Ministarstvo: Naperi na Adi Bojani pomjereni bez konsultacije

Iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma naglasili da je nedostatak konstulacija sa tim resorom i Morskim dobrom neopravdan i neprihvatljiv, i da može dovesti do oštećenja napera i njegove trajnije destabilizacije i dalje nefunkcionalnosti

6114 pregleda 7 komentar(a)
Naperi na Adi Bojani (ilustracija), Foto: Samir Adrović
Naperi na Adi Bojani (ilustracija), Foto: Samir Adrović

Hotelsko turističko preduzeće Ulcinjska rivijera "Ulcinjska rivijera" bez konsultacija je pomjerilo sa Ade Bojane napere zbog radova na obali, ostavljajući otvoren prolaz na strukturi napera u širini od oko tri metra - saopšteno je iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Naglasili su da je nedostatak konstulacija sa tim resorom i Morskim dobrom neopravdan i neprihvatljiv, i da može dovesti do oštećenja napera i njegove trajnije destabilizacije i dalje nefunkcionalnosti.

"U srijedu, 5. maja, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma je obaviješteno od strane Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore u okviru redovnog izvještavanja o stanju napera i plaže na Adi Bojani da je 'na krajnjem djelu napera prema kopnu, u blizini pješčane deponije, zbog radova koje se izvode na obali, intervenisano od strane HTP Ulcinjska rivijera, gdje je sa napera uklonjeno, odnosno premještano cca. 16 džambo vreća, ostavljajući otvoren prolaz na strukturi napera u širini od cca. 3 metra'. Takav postupak posebno iznenađuje iz razloga što ni Ministarstvo ni JP Morsko dobro nisu bili konsultovani ili makar obaviješteni o radovima i intervenciji na naperu", navodi se u saopštenju.

Iz ministarstva podsjećaju da je projekat hitnih mjera, čiji je autor prof. dr Sava Petković, realizovan od strane Morskog dobra, uz koordinaciju i praćenje Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

"Ovaj projekat predstavlja privremeno rješenje koje je predložila struka te se takođe od početka smatra eksperimentalnim, posebno zbog specifičnosti područja i uticaja i mora i rijeke na ostrvo, ali i zbog toga što se prvi put ovakva vrsta poduhvata sprovela kod nas. Cilj sprovođenja ovog projekta privremenih mjera jeste obezbjeđivanje adekvatne pripreme za turističku sezonu, odnosno obezbjeđivanje plaže na Adi Bojani, ali i testiranje eventualnih dugoročnih rješenja za ovaj problem. Ukoliko se naper pokaže u potpunosti efikasan nakon što plaža na Adi bude prihranjena shodno projektu, to će biti značajan podatak za definisanje finalnog rješenja za dugoročnije očuvanje."

Radovi su, podsjećaju, zbog velikog intenziteta erozije započeti uz manju korekciju prvobitnog rješenja u pogledu pozicije napera - dio plaže bliže ušću na kojoj je naper inicijalno planiran je nestao u periodu od sprovođenja tenderske i administrativne procedure (decembar 2020-januar 2021) do početka radova (kraj januara 2021), te su uz konsultaciju sa prof. Petkovićem i nakon sastanka zainteresovanih strana u Ministarstvu na kojem su proizvedeni operativni zaključci radovi započeti već istog dana nakon završetka sastanka, 3. februara po korigovanom projektu.

"Radovi su realizovani uz veoma loše vrijeme koje je trajalo nekoliko dana. Međutim, uprkos lošim vremenskim prilikama koje su ometale radove, uz nadzor i podršku prof. Petkovića i svakodnevnu koordinaciju između Ministarstva i JPMD, priveden je projekat kraju dok prijavljeno stanje s terena u proteklih nekoliko mjeseci ukazuje da se plaža formirala s obje strane napera i bez dodatne prihrane plaže pijeskom, posebno dio plaže prema ušću, što može da navede na očekivanje da je naper funkcionalan i svrsishodan. Stoga smatramo neopravdanim i neprihvatljivim ovakav postupak HTP 'Ulcinjska rivijera', koji može dovesti do oštećenja napera i njegove trajnije destabilizacije, odnosno dalje nefunkcionalnosti."

Iz ministarstva su uputili inicijativu prema Morskom dobru da preciznije utvrde stanje na naperu i prijave nadležnim organima ovaj događaj koji, kako su kazali, može imati za posljedicu zaustavljanje projekta hitnih mjera koji je koštao oko 30.000 eura.

"Nadamo se da se u budućnosti slične situacije neće ponavljati i da ćemo uz saradnju i zajedničke napore uspješno realizovati planirane aktivnosti na očuvanju i revitalizaciji Ade Bojane", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: