o radovima na ljuboviću

Glavni grad: Netačne i nedobronamjerne tvrdnje, ministarstvo obmanjuje javnost

Iz lokalne samouprave ističu da, po zakonu, zabilježba restitucije nije smetnja za izvođenje radova po prijavi građenja ili građevinskoj dozvoli

10032 pregleda 62 reakcija 7 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Tvrdnje Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, da prijava gradnje u podnožju brda Ljubović u Podgorici podnijeta 25. marta ove godine nije zakonita su netačne, kao i tvrdnja da navodno nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi u pogledu katastarskih parcela, saopšteno je iz Glavnog grada.

Kazali su da, ne ulazeći u kvalitet planskog rješenja DUP-a “Pobrežje – zona G”, cijene da je Agencija za izgradnju i razvoj Podgorice dostavila svu dokumentaciju na način utvrđen članom 91 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata i da nema smetnji za izdavanje Zapisnika o inspekcijskom pregledu o nesmetanom izvođenju radova na izgradnji Ulica 1 i 2 u zahvatu pomenutog DUP-a.

"U cilju objektivnog informisanja javnosti ističemo da su katastarske parcele br. 3385, 3906/49, 3906/100 i 3906/101 upisane u listovima nepokretnosti br.720 i br.3217 kao svojina Glavnog grada i u vezi sa njima nema neriješenih imovinsko-pravnih odnosa. U navedenim listovima nepokretnosti u opisu prava za navedene katastarske parcele bila je upisana zabilježba restitucije. Međutim, shodno članu 32, stav 2, Zakona o povraćaju oduzetih imovinskih prava i obeštećenja i članu 83 Zakona o državnom premjeru i katastru nepokretnosti, zabilježba restitucije nije smetnja za izvođenje radova po prijavi građenja ili građevinskoj dozvoli, što je i stav Upravnog suda u postupku koji se vodio tim povodom, a sa čime smo upoznali Urbanističko-građevinsku inspekciju", navode iz Glavnog grada.

Dodaju da je, u međuvremenu, Uprava za katastar i državnu imovinu postupila po zahtjevu Komisije za povraćaj i obešećenje Ministarstva finansija i socijalog staranja i izvršila brisanje zabilježbe restitucije upisane u listovima nepokretnosti br.720 i br.3217.

"Takođe, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma je u istoj pravnoj situaciji, (ne uzimajući čak u obzir brisanje zabilježbe restitucije za pacele na Ljuboviću), odnosno upisane zabilježbe restitucije, izdalo Zapisnik o inspekcijskom pregledu za građenje objekta Naučno-tehnološkog parka Crne Gore d.o.o., gdje se nesmetano izvode radovi, a pored ove, ima još identičnih prijava gradnje sa istim primjerom upisa zabilježbe restitucije, a za koje je resorno ministarstvo izdalo pozitivan zapisnik o inspekcijskom pregledu".

Iz Glavnog grada naglašavaju da je, shodno načelu zakonitosti i opravdanih očekivanja stranaka, Zakonom o upravnom postupku propisano da javno-pravni organ vodi računa o ranijim odlukama koje je donio u bitno istovjetim upravnim stvarima.

"Dakle, očigledno je da su stavovi Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma iznešeni na račun Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice po pitanju gradnje ulice na Ljuboviću krajnje neutemeljeni i neosnovani, da predstavljaju pokušaj obmane javnosti i naknadne reakcije nakon medijskog pritiska, kao i da unose pravnu nesigurnost, kako prema Agenciji, tako i prema ostalim investitorima. Sve navedeno najbolje potvrđuje činjenica da je nadležna inspekcija Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma 14.04.2021. godine izvršila inspekcijski nadzor na samom gradilištu i tom prilikom nije konstatovala bilo kakve nepravilnosti, a izvođač je nakon izvršenog inspekcijskog nadzora nesmetano nastavio sa radovima", zaključuje se u saopštenju Glavnog grada.

Preporučujemo za Vas