Edukacijom na antivakserski lobi

Načelnik pedijatrije u podgoričkom Domu zdravlja Momčilo Vukčević kaže da su uspjeli da povećaju broj vakcinisane djece MMR vakcinom, ali je postotak posljednjih godina i dalje znatno ispod 95 odsto - koliko se smatra da je neophodno za kolektivni imunitet...

12341 pregleda 14 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com

Vakcinacija MMR vakcinom - protiv malih boginja, zaušaka i rubeole, u podgoričkom Domu zdravlja prilično je uspješna, ocijenio je načelnik pedijatrije u toj ustanovi dr Momčilo Vukčević.

On je kazao da su uspjeli da povećaju broj vakcinisane djece, zahvaljujući intenzivnoj kampanji minulih mjeseci i razgovoru sa roditeljima, ali je procenat i dalje ispod 95 odsto, koliko se smatra da je neophodno za kolektivni imunitet.

Najavivši Međunarodnu nedjelju vakcinacije koja je počela juče, Vukčević je istakao da je od početka godine vakcinisano 2.000 mališana, što je značajno više u odnosu na isti period prošle godine.

Govoreći o porastu broja vakcinisane djece u proteklih sedam mjeseci, naveo je da je MMR vakcinu primilo 86,2 odsto mališana rođenih 2016. godine, dok ih je u oktobru lani bilo sedam odsto manje.

U istom periodu, sa 60 na 72,9 odsto porastao je i obuhvat vakcinacijom djece rođene 2017. godine, precizirao je Vukčević.

Istakao je da je trenutno vakcinisano i 55 odsto godinu mlađih mališana, što je 21 odsto više nego prije sedam mjeseci.

Naglasio je da je najuočljiviji porast broja vakcinisanih kod rođenih 2019. - sada je MMR-om imunizovano 29 odsto, što je skoro četiri puta više nego prije sedam mjeseci.

“Antivakcinalni lobi je izuzetno aktivan posljednjih godina i, ako tome dodamo pandemiju koronavirusa, moram priznati da je došlo do velikog pada obuhvata djece MMR vakcinom. Ipak, zahvaljujći dosta intenzivnoj kampanji minulih mjeseci, povećavamo obuhvat djece tom vakcinom. Smatram da kampanju treba da pojačamo. Pozivam roditelje da dovedu djecu da prime MMR vakcinu, jer je to jedini način da spriječimo prijeteću epidemiju”, kazao je Vukčević “Vijestima”.

On podsjeća da je MMR vakcinu počinje da “bije loš glas” od kada je jedan abdominalni hirurg u jednom od najprestižnijih časopisa Lanset objavio rad u kome dovodi u vezu vakcinu sa pojavom autizma kod djece.

Vukčević kaže da su “uslijedila velika klinička ispitivanja koja su isključila povezanost te vakcine i autizma”.

“Ljekar je izgubio licencu za rad, časopis se ogradio, ali, nažalost, nanijeta je velika šteta, i to upravo, djeci. Do sada, nauka nikada nije dovela u vezu vakcine i autizam, a to pokazuje i veliko istraživanje sprovedeno u Japanu. U toj zemlji male boginje su iskorijenjene, djeca ne dobijaju tu vakcinu, a broj oboljelih od autizma se nije smanjio. Naprotiv, raste iz godine u godinu. MMR vakcina se daje djeci posle prvog rođendana, što je najčešće i vrijeme kada se detektuju poremećaji u psihomotornom razvoju deteta. Sem vremenske podudarnosti, MMR vakcina i autizam nemaju dodirnih tačaka”.

Zbog dezinformacija koje plasiraju antivakcinalni lobiji, kaže on, određeni broj roditelja ili odbija ili odgađaju da vakcinišu djecu. Čeka se, objašnjava Vukčević, “da se vidi da li se dijete pravilno razvija, da je progovorilo, prohodalo…“.

“Male boginje su veoma zarazna bolest, pa čak i najmanja promjena u broju vakcinisane djece može značajno da utiče na ukupnu epidemiološku situaciju. S obzirom na pad broja vakcinisane djece, raste i naš oprez i strah od moguće epidemije. Komplikacije obolijevanja od malih boginja mogu ostaviti teške posljedice na razvoj djeteta, čak dovesti i do smrti. Zbog svega toga, nema razloga da iko preuzima rizik i izlaže se bolesti. Potrebno je da 95 odsto djece bude vakcinsano protiv malih boginja kako bi se smatralo da postoji kolektivni imunitet i da djeca, koja zbog drugih zdravstvenih problema ne smiju da prime vakcine, nisu u riziku od bolesti“.

Vukčević kaže da je, prema dostupnim podacima iz minulih godina, “premalo najmlađe djece u Crnoj Gori primilo MMR vakcinu”.

Zbog toga se priprema kampanja, koju će organizovati Ministarstva zdravlja, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje, domovima zdravlja i uz podršku UNICEF-a i Evropske unije. Kampanja će se, objašnjava, zasnivati na podacima o obuhvatu djece MMR vakcinom u svakoj opštini.

DZ Podgorica, tvrdi Vukčević, već aktivno sprovode tu kampanju.

“Da poveća broj vakcinisane djece MMR vakcinom. Preduzimamo određene mjere u smislu poziva roditeljima kako telefonom, tako i direktnim kontaktom da dovedu svoju djecu na redovnu vakcinaciju. Objašnjavamo značaj vakcinacije i borimo se da otkloni zablude vezane za MMR vakcinu”.

Prema njegovim riječima, pedijatri daju prednost edukaciji roditelja u odnosu na sankcije. Direktna kampanja sa roditeljima, tvrdi, je najdjelotvornija.

“Roditelji treba da vjeruju izabranom pedijatru, da tom neposrednom komunikacijom razjasne sve nedoumice vezane za MMR vakcinu i da im se na taj način otklone neopravdani strahovi nastali usljed plasiranja neprovjerenih informacija od strane antivakcinalnog pokreta koje su lišene svakog naučnog osnova. U borbi za povećanje obuhvata vakcinacije, pedijatri očekuju podršku javnosti, na prvom mjestu medija. Informisanje na objektivan i odgvoran način o svim aspektima vakcinacije je vrlo bitno. Najvažnije da se čuje glas struke i ljekara koji o tome ipak najviše znaju”.

Male boginje su veoma zarazna bolest, pa čak i najmanja promjena u broju vakcinisane djece može značajno da utiče na ukupnu epidemiološku situaciju. S obzirom na pad broja vakcinisane djece, raste i naš oprez i strah od moguće epidemije. Komplikacije obolijevanja od malih boginja mogu ostaviti teške posljedice na razvoj djeteta, čak dovesti i do smrti...

Bonus video: