osudili napad na sadikovića

MANS: Nastavak nasilja koji je godinama ohrabrivan iz vrha bivšeg režima

U MANs-u ističu da državni organi, u prvom redu pravosuđe, nikada nisu poslali jasnu poruku da će svaki pokušaj napada na medije biti sankcionisan i na konkretnom primjeru pokazali da iza retoričke postoji i namjera da se novinari i stvarno zaštite

3287 pregleda 29 reakcija 4 komentar(a)
Foto: MANS
Foto: MANS

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) osudila je napad na novinara TV Vijesti Seada Sadikovića u Bijelom Polju, ocijenivši da je u pitanju nastavak nasilja koji je "godinama ohrabrivan iz vrha bivšeg režima". Pozvali su nadležne državne organe da bez odlaganja identifikuju i procesuriraju sve počinioce. Iz Uprave policije je ranije saopšteno da su zbog napada uhapšene dvije osobe. "Napad na Sadikovića predstavlja nastavak nasilja nad novinarima koje je u protekle tri decenije ohrabrivano sa najviših državnih adresa, i direktna je posljedica činjenice da se napadi na medije u Crnoj Gori još uvijek ne procesuiraju na adekvatan način", navode iz MANS-a. Ističu da državni organi, u prvom redu pravosuđe, nikada nisu poslali jasnu poruku da će svaki pokušaj napada na medije biti sankcionisan i na konkretnom primjeru pokazali da iza retoričke postoji i namjera da se novinari i stvarno zaštite.

O tome svjedoče slučajevi u kojima se pravosuđe nije bavilo nalogodavcima napada, već samo pukim izvršiocima i to samo nakon ogromnog pritiska domaće javnosti i međunarodne zajednice. Rezultat toga su sve češći i ozbiljniji napadi na novinare, stanje medijskih sloboda koje je na nivou autokratskih režima, ali i poražavajuća percepcija da u Crnoj Gori napadi na medije uglavnom prolaze nekažnjeno", dodaju iz MANS-a. U tako kreiranoj atmosferi se, kako su kazali, od novinara ne može očekivati da svoj posao rade slobodno, lišeni straha da će se na pisanu riječ ponovo odgovariti nasiljem.

Nastavak podsticanja takve atmosfere ima za cilj samo da obeshrabri buduće generacije novinara da svojim radom daju doprinos demokratizaciji ovog društva. Zbog toga je potreban odlučan otklon od dosadašnje prakse kada je u pitanju procesuiranje napada na novinare i konkretne akcije koje će poslati jasnu poruku da smo kao društvo spremi da zaštitimo medijske slobode.

Preporučujemo za Vas