Nije sve čisto u “Čistoći”

Radnici na terenu zaista čine nekad i vanredne napore, menadžment ne može da se pohvali takvom čistotom

7864 pregleda 8 komentar(a)
Kalač, Foto: Savo Prelevic
Kalač, Foto: Savo Prelevic

Nije prvi put da menadžment “Čistoće“ i izvršni direktor Andrija Čađenović ignorišu pitanja “Vijesti”, a potom, kad redakcija tekst objavi bez odgovora druge strane - reaguju.

Novinarka je “Čistoći” pitanje u vezi sa radno-pravnim statusom zaposlenog Denisa Hota uputila elektronskom poštom 12. maja. Tekst je objavljen osam dana kasnije.

Osam dana nije bilo dovoljno manadžmentu da odgovori na jedno pitanje - na osnovu čega su u upravi “Čistoće”, nakon odluke suda, Hota rasporedili na radno mjesto samostalni referent eksploatacije vozila i mehanizacije, s obzirom na to da su znali da je radno mjesto popunjeno.

U “Čistoći” navode da je Hot i dalje zaposlen u tom preduzeću, što formalno jeste i što ni novinarka ne negira. Naprotiv, u tekstu na koji “Čistoća” reaguje, piše da je Hot vraćen na posao 11. maja, a da je istog dana dobio obavještenje da ne postoji dalja potreba za njegovim radnim angažmanom, te da je upućen na godišnji odmor.

Jasno je, Hot je zaposlen sigurno do isteka odmora.

“Čistoća” navode novinarke naziva paušalnim. Novinarka je u tekstu iznijela ono što piše u zvaničnoj dokumentaciji, pored ostalog, i onoj koju je Hotu uputio menadžment tog podgoričkog preduzeća - obavještenju o prestanku potrebe za njegovim radnim angažmanom i rješenju o godišnjem odmoru.

Menadžment “Čistoće” javnosti maše pričom o nikad uređenijem gradu - sa komunalnog aspekta. Tako pokušava da opravda minuse onih koji u preduzeću donose odluke. Zaposleni u “Čistoći”, radnici na terenu, zaista čine nekad i vanredne napore da očiste za neurednim građanima. Menadžment, međutim, ne može da se pohvali takvom čistotom u odnosu prema preduzeću i građanima - nije davno bilo kad su baš građani platili za slučaj u kojem je izvršni direktor Čađenović pravosnažno osuđen za mobing.

A nije neka čistota ni da više članova upravnog odbora prekrši Zakon o sprečavanju korupcije.

Iz “Čistoće” se nevješto pozivaju i na ranije pisanje “Vijesti” o radno-pravnom statusu Hota. Na taj tekst reagovali su tada to preduzeće i Hot, redakcija je zaključila njihovu polemiku. Menadžment “Čistoće” taj zaključak naivno tumači na način kao da nikad više redakcija neće pisati na temu. Posebno kad tema ima novu situaciju.

Da se u “Čistoći” ne bi dalje zbunjivali, novinarka poručuje da će pisati svaki put kad, kao i dosad, pisanje bude mogla da potkrijepi dokumentacijom. I, kao i dosad, uputiće menadžmentu “Čistoće” pitanja i navesti rok za dobijanje odgovora. Sve kao dosad.

Novinarka se jedino još nada i da će redakcije uspostaviti mehanizme koji neće dopuštati onima koji na pitanja ne odgovaraju, da naknadnom pameću pišu reagovanja koja to nisu.

Damira Kalač

Bonus video: