Golubović: Ekologija primat, finansije nikad bolje

Budžet prošle godine ostvaren sa više od 81 odsto, što je najbolji rezultat do sada

3910 pregleda 13 komentar(a)
Golubović, Foto: Goran Malidžan
Golubović, Foto: Goran Malidžan

Finansije Opštine Pljevlja stabilizovane su u potpunosti na kraju 2020. uprkos iskušenjima sa kojima se lokalna uprava suočavala u radu u prethodnoj godini.

To tvrdi predjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović u izvještaju o radu za prethodnu godinu.

“Stabilizovani su lokalni prihodi i rashodi, tako da nije bilo bojazni u redovnosti isplate zarada, redovnosti izmirivanja obaveza prema dobavljačima I državi u djelu poreza i doprinosa. Donijeli smo i Odluku o unapređenju i zaštiti životne sredine koja će obezbjediti značajna sredstva za realizaciju ekoloških projekata. U 2021. g smo ušli sa dva miliona eura za realizaciju projekata iz oblasti ekologije“, naveo je prvi čovjek grada.

Budžet je prošle godine ostvaren sa više od 81 odsto, što je najbolji rezultat do sada, istakao je Golubović.

“Ukupne finansijske obaveze Opštine na dan 31.12. 2020. iznosile su 14,135 miliona eura (sa nedospjelim kamatama po kreditima 14,846 miliona eura) i za 2,421 milion eura su niže od obaveza na početku godine. U 2020. Poreskoj upravi je na ime poreza i doprinosa na lična primanja plaćeno 2.546.884 eura, od čega se na izdatke javnih ustanova odnosi 305.895 eura. U izvještaju o konsolidovanoj javnoj potrošnji Opštine Pljevlja u 2020. godini iskazan je budžetski suficit od 5,583 miliona eura“, naveo je Golubović.

Istakao je da je ekologija lokalnoj upravi najvažnija tema i “tema opstanka u najširem smislu”.

Naveo je da je Opština stvorila projektne uslove za objavljivanje tendera za projektovanje i izgradnju toplovoda za daljinsko grijanje grada iz TE Pljevlja. Na ekološku situaciju u Pljevljima, prema riječima Golubovića, značajno utiče i upravljanje otpadnim vodama.

“Zbog problema za izvođačem radova i specifičnog postupka ugovaranja i finansiranja, još uvijek nije, u potpunosti pušteno u pogon završeno Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, u čiju je izgradnju tokom proteklih nekoliko godina uloženo oko šest miliona eura. Obezbijedili smo 350.000,00 eura donatorskih sredstva za projektovanje atmosferske i fekalne kanalizacije u našem gradu i ušli u najuži izbor za dobijanje povoljnih kredita i grantova za izvođenje radova, koji su zbog decenijskog odlaganja rješavanja ovih problema procjenjeni na 7 miliona eura“.

Golubović navodi da je epidemija virusa Kovid 19 značajno ograničila funkiconisanje lokalne uprave i realizaciju planiranih projekata. “Uprkos činjenici što je polovina godine izgubljena za realizaciju mnogih planiranih projekata, u drugoj polovini godine značajno su intenzivirane aktivnosti na većini projekata planiranih Budžetom za 2020. godinu“. U fokusu rada lokalne uprave, naveo je on, bilo je održavanje centralnog gradskog jezgra kroz sprovođenje mjera energetske efikasnosti u zgradama koje se griju iz kotlarnice u Skerlićevoj ulici uz njihovu potpunu vizuelnu obnovu”.

“U 11 zgrada, sa preko 7.500 metara kvadratnih poslovnog i stambenog prostora, ugrađeno je više od 9.000 metara kvadratnih energetski efikasne fasade. U ranijem periodu rekonstruisana je fasada na zgradi Opštine, tako da su sada uz objekte Skupštine opštine, DPO, objekta Sekretarijata za privredu i državnih fondova, svi prostori u kojima funkcionišu organi lokalne uprave, energetski efikasni“.

U izvještaju o radu piše i da su tokom 2020. godine okončani radovi u glavnoj ulici i ugrađen dio urbanog mobilijara.

Golubović je naveo da će primarni zadatak lokalne uprave narednih nekoliko godina biti realizacija projekata iz oblasti vodosnabdijevanja.

“Tokom 2020. godine privedene su kraju prva i druga faza rekonstrukcije postrojenja za pripremu pitke vode Pliješ, koje je osnovno postrojenje za pripremu pitke vode građanima Pljevalja, uz uloženih preko 700.000 eura. Nastavljena je rekonstrukcija vodovodne distributivne mreže u centru grada, i to u ulicama Tanasija Pejatovića, Omladinskoj, Uroša Ružičića i dijelu Boračke, vrijednosti preko 150.000 eura“.

Golubović ztvrdi da su u protekloj godini gradske saobraćajnice dobile nove kolovozne površine, u šta je uloženo 260.000 eura, dok su više od 75 odsto završeni radovi na izgradnji i rekonstrukciji trotoara i ivičnjaka u vrijednosti od 95.000 eura.

“Počela je rekonstrukcija Ulice narodne omladine, kao i izgradnja parkinga u Ulici Mila Peruničića, a višegodišnje odlaganje rekonstrukcije Avalske ulice se privodi kraju“.

Naglasio je i da proizvodnja i bavljenje poljoprivredom u Pljevljima nikad nije bilo privlačnije.

Kazao je da je u Pljevljima u posljednjih pet godina u poljoprivredu kroz agrobudžetske mjere Opštine uloženo više od 1,5 miliona eura, a sa državnog nivoa dodatnih 6 miliona eura.

Bonus video: