Kako održati svjež vazduh u kući i spriječiti kondenzaciju

U slučaju slabe cirkulacije vazduha, grijanja, kuvanja, kupanja i dužeg zadržavanja ukućana u prostorijama, dolazi do većeg zasićenja vazduha vodenom parom. Takođe, što je vazduh topliji uslijed grijanja apsorbuje i više vlage

60627 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Velux
Foto: Velux

Uslijed trenutnih okolnosti, najveći dio vremena provodimo u zatvorenom prostoru. Prijatan i zdrav životni ambijent učiniće boravak u njemu ugodnijim i ljepšim, a važan segment u ispunjenju ovih uslova je i kvalitet vazduha u prostorijama.

U slučaju slabe cirkulacije vazduha, grijanja, kuvanja, kupanja i dužeg zadržavanja ukućana u prostorijama, dolazi do većeg zasićenja vazduha vodenom parom. Takođe, što je vazduh topliji uslijed grijanja apsorbuje i više vlage. Posljedica toga je stvaranje kondenzacije na staklenim površinama i zidovima što može dovesti do pojave buđi na obodima prozora i namještaju.

Šta je kondenzacija i kako je spriječiti? Kada topao vazduh dođe u dodir sa hladnom glatkom površinom, na primjer prozorom, dolazi do magljenja i stvaranja kapljica vode. To je znak da je vazduh u prostoriji prezasićen vlagom i dolazi do stvaranja kondenzacije.

velux
foto: Velux

Provjetravanjem poboljšati cirkulaciju vazduha u prostoriji

Preporuka je da se minimum tri do četiri puta dnevno po deset minuta provjetravaju prostorije. Takođe, prije spavanja treba otvoriti prozore pet do deset minuta u spavaćim sobama. Ukoliko neko od ukućana radi od kuće, što je čest slučaj u posljednje vrijeme, prilikom pauze iskoristiti priliku da se provjetre prostorije. Time se povećava cirkulacija vazduha i stvara ugodnija klima za rad.

Smanjiti zasićenost vazduha sa vlagom

Prilikom kuvanja koristiti aspiratore i ukoliko u kuhinji postoji prozor iskoristiti ga kao prirodnu ventilaciju. Za vrijeme zimskih i kišovitih dana izbjegavati sušenje veša u zatvorenim prostorijama. Visina temperature u kući zavisi od subjektinog osjećaja pojedinca, ali se preporučuje podesiti temperaturu radijatora od 20 do 22°C. U zavisnosti od spoljašnje temperature, grijanje se ne bi trebalo gasiti kada se ne boravi u kući. Tada je potrebno smanjiti temperaturu i održavati toplotu u prostoriji. Time se smanjuje mogućnost pojave kondenzacije uslijed većih temperaturnih razlika, a i smanjuje se potrošnja struje za ovaj tip grijanja.

velux
foto: Velux

Zamjena i izbor kvalitetnih prozora

Prilikom izgradnje ili adaptacije stana, kuće ili potkrovlja posebna pažnja se posvjećuje izolaciji zidova i plafona, ali je i izbor kvalitetnih prozora izuzetno važan. Sa ugradnjom VELUX prozora koji imaju dvostruko ili trostruko staklo, problem sa kondenzacijom je brzo rješiv. Unutrašnje staklo će biti toplo te će se smanjiti mogućnost stvaranja kapljica i magljenje prozora. Krovni prozor povezan sa fasadnim, daje efekat dimnjaka i uvećava brzinu promjene vazduha od pet do šest puta bržu od „promaje“. Takođe, svi VELUX krovni prozori su izrađeni od drveta koji je odličan prirodni izolator i sa posebnim dispozicijama koje omogućavaju da prostor ne bude hermetički zatvoren već da može da „diše“.

Više informacija o kondenzaciji i kako je spriječiti može se naći ovdje, a ukoliko želite da adaptirate postojeće ili uredite novo potkrovlje, za besplatne konsultacije i posjete na teritoriji Crne Gore možete pozvati VELUX stručnjake, koji će vam pomoći da nađete najbolje rješenje za vaš prostor.