Abazović: Bašović pustio kriminalce, a uhapsio državu

"On snosi direktnu profesionalnu i moralnu odgovornost ako neko od njih, dok je bjekstvu, počini bilo kakvo krivično djelo, naročito likvidaciju"

83268 pregleda 1296 reakcija 150 komentar(a)
Dritan Abazović, Foto: Gov.me
Dritan Abazović, Foto: Gov.me

Dok god policija ne pronađe navodne članove kavačkog kriminalnog klana koji su juče pušteni na slobodu odlukom sudije za istragu Miroslava Bašovića, on snosi direktnu profesionalnu i moralnu odgovornost ako neko od njih, dok je bjekstvu, počini bilo kakvo krivično djelo, naročito likvidaciju.

To je, na svom Fejsbuk profilu napisao potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

Sudija Višeg suda u Podgorici, Bašović, juče poslije podne odbio je prijedlog Specijalnog državnog tužilaštva da u pritvor pošalje navodnog organizatora četrnaestočlane kriminalne grupe, Slobodana Kašćelana i petoricu navodnih članova tog klana Vladimira Vučkovića, Zorana Kažića, Miloša Radonjića, Ksrta Maroša i Darka Prelevića.

Par sati kasnije vijeće Višeg suda preinačilo je njegovu odluku, ali su policajci uspjeli da uhapse samo Kašćelana, Vučkovića i Kažića.

Za Radonjićem, Marošom i Prelevićem tragaju i dalje.

"Preko 160 stranica dokaznog materijala koji policija stavlja na teret vođama 'Kavačkog klana' i tereti ih za djela za koja je zaprijećena kazna do 40 godina zatvora, sudiji (Miroslavu) Bašoviću nijesu bile dovoljne da odredi pritvor uhapšenima u akciji decenije. Da bi, po sudiju, stvar bila gora, par sati kasnije, Vijeće suda je poništilo njegovu odluku, čime su jasno stavili do znanja šta misle o radu kolege u ovom slučaju", napisao je Abazović.

Koorinator službi bezbjednosti objašnjava i šta se, po njegovom mišljenju, zapravo dogodilo:

"Sudija je pustio kriminalce, a uhapsio državu! Cilj je bio poniziti policiju, SDT, javnost, dokazati da je mafija jača od države. I to nije sve. Sudija je ponizio međunarodne partnere koji su pomagali akciju i redom dva dana ranije upućivali čestitke crnogorskoj policiji na velikom uspjehu. Takođe, puštanjem 16 lica sa kriminalnom pozadinom da slobodno šetaju ulicama, htjela se poslati poruka da se više niko ne može usuditi da krene na njih, te da sve aktivnosti UP i SDT vezane za kriminalne grupe, uopšte nemaju nikakvog smisla, niti ih treba preduzimati".

Abazović ističe da nakon nove odluke Vijeća policiji i državnim organima nijesu bili dostupni svi koji su ranije uhapšeni u toj akciji:

"Policija, iako demotivisana prvom odlukom, opet je djelovala profesionalno i lišila slobode vođu klana, sa još par lica, ali ne i sve tražene. Red bi bio da sada sudija Bašović ode u Kotor ili na druga mjesta i jednog po jednog pronalazi i lišava slobode, umjesto što policajce nepotrebno troši, iscrpljuje i izlaže opasnostima. Takođe, dok god se pomenuti ne pronađu, Bašović snosi direktnu profesionalnu i moralnu odgovornost ako neko od ovih, dok je bjekstvu, počini bilo kakvo krivično djelo, a da ne pominjemo neku likvidaciju. Jučerašnji događaj je potvrdio da su kraci kriminale hobotnice duboko u sistemu. Da neće biti dovoljno da se mijenja samo Tužilaštvo, već i sudstvo, kao i sistem u cjelini. Trideset godina iste vlasti je učinilo svoje. No, nema mjesta pesimizmu. Policija i SDT, bez obzira na sve zamjerke koje stoje, u ovom slučaju su pokazali veliku vitalnost i profesionalizam", napisao je Abazović.

Konstatujući da je policija dva puta u tri dana izvodila spektakularne akcije, ocijenio je da se to u ovim okolnostima može nazvati podvigom.

"Govorili su nam da ćemo na obračun sa OKG morati da čekamo godinama, ali građani nemaju vremena za čekanje. Mi smo krenuli, uprkos svim otporima, spolja i iznutra. Pravda neće stati. Juče smo svjedočili da je dio javnosti, političkih i medijskih struktura, bio srećan što su kriminalci na slobodi. Bilo bi dobro da su se prije “slavlja” sjetili svih žrtava rata kriminalnih klanova, a naročito nevinih, kao i njihovih porodica. Trebali su se zapitati kako su oni gledali na to, ali i na onakav rad jednog državnog organa. Ipak, najveća prepreka pravdi ostaje balkanski mentalitet 'likovanja i čuvanja', koji se, izgleda, sa ratnih zločinaca preselio na kriminalce. Kad se oslobodimo takvog razmišljanja, imaćemo uređenu i bogatu zemlju. Do tada, maloj grupi entuzijasta i iskrenih patriota, ostaje da nose teret velikog rizika kako bi stvari krenule na bolje. Koračajmo hrabro, jer istorijske stvari nijesu za kukavice", zaključio je on.

Bonus video: