IA i HRA: Prestati sa selektivnim postupanjem prema javnim okupljanjima

Jučerašnji slučajevi ukazuju na nastavak prakse selektivnog postupanja UP prema učesnicima različitih javnih okupljanja, smatraju u civilnom sektoru

15491 pregleda 57 reakcija 19 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Institut alternativa (IA) i Akcija za ljudska prava (HRA) pozvali su Upravu policije (UP) da izvrši kontrolu postupanja svojih službenika i nadležnih organizacionih jedinica u vezi sa jučerašnjim javnim okupljanjima u Podgorici i Nikšiću, i odlučno obustavi selektivno postupanje.

Iz tih nevladinih organizacija (NVO) pozvali su i ministarku zdravlja Jelenu Borovinić Bojović da građanima obezbijedi pravo na javno okupljanje.

Iz IA i HRA su Borovinić Bojović pozvali da ukine potpunu zabranu i omogući okupljanja odgovarajućeg broja građana uz pridržavanje propisanih mjera držanja distance i nošenja maske, naročito u svjetlu činjenice da je došlo do popuštanja drugih mjera.

„Pozivamo direktora UP da izvrši kontrolu i javnosti objasni jučerašnje selektivno postupanje policije, koja je prekinula okupljanje nekolicine građana u Podgorici, dok je istovremeno tolerisala masovno okupljanje u vidu litija u Nikšiću“, naveli su iz tih NVO.

Iz HRA i IA rekli su da se u srijedu nekoliko desetina građana okupilo na mirnom protestu podrške Palestini na Trgu nezavisnosti u Podgorici.

„Prema navodima medija, ali i informacijama koje smo dobili od okupljenih, UP je prekinula to okupljanje uz obrazloženje da su prekršili mjere za suzbijanje koronavirusa“, kaže se u saopštenju.

Kako su kazali iz IA i HRA, istog dana kada je prekinuto okupljanje nekoliko desetina građana u Podgorici, nesmetano se odvijalo okupljanje nekoliko hiljada građana u Nikšiću.

Prema njihovim riječima, nije zabilježeno da je policija postupila na isti način kao u Podgorici.

„Premijer Zdravko Krivokapić je saopštio da se u slučaju tradicionalnog proslavljanja dana Svetog Vasilija masovnim litijama ne mogu uvoditi zabrane, dok je istovremeno pozvao građane da se tokom ljetnjih mjeseci uzdrže od okupljanja kako bi se epidemija držala po kontrolom tokom turističke sezone“, kaže se u saopštenju.

Iz IA i HRA su rekli da tu izjavu smatraju neprihvatljivom, jer prkosi ustavnim principima sekularizma, vladavine prava i zabrane diskriminacije, koje premijer mora da poštuje.

Prema njihovim riječima, jučerašnji slučajevi ukazuju na nastavak prakse selektivnog postupanja UP prema učesnicima različitih javnih okupljanja.

Iz HRA i IA podsjetili su da su u istom periodu prošle godine protestovali zbog toga što je UP dopuštala da građani slave Dan nezavisnosti bez ikakvih ograničenja, dok je učesnike autolitija upozoravala da se ne okupljanju i procesuirala zbog pretjerane upotrebe signalizacije u saobraćaju.

Kako su podsjetili iz tih NVO, zabrana diskriminacije je propisana Ustavom i zakonima, i UP aktivnosti treba da sprovodi na načelima nediskriminacije, nepristrasnosti i srazmjernosti u primjeni ovlašćenja.

U IA i HRA smatraju da je u konkretnom slučaju došlo do diskriminacije učesnika javnih okupljanja.

„Jer je policija tolerisala kršenje zdravstvenih propisa na značajno masovnijem religijskom skupu, dok je istovremeno prekinula manje okupljanje građana u Podgorici“, naveli su iz tih NVO.

Bonus video: