Uđite u račune funkcionera, ne oslanjajte se na njihovu savjest

Treba detaljnije kontrolisati nezakonito bogaćenje, promjene kretanja imovine i prihoda, porijeklo prihoda....
100 pregleda 5 komentar(a)
Sreten Radonjić, Foto: Zoran Đurić
Sreten Radonjić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 07.12.2017. 20:04h

Eksperti Evropske komisije (EK) preporučili su da Agencija za sprečavanje korupcije ima direktan pristup bankovnim računima javnih funkcionera i njihovih porodica.

"Agencija bi trebalo da ima apsolutno pravo da provjerava/zatraži podatke o bankovnim računima javnih funkcionera. Neophodno je izmijeniti Zakon o sprečavanju korupcije tako da Agencija ima slobodan pristup bankarskim računima i članova njihovih porodica”, piše u Nacrtu izvještaja Ekspertske misije EK o radu Agencije.

Eskperti EK upozoravaju i na to da se ASK ne smije oslanjati na savjest funkcionera koji mogu, ali ne moraju odobriti pristup svojim bankom računima.

U praksi je samo 75 odsto javnih funkcionera dalo pisanu saglasnost, navode oni u izvještaju u koji su "Vijesti” imale uvid.

Ekspertska misija EK ni nakon ovogodišnje posjete Crnoj Gori nije utvrdila zašto ASK već dvije godine istražuje samo funkcionere nižeg nivoa, ali ne visokorangirane zvaničnike, njihove porodice i prijatelje.

"Agencija je istraživala samo javne funkcionere na nižem nivou, a razlozi za to nijesu identifikovani. Agencija se mora fokusirati na visokorangirane zvaničnike, a EK treba da prati rezultate u ovoj oblasti”, stoji u dokumentu u koji su “Vijesti” imale uvid.

Eksperti nijesu zadovoljni što Agencija, čiji je direktor Sreten Radonjić, “juri statistiku i brojeve” u dijelu koji se odnosi na javnih funkcionera.

"Agencija mora pokušati da uvede što detaljnije kontrole funkcionera po slučajnom uzorku, i to u vezi sa: nezakonitim bogacenjem, promjenama/ kretanjem imovine i prihoda, porijeklom prihoda, unakrsnim provjerama po svim raspoloživim bazama podataka...”, ocijenili su iz ekspertske misije.

Za eksperte je upitno i to što Agencija ne može unakrsno da provjerava promjene u prihodima i imovini “jer je ovo prva godina nakon usvajanja ZSK”.

"Što znači da je 2016. polazna tačka za Agenciju da kontroliše i analizira prijavljene prihode i imovinu. To je kritično - zakon bi trebalo da propiše da Agencija može da koristi prethodni izvještaj o prihodima i imovini kako bi identifikovala moguće promjene u stanju prihoda i imovine”, smatraju eksperti EK.

Prema njihovom mišljenju, prekršajni sistem u Crnoj Gori nije djelotvoran, jer su izrečene kazne blage, ispod zakonskog minimuma i nedovoljne da odvrate javne funkcionere od kršenja antikorupcijskih zakona.

"Preporučuje se Crnoj Gori da razmotri ovaj vrlo kritičan problem koji se odnosi na neefikasan sistem sankcionisanja. Takođe, preporučuje se Agenciji da bude aktivnija u konfiskaciji bespravno stečene imovine u svakom slučaju gdje je to moguće, a Evropskoj komisiji da u budućnosti prati to pitanje”, naglašava se.

Eksperti su nezadovoljni i definicijom lica povezanih sa javnim funkcionerima i dio koji se odnosi na njihovu eventualnu provjeru:”

U definiciju lica povezanog sa javnim funkcionerom treba dodati i bliske lične odnose, poput prijateljstva”.

Kritikovali su i rješenje u Zakonu koje tretira ograničenje za javne funkcionere u organima upravljanja javnih preduzeća, ustanova...

"Šta sa drugim pozicijama? Prema ovom članu on/ona može imati funkciju na drugim radnim mjestima. Onda će svi postati "konsultanti". Zakon treba da zabrani transakcije između države i bilo koje firme/kompanije/pravnog lica itd. u kojem oni (javni funkcioneri) imaju bilo kakvu ulogu”, smatraju eksperti.

  • 361 funkcioner je dubinski provjeravan, preko banaka, utvrdili su eksperti EK. Oni sugerišu opreznost kod prikazivanja statističkih podataka, navodeći da je agencija prikazala kako je dubinski provjerila 1.473 + 174 funkcionera, a da je riječ u stvari o 361.

Bonus video: