Lazović: Svih 30 respiratora su bili ispravni dok sam bio na funkciji

On je objasnio da su u maju aparati poslati u Tursku na servis nakon što je za 12 uređaja prijavljeno da su nepouzdani

49040 pregleda 1206 reakcija 110 komentar(a)
Lazović, Foto: Savo Prelević
Lazović, Foto: Savo Prelević

Šef nekadašnjeg Kriznog medicinskog štaba (KMŠ) Ranko Lazović je na današnjoj konferenciji za medije istakao da su svih 30 respiratora bili ispravni dok je on bio na toj funkciji.

On je objasnio da su u maju aparati poslati u Tursku na servis nakon što je za 12 uređaja prijavljeno da su nepouzdani.

"Za šest je na servisu utvrđeno da su ispravni, a na šest je urađena kalibracija. Uređaji su vraćeni u avgustu. O čemu postoji zapisnik o svakom pojedinačno", rekao je Lazović.

Prema njegovim riječima, 322 respiratora su u Crnoj Gori, 12 su u magacinu u Montefarmu, 50 u vojnom magacinu, a 260 u crnogorskom zdravstvenom sistemu.

"To je stanje na dan 6. septembar do kad sam bio na funkciji sefa KMŠ, sve poslije ne želim da komentarišem", kazao je Lazović.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović saopštila je na jučerašnjoj konferenciji za medije da očekuje da će se policija i tužilaštvo pozabaviti spornom trgovinom respiratora iz marta prošle godine, kada je kupljen 31 aparat, od čega 23 ne rade.

Tada je kupljen 31 respirator, dok su dva donirana u istoj turi.

Nekadašnji član Nacionalnog koordinacionog tijela i bivši direktor Kliničkog centra Jevto Eraković kazao je da se vrijeme troši na razobličavanje najobičnijih spinova, umjesto da se bavimo pandemijom koronavirusa.

On je kazao da nije bio obaviješten nakon ostavke da postoji bilo kakav problem sa respiratorima. Istakao je da su bili u upotrebi i, dok smo bili "koronafri", postati na servis...

"Priča kako u KC nema ugovora o nabavci otkriva stvarne namjere onih koji sve to plasiraju. KC nije nabavljao niti plaćao respiratore, pa je logično da nema ugovor", rekao je on.

Respiratori su kupljeni u aprilu prošle godine, o čemu su "Vijesti" nedavno pisale.

Bivši član Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) i direktor Kliničkog centra (KC) kazao je da su sporni respiratori ispravni, što je i utvrđeno nakon što su u junu poslati u Tursku na provjeru.

„KCCG nije ugovarao, nabavljao, niti plaćao respiratore, tako da takav ugovor ne može biti ovdje”, istakao je Eraković.

Iako je na konferenciji prisustvovao kao bivši član NKT, on nije odgovorio na pitanja da li su ugovori u kojem se navode prava i obaveze dostavljeni naknadno i gdje se nalaze.

Direktorica firme Glosarij Mira Mijušković istakla je da je kompletna dokumentacija o nabavci transparentna i da se nalazi u toj firmi, NKT i KC.

Eraković je rekao da se eventualni problem sa respiratorima mogao riješiri servisom ili popravkom, ako je potrebno, jer je možda u pitanju samo potrošni materijal.

"Tvrdim da se ovaj spin koristi samo da bi se pokušala skinuti odgovornost sa aktuelne zdravstvene vlasti zbog činjenice da smo druga zemlja u svijetu po broju oboljelih, a sedma po broju umrlih", istakao je Eraković.

On je kazao da mu je zasmetalo to što Borovinić Bojović i Radulović, kao ni tehnički direktor KC Rade Gardašević, nijesu pokušali da stupe u kontakt sa prethodnim rukovodstvom i razjasne nejasnoće, već sve "spinuju preko Vladinog medija”.

“Umjesto da se borimo protiv epidemije sada trošimo vrijeme na razobličavanje najobičnijih spinova”, dodao je Eraković.

