IJZCG: Inspekcija nije utvrdila nepravilnost

Iz Instituta su pojasnili da je novom sistematizacijom omogućeno da direktor bude doktor medicine sa završenom specijalizacijom iz oblasti javnog zdravlja, sa ili bez titutle magistra ili doktora nauka

13775 pregleda 22 reakcija 7 komentar(a)
Institut za javno zdravlje, Foto: Luka Zeković
Institut za javno zdravlje, Foto: Luka Zeković

Institut za javno zdravlje (IJZCG) saopštio je da direktor te ustanove Igor Galić obavlja funkciju u skladu sa Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji.

Pojasnili su da je sistematizacija izmijenjena odmah pošto je imenovan Upravni odbor Instituta, te da, za razliku od dotadašnje, "nije diskriminatorska već sveobuhvatna i inkluzivna".

"Njome se omogućava da direktor Instituta za javno zdravlje bude doktor medicine sa završenom specijalizacijom iz oblasti javnog zdravlja, sa ili bez titutle magistra ili doktora nauka. Do tada, ova pozicija bila je praktično 'nacrtana' za podobne pojedince", saopštili su iz Instituta.

"Vijesti" su ranije danas objavile da je Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) utvrdila ugrožavanje javnog interesa koje upućuje na postojanje korupcije u postupku imenovanja Galića za direktora. To se navodi u mišljenju koje potpisuje direktorica ASK Jelena Perović.

Iz Instituta su pozvali ASK da pojasne zašto nisu reagovali ranijih godina, kada je, kako navode, sistematizacija u Institutu "prilagođavana isključivo jednom čovjeku i mijenjana u skladu sa njegovim usavršavanjem".

"Gdje je tada bila ASK da uoči ono što je cijeloj Crnoj Gori 'bolo oči'," dodali su iz IJZCG.

Naglasili su da Uprava za inspekcijske poslove, koja je obavila inspekcijski nadzor, nije utvrdila nijednu nepravilnost u vezi sa imenovanjem Galića za direktora Instituta.

Bonus video: