Raste broj nezaposlenih u Plužinama

U Plužinama je prošle godine u javnim radovima bilo zaposleno osam lica sa evidencije i to na period od tri mjeseca, dok je zbog pandemije izazvane koronavirusom izostalo sezonsko zapošljavanje planiranih 60 osoba sa Biroa rada

3831 pregleda 8 komentar(a)
Sve vi, Foto: Svetlana Mandić
Sve vi, Foto: Svetlana Mandić

Prema izvještaju Biroa rada, na kraju prošle godine na području opštine Plužine broj nezaposlenih bio je 255 osoba, što je za 93 više nego godinu ranije, a skoro polovina nezaposlenih su žene.

Kako je u izvještaju naveo savjetnik u Birou rada Plužine Milodarko Jokanović, na evidenciji nezaposlenih su i 33 osobe sa invalditetom (OSI), a od toga je 14 žena. Najviše OSI je sa prvim (12), trećim (10) i četvrtim stepenom (devet) stručne spreme, a skoro 82 odsto njih (27) ima više od 40 godina.

Od ukupnog broja nezaposlenih skoro 30 odsto su osobe starosti do 30 godina, dok je 31 odsto nezaposlenih starije od 50 godina. Bez posla u Plužinama je 206 lica (skoro 81 odsto) sa stručnom spremom od prvog do četvrtog stepena, dok 46 Pivljana ima stručnu spremu od petog do osmog stepena. Preko osam godina na posao čekaju tri osobe, i sve tri su žene, dok od pet do osam godina na zaposlenje čeka njih 16, među kojima je šest žena. Od nezaposlenih njih 40 imaju od 20 do 30 godina radnog staža, od toga 12 žena, dok preko 30 godina staža ima šest osoba sa evidencije Biroa rada, a među njima je jedna žena.

U Plužinama je prošle godine u javnim radovima bilo zaposleno osam lica sa evidencije i to na period od tri mjeseca, dok je zbog pandemije izazvane koronavirusom izostalo sezonsko zapošljavanje planiranih 60 osoba sa Biroa rada. U programu stručnog osposobljavanja su četiri visokoškolca, dok je lokalna uprava finansirala i zaposlila 14 pripravnika iz sopstvenih sredstava.

Bonus video: