prijava putem kol centra i pozivom domovima zdravlja

Od danas vakcinacija i u kućnim uslovima: U Podgorici dostupne mobilne ekipe

Iz Doma zdravlja obećavaju da će kontaktirati sve osobe koje spadaju u prioritetne grupe, a nisu još pozvane na vakcinaciju

46359 pregleda 136 reakcija 21 komentar(a)
Vakcinacija u Muzičkom centru u Podgorici, Foto: SAVO PRELEVIC
Vakcinacija u Muzičkom centru u Podgorici, Foto: SAVO PRELEVIC

Svim pacijentima koji nisu u mogućnosti da zbog neke bolesti ili stanja dođu do vakcinalnog punkta od danas će biti dostupne mobilne ekipe koje će ih vakcinisati u kućnim uslovima.

To su “Vijestima” odgovorili iz podgoričkog Doma zdravlja, upitani kome da se obrate stariji građani koji zbog hroničnih oboljenja ili invaliditeta ne mogu da odu do punkta i čekaju u redovima.

“Prijava za ovaj vid vakcinacije se može uraditi putem kol centra 1717, ali i pozivom domovima zdravlja, gdje će odgovorna sestra uzeti neophodne podatke kako bismo u što kraćem roku izašli u susret našim sugrađanima da ih vakcinišemo u kućnim uslovima”, saopštili su iz ove ustanove.

“Vijestima” su se prethodnih dana obratili i građani koji po godinama starosti i pridruženim bolestima spadaju u prioritetne grupe, ali koje još niko nije pozvao da se vakcinišu iako su se prijavili još u februaru ili martu.

Riječ je o građanima koji imaju više od 65, pa i 75 godina, a čiji su vršnjaci vakcinisani prije više od mjesec.

 Vakcinacija u Muzičkom centru u Podgorici
Vakcinacija u Muzičkom centru u Podgoricifoto: Savo Prelević

Iz podgoričkog doma zdravlja odgovorili su da njihovi timovi rade na organizaciji i planiranju kako da se na najbolji način organizuje vakcinacija tih grupa.

“Preciznije, kako da izbjegnemo gužve koje su obilježile prva dva dana. Jedno je sigurno - svi koji su se prijavili biće pozvani da se vakcinišu, a vakcina ima dovoljno, tako da apsolutno nema potrebe za zabrinutost. Svi punktovi, ako govorimo o glavnom gradu, imaju svoje odgovorne medicinske sestre koje su dužne da izađu ispred punkta, to rade na 10 do 15 minuta. Starija lica imaju prednost i vjerujemo da će se i sugrađani složiti da te osobe imaju prioritet pri vakcinaciji”, odgovorili su iz Doma zdravlja.

U ovoj ustanovi su istakli i da prvi dani masovne vakcinacije protiču u znaku velikog interesovanja građana, što je veoma ohrabrujuće.

Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić juče je u Univerzitetskom centru u Podgorici primila prvu dozu Sinofarm vakcine protiv koronavirusa, podržavši tako kampanju masovne imunizacije.

Vakcinu je primio i vršilac dužnosti rektora Univerziteta Crne Gore (UCG) Vladimir Božović.

Bratićeva je poručila da vjeruje institucijama i podržala je zdravstvene radnike.

„Vakcinišem se jer vjerujem da je imunizacija jedini način da pobijedimo kovid-19, sačuvamo javno zdravlje, a zatim i ekonomiju naše zemlje“, rekla je. Bratićeva je apelovala na sve građane da se vakcinišu u što masovnijem broju kako bi Crna Gora zajedničkim doprinosem cijelog društva pobijedila pandemiju i vratila se normalnim tokovima života.