Predsjednik Opštine Plužine reagovao na tvrdnje EPCG

Bajagić: Odlazeći menadžment sam sebe demantuje

„Dakle, EPCG ipak obaveze realizuje, istina veoma sporo. Postavlja se pitanje kako EPCG izvršava obaveze po ugovoru koji je navodno istekao? Nezabilježeno u pravnoj praksi da je ugovor istekao i da ugovarač nema obaveze koje je izbjegavao da ispuni u ugovorenom roku“, piše u reagovanju

16193 pregleda 100 reakcija 5 komentar(a)
Mijušković, Foto: Svetlana Mandić
Mijušković, Foto: Svetlana Mandić

Predsjednik Opštine Plužine Mijuško Bajagić reagovao je na tvrdnje Elektroprivrede da ugovorene obaveze nastale po osnovu izgradnje HE “Piva“ i potapanja teritorije opštine, nijesu realizovane jer lokalna uprava nije riješila imovinsko-pravne odnose, kao i da EPCG nema dalje obaveze prema Opštini, jer je ugovor istekao 31.12. 2014 godine.

Bajagić je naveo da odlazeći menadžment EPCG sam sebe demantuje, jer ako nemaju bilo kakve dalje obaveze prema Opštini, kako to da su prošle godine, kako su sami istakli, uradili najveći dio posla vezan za kružnu saobraćajnicu, a da je preostalo da se u toku ove građevinske sezone okončaju finalni radovi.

„Dakle, EPCG ipak obaveze realizuje, istina veoma sporo. Postavlja se pitanje kako EPCG izvršava obaveze po ugovoru koji je navodno istekao? Nezabilježeno u pravnoj praksi da je ugovor istekao i da ugovarač nema obaveze koje je izbjegavao da ispuni u ugovorenom roku“, piše u reagovanju.

Kako ističe, “odlazeći menadžment, u neuspješnom pokušaju da opravda svoje postupanje suprotno zakonu, navodi iznos sredstava koji Opština prihoduje ‘рrema raznim drugim osnovama’. Imajući u vidu obračun zakonom predviđenih obaveza u skladu sa vrijednošću objekta HE ‘Piva’ i dobiti koju ostvaruje, iznos navedenih prihoda bi trebao da bude i veći, posebno ako uzmemo u obzir da je EPCG na svaki način pokušavala da umanji vrijednost svog objekta kao poreske osnovice, čak i skrivanjem podataka“.

Bajagić ističe da lokalna uprava neće propustiti šansu da traži da ocjenu usklađenosti postupanja sa zakonom daju nadležni sudski organi.

Podsjeća da je EPCG izgradnjom „HE Piva” 1975. godine zbog potapanja čitavog gradskog naselja i izgradnjom akumulacije, preuzela obavezu da izgradi infrastrukturne objekte koji bi u novom naselju omogućili normalan život stanovništvu.

“Međutim, postupajući kao i sada, tražeći nepostojeće razloge kao opravdanje, odlagala je izvršenje obaveza. Uljuljkana u ogromnim sredstvima koje je prihodovala ‘HE Piva’, koji se mogu mjeriti desetinama miliona eura na godišnjem nivou, nije se obazirala na teške uslove života i rada žitelja u opštini Plužine, koji su uzrokovani prije svega izgradnjom HE ‘Piva’ i potapanjem najljepšeg dijela opštine, te iseljenja porodica sa svojih ognjišta i raseljavanja širom Jugoslavije“, naveo je Bajagić.

Podsjetio je da novi gradski centar pola vijeka funkcioniše bez kolektora sa prečistačem otpadnih voda, sa jednom ulicom kojom se ulazi i izlazi iz naselja, bez izgrađenih objekata za bavljenje kulturnim i sportskim aktivnostima, bez uređenog prostora u naselju, a da je sve to bio bio jedan od preduslova za realizaciju projekta hidroelektrane.

“Do 31.12.2020. godine Elektroprivreda je izvršila 20 odsto preuzetih obaveza. Očigledno je da odlazeći menadžment EPCG nastavlja svoju višegodišnju praksu svaljivanja odgovornosti na druge, sve u cilju pokazivanja lošeg odnosa prema opštini Plužine, koju nijesu mogli ‘disciplinovati’ ignorisanjem, bahatim ponašanjem, isticanjem moći u sprezi sa državnom DPS vlasti i stalnim pokušajem da zaustave razvoj opštine“, zaključio je Bajagić.