Milovac: Drago mi je što smo natjerali Glavni grad da pribavi saglasnost za video nadzor

"Razumijemo da je za Vukovića mnogo jednostavnije proizvoljno optužiti MANS, nego sprovesti internu istragu o tome koje od zaposlenih u Glavnom gradu dopustio da građani Podgorice budu mjesecima nezakonito snimani."

7365 pregleda 6 komentar(a)
Milovac, Foto: Boris Pejović
Milovac, Foto: Boris Pejović

Drago nam je što smo natjerali Glavni grad da ipak pribavi sve potrebne saglasnosti za sistem video nadzora, i pored činjenice da smo su na obavezu poštovanja zakona morali da ih mjesecima upozoravamo, kazao je Dejan Milovac, direktor Istraživačkog centra Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Sistem video nadzora javnih površina u Podgorici, kako je naveo gradonačelnik Ivan Vuković opet je u funkciji, jer je za to dobijena potrebna saglasnost. On je pojasnio da nakon dobijanja saglasnosti Agencije za zaštitu ličnih podataka (AZZLP), Glavni grad je ponovo pustio u rad sistem video nadzora.

Milovac je međutim dodao da je razočaran što je gradonačelnik Podgorice, Ivan Vuković ponovo okrivi MANS.

"Sa druge strane, razočarani smo što je Gradonačelnik Ivan Vuković iskoristio još jednu priliku da pokaže sav raskoš svog nepoznavanja koncepta građanske kontrole vlasti, te za kršenje zakona uprave Glavnog grada i posljedice koje su zbog toga uslijedile, ponovo okrivio MANS", kazao je Milovac.

"Razumijemo da je za Vukovića mnogo jednostavnije proizvoljno optužiti MANS, nego sprovesti internu istragu o tome koje od zaposlenih u Glavnom gradu dopustio da građani Podgorice budu mjesecima nezakonito snimani. Za to su ipak potrebni mnogo veći kapaciteti za poštovanje zakona od onih koje Gradonačelnik trenutno posjeduje, ali bez obzira na to, Vuković može da računa na to da će mu MANS i u narednom periodu rado pomagati u tome", zaključio je Milovac.

Bonus video: