Đukanović: Islamska zajednica i njena posvećenost čine Crnu Goru građanski snažnijom

On je istakao da islamska zajednica čini važan dio crnogorskog društva i njegovog "istorijskog, nacionalnog, religijskog i kulturnog sazdanja, njegovog državnog i građanskog identiteta"

3794 pregleda 12 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore
Milo Đukanović, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović čestitao je svim vjernicima islamske vjeroispovjesti Ramazanski bajram.

U čestitki upućenoj reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu Ef. Fejziću, Đukanović je vjernicima poželio "dobro zdravlje, napredak i ličnu i porodičnu sreću".

„Drevni praznik Ramazanskog Bajrama upućuje nas duhovnim korjenima islama, osnovnim načelima humanizma. Univerzalne poruke ovog svetog dana su putokaz i nadahnuće dobronamjernim posvećenim pomirenju i uzajamnom razumijevanju, ali i poruka onima koji povedeni različitim interesima zanemaruju važnost mira, tolerancije i suživota, da se razumno uzdignu iznad podjela, i vrate vrijednostima međukonfesionalnog i međuetničkog sklada koje zajednički vjekovima baštinimo u Crnoj Gori", navodi se u čestitki Đukanovića.

On je istakao da islamska zajednica čini važan dio crnogorskog društva i njegovog "istorijskog, nacionalnog, religijskog i kulturnog sazdanja, njegovog državnog i građanskog identiteta".

"Aktivnosti Islamske zajednice i danas nas civilizacijski obogaćuju, a njena puna posvećenost izgradnji Crne Gore i razvoju crnogorskog društva čini građanski snažnijim", kazao je.

Đukanović je naveo da je uvažavanje različitosti jedno od najvećih demokratskih dostignuća našeg društva, "stoga je i ovaj veliki islamski praznik podsjetnik važnosti našeg temeljnog opredjeljenja poštovanju svih vjera i uvjerenja".

"Neka plemenita simbolika odricanja koju donose uzvišeni dani mjeseca Ramazana, svima koji ga slave, budu podsticaj poštovanju da i dalje ustrajno doprinose izgradnji mira i razumijevanja, dijaloga i saradnje, temeljnih ljudskih vrijednosti koje njegujemo kao trajno dobro naše Crne Gore. U to ime još jednom vam upućujem najsrdačnije čestitke", zaključio je Đukanović.

Bonus video: