Distribucija besplatnih sadnica kreće u četvrtak

„Iako akcija traje do 30. aprila 2021. godine, na sve do sada primljene zahtjeve Uprava za šume je odgovorila pozitivno i ni jedan zahtjev nije odbijen"

5020 pregleda 21 reakcija 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Akcija dodjele 50 komada besplatnih sadnica svim zainteresovanim građanima, koju je ove godine organizovala Uprava za šume povodom 21. marta, Svjetskog dana šuma, drveća i sadnje, naišla je na veliko interesovanje javnosti.

Iz Uprave za šume je saopšteno da je do danas, stiglo oko 300 zahtjeva za količinu od oko 50.000 komada sadnica.

Zahtjevi su podnijeli građani, nevladine organizacije, Savez udruženja privatnih vlasnika šuma, i brojna druga udruženja i organizacije.

„Iako akcija traje do 30. aprila 2021. godine, na sve do sada primljene zahtjeve Uprava za šume je odgovorila pozitivno i ni jedan zahtjev nije odbijen. Treba istaći činjenicu da ovakvim i sličnim akcijama dajemo zajednički doprinos očuvanju našeg najvećeg prirodnog bogatstva, naših šuma, što treba da bude zajednička misija svih građana Crne Gore. Iz tog razloga posebno nas ohrabruje veliko interesovanje za dodjelu sadnica, jer je neophodno da u što većoj mjeri razvijemo kolektivnu svijest o značaju i očuvanju šuma i šumskih ekosistema“, navodi se u saopštenju .

Distribucija sadnica počinje sjutra, u centralnom i južnom regionu, dok će za ostale regione distribucija obaviti kada to vremenski uslovi dozvole.

„Dodjeljene sadnice građani mogu zasaditi na privatnim posjedima, dok udruženja i organizacije sadnju će vršiti namjenski, u skladu sa lokalnim i drugim planovima. Područne jedinice Uprave za šume će od danas početi da kontaktiraju prijavljene građane, udruženja i organizacije u vezi sa distribucijom rezervisanih sadnica, uz detaljna objašnjenja oko preuzimanja sadnica u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom. Za sve dodatne informacije, kao i za stručne savjete u vezi sa sadnjom, zainteresovani mogu kontaktirati sljedeće brojeve telefona područnih jedinica Uprave za šume:Podgorica 067/255-819, Nikšić 067/255-995, Mojkovac 050/473-473, Danilovgrad 067/255-069, Gusinje 067/255-041, Bar, Budva, Herceg Novi, Cetinje 067/255-800“, navodi se u saopštenju Uprave za šume.

Bonus video: