iz vlade crne gore saopšteno:

"Borovinić Bojović pokrenula pitanje nabavke vakcina koje će se proizvoditi u Srbiji"

Borovinić Bojović, koja boravi u zvaničnoj posjeti Srbiji, potvrdila je da je zdravlje građana prioritet Vlade. “Ali je odmah uz njega i ekonomska stabilnost zemlje, kao i otvorenost prema regionu, a posebno Srbiji, kao najbliskijem susjedu i bratskoj državi”, kazala je Borovinić Bojović

37744 pregleda 1337 reakcija 80 komentar(a)
Borovinić Bojović i Lončar, Foto: Vlada Crne Gore
Borovinić Bojović i Lončar, Foto: Vlada Crne Gore

Prioritet Crne Gore je zdravlje građana i otvorenosti prvenstveno ka prvim susjedima, kazala je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović u razgovoru sa srbijanskim kolegom Zlatiborom Lončarem.

Sagovornici su, kako je saopšteno iz Vlade, razmijenili informacije o trenutnoj situaciji sa koronavirusom u dvije zemlje, aktuelnim epidemiološkim mjerama i njihovim izgledima pred predstojeću ljetnju sezonu.

Borovinić Bojović, koja boravi u zvaničnoj posjeti Srbiji, potvrdila je da je zdravlje građana prioritet Vlade.

“Ali je odmah uz njega i ekonomska stabilnost zemlje, kao i otvorenost prema regionu, a posebno Srbiji, kao najbliskijem susjedu i bratskoj državi”, kazala je Borovinić Bojović.

Ona je navela da se Crna Gora svim snagama priprema da bude zdravstveno bezbjedna destinacija za ljetnju sezonu i otvorena za dolazak turista.

"Uslovi ulaska u Crnu Goru zavisiće od lokalne epidemiološke situacije, kao i epidemiološke situacije u zemlji iz koje se dolazi, a prioritet Crne Gore će biti tendencija otvorenosti prvenstveno ka prvim susjedima", rekla je Borovinić Bojović.

Ona je, kako se navodi, pokrenula pitanje nabavke vakcina protiv koronavirusa (ruske i kineske), koje će se proizvoditi u Srbiji.

Lončar je kazao da je zainteresovan za epidemiološku situaciju u Crnoj Gori, a posebno za uslove ulaska za građane Srbije u predstojećoj ljetnjoj sezoni.

On je rekao da je otvoren za buduću nabavku vakcina koje će se proizvoditi u Srbiji.

Crna Gora je, kako se navodi, za njima među prvima pokazala zainteresovanost, pa će to biti ispoštovano kada krene proizvodnja.

“U Srbiji računaju da će dio proizvodnje ruske vakcine krenuti uskoro, a kompletna proizvodnja do kraja godine. Proizvodni pogoni su u potpunosti spremni”, kaže se u saopštenju.

Borovinić Bojović i Lončar saglasili su se da je zdravlje građana prioritet.

“A da pomaganjem drugima, pomažemo zapravo i sebi, jer smo bezbijedni samo kad su bezbijedni i oni oko nas”, navodi se u saopštenju.