On je kazao da je pokušaj da se optuži Turska kompanija da je isporučila polovne i neispravne respiratore ljudski i profesionalno nečastan.

Bivši šef Kriznog medicinskog štaba Ranko Lazović kazao je da je zdravstveni sistem bio snabdjeven respiratorima kada je napustio tu funkciju, 7. septembra Govoreći o 30 respiratora koje je obezbijedila firma Glosarij, Lazović je kazao da su oni proizvedeni u Ukrajini i Brazilu i da je neistina da su podijeljeni kao neispravni.

Kazao je da su ti respiratori testirani u KCCG, iako su prethodno testirani u Turskoj, koja je bila distributer.

Lazović je rekao da su respiratori testirani na vještačkim plućima i da su test radili anesteziolog, anestetičar i šest inženjera.

On tvrdi da je svaki aparat testiran i podijeljen bolnicama.

Lazović je pojasnio da je tadašnji šef Klinike za anesteziologiju Hasib Lukač iz nikšićke bolnice dobio informaciju da nešto nije u redu sa aparatom, te da je poslije određenog vremena stigla informacija da 12 respiratora pokazuje nepravilan log, odnosno nepouzdanost.

Tvrdi da je obaviještena kompanija Glosarij i da su aparati u junu poslati u Tursku, gdje su testirani.

"Za šest je na servisu utvrđeno da su ispravni, a na šest je urađena kalibracija. Uređaji su vraćeni u avgustu, o čemu postoji zapisnik o svakom pojedinačno", rekao je Lazović.

On je kazao da su aparati još pod garancijom i pitao zašto se ne iskoristi taj garantni rok.

“Ta situacija u kojoj je radio Krizni medicinski štab kristalno je jasna i dokumentovana. Nijesam se bavio nabavkom respiratora, moj posao je bio čisto operativnog karaktera i organizacija sistema zdravstvenih ustanova”, rekao je Lazović.

On je kazao i da je posao u Kriznom medicinskom štabu obavljao bez ikakve nadoknade, te da umjesto zahvalnosti dobija kritike. Poručio je ne želi da komentariše Ministarstvo zdravlja i upravu KC, te da je najbolje da se ovim slučajem pozabavi tužilaštvo i da prvo krenu od njega.

Lazović je rekao da su u svakom momentu imali uvid u to šta se dešava i gdje je koja mašina.

Kazao je da je na dan 6. septembar, do kad je bio na funkciji šefa Kriznog štaba, u Crnoj Gori bilo 322 respiratora, od kojih 12 u magacinu Montefarma, 50 u vojnom magacinu, a 260 u crnogorskom sistemu. Istakao je da ne želi da komentariše šta se dalje dešavalo.

Bivša direktorka Direktorata za ekonomska pitanja u Ministarstvu zdravlja, Slađana Pavlović, kazala je da je za Crnu Goru u tom trenutku bilo izuzetno teško obezbijediti medicinskiu opremu i da su sporni respiratori nabavljeni putem diplomatsko-konzularnog predstavništva u Istanbulu.

Pojasnila je da je nakon dobijene ponude iz Turske oprema pregledana i ocijenjen kvalitet.

“Tu smo naišli na problem. Specifikacija je bila validna, cijena u tim okolnostima ekonomski bila povoljna. Problem je bio što je svaki inostrani dobavljač tražio da avansno uplatimo i da se aktivira avans nakon što opremu stave u kamion, i garantuju da li će doći roba ili da li će zadržati neka druga država, jer su počele da se zatvaraju granice”, dodala je Pavlović.

Ona je kazala da je u tom trenutku jedino Glosarij pristao na rizik i uplatio avans, čekao da li će respiratori stići u Crnu Goru.

Predstavnica Glosarija Mirjana Mijušković kazala je da su aparati novi, i da nijesu upotrebljavani ni na jednom pacijentu.

Bonus video: