ljekarskog kadra. Ljekari ističu da njima nije ponuđeno da rade u kovid stacionaru, a doktorka koja tamo danonoćno radi odabrala je sebi lojalne saradanike”, navodi se u saopštenju SNP-a.

Tvrde i da je nezakonite radnje direktora ove ustanove utvrdila i Agencija za sprečavanje korupcije koja naglašava da je Opšta bolnica Pljevlja prekršila zakon tako što je u vrijeme izborne kampanje zaključila ugovore o privremenim i povremenim poslovima sa sedam lica za rad na mjesta kojih nema u sistematizaciji.

“Partijski branioci Erduana Lalovića krivca traže u sadašnjoj ministrici zdravlja Jeleni Borovinić Bojović. Javnosti i građani mora biti jasno da rasulo u zdrastvenom sistemu koje traje više od 30 godina nije moguće za ovako kratko vrijeme popraviti. Građani Pljevalja su svjedoci da je bivša vlast svake izbore u Pljevljima najavljivala izgradnju nove bolnice, kao i izgradnju stanova za zdrastvene radnike. Za sve rasulo u zdrastvenom sistemu i neblagovremeno nabavljanje vakcina odgovornost treba da snosi bivši minister Hrapović”, stoji u saopštenju.

Bonus video: