Srzentić: RSF ukazao na izazove, uvjereni smo da će sljedeći izvještaj prepoznati naše aktivnosti

"Nakon poslednjih, a sve učestalijih napada na novinarke i novinare, otvorili smo temu da se u Krivičnom zakoniku napravi izmjena i da se napad na novinare tretira kao napad na službeno lice. Ova Vlada je zainteresovana da pokrene postupak izmjene Krivičnog zakonika u ovom dijelu", navela je ministarka

20033 pregleda 50 reakcija 18 komentar(a)
Srzentić, Foto: Gov.me
Srzentić, Foto: Gov.me

Ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić ocijenila je da nalaz Reportera bez granica, koji je Crnu Goru svrstao na posljednje mjesto po pitanju medijskih sloboda u regionu, ukazuje na izazove i probleme u prethodnoj godini "koje je ova Vlada već prepoznala i na kojima intenzivno radimo".

"Žao nam je što izvještaj nije obuhvatio aktivnosti koje ova Vlade preduzela, jer se odnosi na prethodnu godinu. Svakako, uvjereni smo da je da će naredni Izvještaj prepoznati sve aktivnosti i našu snažnu opredijeljenost da unaprijedimo stanje u sektoru medija u svim segmentima," kazala je Srzentić za "Vijesti".

Crna Gora je napredovala za jedno mjesto na Svjetskom indeksu slobode medija Reporteri bez granica (RSF), ali je i dalje najgore rangirana zemlja regiona.

Crna Gora se našla na 104. mjestu od 180 rangiranih zemalja svijeta, a prva u regionu je Slovenija (36.mjesto), Hrvatska (57.), Bosna i Hercegovina (58.), Kosovo (78.), Albanija (83.), Sjeverna Makedonija (90.) i Srbija (93.).

Ministarstvo je, prema riječima Srzentić, pitanjima koji se tiču medija prišlo sistemski.

"U koordinaciji i u saradnji sa najširom medijskom zajednicom, pokrenuli smo izradu strategije i zakonodavnu reformu, u cilju unapređenja položaja medija, što vjerujemo da će biti prepoznato u narednim izvještajima ove i drugih organizacija. Od prvog radnog dana posvetila sam se Kontinuiranom dijalogu sa medijskom zajednicom i civilnim sektorom da bi zajedničkim snagama prepoznali izazove i došli do najboljih rješenja radi unapređenja medijskih sloboda i ambijenta za nesmetani rad novinara," kazala je ona.

Tokom kontinuiranog dijaloga sa predstavnicima medija vode se razgovori o svim temama koje opterećuju sektor, kako bis u neposrednoj interakciji pronašli sistemska riješenja.

"Nakon poslednjih, a sve učestalijih napada na novinarke i novinare, otvorili smo temu da se u Krivičnom zakoniku napravi izmjena i da se napad na novinare tretira kao napad na službeno lice. Ova Vlada je zainteresovana da pokrene postupak izmjene Krivičnog zakonika u ovom dijelu," istakla je Srzentić.

Ona je kazala da vjeruje da će novi menadžment Uprave policije i nova Komisija za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu doprinijeti da se napredak ostvari u ovom dijelu, a što je najvažnije da novinari i novinarke budu osnaženi da mogu potpuno slobodno i nesmetano da rade svoj posao.

Ministarstvo je predvidjelo za 2021. godinu izradu Medijske strategije i reformu medijskog zakonodavstva, čime će se, sigurna je ministarka, ostvariti značajan društveni kapital, kako za slobodu i pluralizam medija, tako i za funkcionisanje medija da konačno reforme budu na jednom mjestu.

Cilj izmjene medijskih zakona je i jačanje samostalnosti javnih servisa u finansijskom i uređivačkom smislu sa posebnim osvrtom na uslove finansiranja lokalnih javnih emitera.

"Ministartsvo i Vlada prepoznaju medije kao nezaobilazne partnere, ne samo u procesu demokratizacije drustva vec i u ovom izazovnom vremenu borde protiv epidemije izazane koronavirusom. Podsjetiću da smo nedavno raspisali Javni konkurs za dodjelu budžetskih sredstava štampanim medijima i portalima u iznosu od 150.000 eura kako bi pružili podršku medijima usljed situacije izazvane pandemijom koronavirusa. Paralelno, intenzivno tragamo za dodatnim modalitetima podrške i drugim medijima kako bismo obezbijedili da medijska industrija bude održiva i u uslovima teške krize, kao što je ova izazvana pandemijom," navela je ona.

Bonus video: