USCG: Abazović ugrozio nezavisnost sudstva, atakovao na integritet jednog od najuglednijih sudija

"Ovim krajnje skandaloznim postupkom, potpredsjednik Vlade je grubo prekršio ustavna načela o podjeli vlasti, šaljući poruku da je opravdano miješati se u rad sudstva, ukoliko odluke suda nijesu po mjeri izvršne vlasti, što je nečuveno i krajnje štetno"

13994 pregleda 49 reakcija 49 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Udruženje sudija Crne Gore (USCG) upućuje najoštriju osudu i protest povodom navoda potpredsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića, a koji se odnose na postupanje sudije za istragu podgoričkog Višeg suda Miroslava Bašovića u slučaju određivanja pritvora za više lica označenih kao članovi jedne kriminalne grupe, saopšteno je danas iz USCG.

Abazović je juče saopštio da je "Bašović pustio kriminalce, a uhapsio državu".

Sudija Višeg suda u Podgorici, Bašović, prekjuče je poslije podne odbio predlog Specijalnog državnog tužilaštva da u pritvor pošalje navodnog šefa kavačkog kriminalnog klana i navodnog organizatora četrnaestočlane kriminalne grupe Slobodana Kašćelana i petoricu navodnih članova tog klana Vladimira Vučkovića, Zorana Kažića, Miloša Radonjića, Krsta Maroša i Darka Prelevića.

Par sati kasnije vijeće Višeg suda preinačilo je njegovu odluku, ali su policajci uspjeli da uhapse samo Kašćelana, Vučkovića i Kažića.

Za Radonjićem, Marošom i Prelevićem tragaju i dalje.

"U objavi na svom Fejsbuk nalogu od 24.04.2021. godine, a koju je prenijelo više medija, potpredsjednik Abazović se upustio u neosnovanu i nadasve nedoličnu kritiku odluke sudije Bašovića, čime je direktno ugrozio nezavisnost sudstva kroz pokušaj političkog pritiska, sa ciljem da se utiče na odluku suda. Ovim krajnje skandaloznim postupkom, potpredsjednik Vlade je grubo prekršio ustavna načela o podjeli vlasti, šaljući poruku da je opravdano miješati se u rad sudstva, ukoliko odluke suda nijesu po mjeri izvršne vlasti, što je nečuveno i krajnje štetno", ističe se u saopštenju USCG koje potpisuje Hasnija Simonović, predsjednica.

U saopštenju se dodaje da "u spornoj objavi, potpredsjednik Abazović se upušta u paušalno tumačenje sudskog postupka i izvođenja sopstvenih dokaza, preuzimajući "ulogu" suda i sudije, zaključujući da su dostavljeni dokazi bili dovoljni da imenovani sudija donese drugačiju odluku od one koju je donio".

"Potpredsjednik Abazović, iako ne posjeduje formalno pravno obrazovanje, bi sa pozicije koju obavlja morao znati da postoji načelo slobodne ocjene dokaza, koje je svakom sudiji zagarantovano i na raspolaganju u svom odlučivanju. Na osnovu tog i drugih načela i slijedeći zakon sudija donosi odluku, i u tome ne smije biti ometan bilo kakvom vrstom pritiska. Svakako, svaka odluka, iz razloga što kvalitetnijeg i temeljnijeg sprovođenja pravde, može biti revidirana od strane više instance, što je u konkretnom i učinjeno. I to je, što bi potpredsjednik Abazović takođe trebao znati, jedini način izmjene sudijske odluke. Svaki drugi pokušaj mijenjanja sudijske odluke, od kojih je politički pritisak jedan od najopasnijih, je direktno narušavanje prirode, nezavisnosti i autoriteta suda", kazali su iz USCG.

Oni navode da se "u nastavku objave, Abazović ne ustručava sudiju Bašovća povezati sa "mafijom.

"Što dopunjava jeftinim političkim kvalifikacijama da su "kraci kriminalne hobotnice duboko u sistemu", aludirajući da je i sudstvo dio tog i takvog sistema. Dajući sebi neprimjerenu slobodu i ne mareći za odgovornost povodom izrečenog, potpredsjednik Vlade je direktno i grubo atakovao na integritet jednog od najuglednijih crnogorskih sudija, čija su profesionalnost i ostvareni rezultati ne mogu dovesti u pitanje. Ovakvim ispadom je potpredsjednik Vlade pokazao da je spreman ukaljati ugled jednog od istaknutijih pravnih profesionalaca zarad prikupljanja političkih poena", piše u saopštenju USCG.

Navodi se i da "Abazović dodaje i da su postupanjem sudije Bašovića poniženi međunarodni partneri koji su učestovali u aktivnostima koje su prethodile konkretnom postupku".

"Kako je sa relevantnih međunarodnih adresa, sa kojih je crnogorsko sudstvo za svoj rad dobijalo pozitivne ocjene, mnogo puta dosad istaknuto da crnogorski sudovi trpe neprimjeren politički pritisak već duže vrijeme, lako je ocijeniti da je u datom slučaju jedino uvrijeđeno crnogorsko sudstvo, da mu je nanesena šteta i da će, kao i u mnogim ranijim slučajevima politčkih napada na njega, izostati odgovornost onih koji su mu tu štetu nanijeli. Konačno, sudije sude po Ustavu i zakonu, slijedeći načela i etiku. Nikakvi drugi osnovi, u koje spadaju i mentalitetski elementi na koje se u svojoj skandaloznoj objavi poziva potpredsjednik Abazović, nijesu niti će biti osnov za donošenje odluka, kao što to neće biti ni politički pritisci i javno unižavanje suda i sudija", rekli su iz USCG.

Oni poručuju i da posao sudova ne smije niti može da radi niko osim sudova.

"Svako miješanje i remećenje tog rada, naročito od strane političkih struktura predstavlja remećenje sprovođenja pravde, nepoštovanje zakona i ugrožavanje zaštitu prava. Posebno kada se radi o borbi protiv organizovanog i visokog kriminala, u kojoj bi trebale da budu ujedinjene sve grane vlasti i kapaciteti naše države, sa krajnjim ciljem eliminisanja tih oblika kriminalnog djelovanja", zaključuje se u saopštenju USCG.

Bonus video: