Pejović sa italijanskim zvaničnicima: Snažna podrška Italije Crnoj Gori

Govoreći o evropskoj integraciji regiona, Pejović je istakao potrebu da nova Strategija proširenja u narednom periodu pruži jasnu viziju pristupanja Zapadnog Balkana, uz precizna očekivanja, kako od zemalja iz procesa proširenja, tako i od članica EU
0 komentar(a)
Aleksandar Andrija Pejović, Foto: Skupstina.me
Aleksandar Andrija Pejović, Foto: Skupstina.me
Ažurirano: 05.12.2017. 17:52h

Italija će uvijek biti uz Crnu Goru i pružati joj snažnu podršku u ostvarenju ključnih unutrašnjih i vanjskopolitičkih ciljeva, saopšteno je tokom sastanaka ministra evropskih poslova Aleksandra Andrije Pejovića sa italijanskim zvaničnicima.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Pejović se tokom posjete Rimu sastao sa predsjednikom italijanskog Senata Pjetrom Grasom i predsjednikom Fondacije Evropski Italijani i ranijim premijerom Italije, Masimom D'Alemom.

„Na sastancima su razmijenjena mišljenja o aktuelnoj situaciji u Crnoj Gori, regionu i Evropskoj uniji (EU), uz zajedničku ocjenu da se, kroz procese evropske i evroatlantske integracije, Zapadni Balkan transformiše i postepeno približava standardima i kvalitetu života država članica oba saveza“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Graso prenio punu podršku pristupanju Crne Gore EU istakavši da Italiju, kao velikog zagovornika proširenja EU na države Zapadnog Balkana, raduju rezultati koji Crna Gora ostvaruje, kao da napredak Crne Gore utiče na pozitivna kretanja u cijelom regionu.

„Sastanak s predsjednikom Senata je organizovan u okviru posjete Odbora za evropske integracije Skupštine Crne Gore, i Pejović je na njemu učestovao zajedno sa predsjednikom Adrianom Vuksanovićem i članovima Odbora, kao i sa ambasadorkom Crne Gore u Rimu Sanjom Vlahović“, kazali su iz Ministarstva.

Kako su naveli, D'Alema je čestitao na ostvarenim rezultatima i prenio punu podršku Crnoj Gori za uspješan dovršetak procesa pristupanja EU.

„Poručio je da, iako napreduju različitom brzinom, sve države Zapadnog Balkana vidi kao buduće članice Unije“, kaže se u saopštenju.

Govoreći o evropskoj integraciji regiona, Pejović je istakao potrebu da nova Strategija proširenja u narednom periodu pruži jasnu viziju pristupanja Zapadnog Balkana, uz precizna očekivanja, kako od zemalja iz procesa proširenja, tako i od članica EU.

„U tom kontekstu, sagovornici su dogovorili da, nakon objavljivanja Strategije proširenja koja je najavljena za februar 2018, organizuju zajedničku konferenciju posvećenu evropskoj perspektivi Balkana“, saopšteno je iz Ministarstva.

Pejović je, kako se navodi, izrazio zadovoljstvo intenzitetom i kvalitetom bilateralne saradnje i uspješnom realizacijom zajedničkih projekata s Ambasadom Italije, u sklopu kojih je organizovano više događaja i štampana publikacija Rimski ugovori.

On je zahvalio na podršci Italije u pristupanju NATO-u, kao i na ekspertskoj i tehničkoj podršci italijanskih institucija i pojedinaca u ispunjavanju uslova za članstvo u EU.

„Istakao je da je Italija važan partner i snažna podrška Crnoj Gori, kako u realizaciji značajnih infrastrukturnih projekata, tako i u programima prekogranične i transnacionalne saradnje“, kaže se u saopštenju.

Takođe je, kako se navodi, ukazao na značaj kulturne i naučne razmjene i prenio zadovoljstvo tradicionalno dobrim i sadržajnim odnosima dvije države koje vezuju duboke istorijske i kulturne veze.

Bonus video: