ASK: Mišljenje bez političkog konteksta

Čudi nas reakcija gospođe Ćalović Marković, koja bi, iako nije pravnica, morala da bude bolje upoznata sa antikorupcijskim normativnim i institucionalnim okvirom, naročito sa nadležnostima Agencije, budući da je bila članica Savjeta, mada je izabrana na tu poziciju glasovima tadašnje vladajuće većine, uprkos činjenici da nije zadovoljavala opšte zakonske uslove”

3055 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Arhiva Vijesti
Foto: Arhiva Vijesti

Agencija za sprečavanje korupcije reagovala je na tekst “Ćalović Marković: Politička odluka” koji je u četvrtak objavljen u “Vijestima”, poručujući da je mišljenje koje se tiče Nacionalnog savjeta za borbu protiv kroupcije na visokom nivou donijeto van političkog kontekta. Reagovanje prenosimo u cjelosti:

“Postupajući zakonito, na temelju svojih ovlašćenja, a u misiji zaštite javnog interesa, Agencija je donijela Mišljenje o Odluci o Nacionalnom savjetu za borbu protiv korupcije na visokom nivou, ostajanjem van političkog i partijskog konteksta, već isključivo u legislativnom okviru u kome funkcioniše.

Nacionalna komisija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, koju je izvršna direktorica MANS-a Vanja Ćalović Marković pomenula u izjavi za ‘Vijesti’, formirana je 2007. godine, kao intersektorsko tijelo zaduženo za pripremu i praćenje sprovođenja četvorogodišnje Strategije za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. Imala je jasne kriterijume za izbor članova i u njoj su bili zastupljeni predstavnici sve tri grane vlasti. Među njima i tadašnja direktorica Uprave za antikorupcijsku incijativu, čiji pravni nasljednik je Agencija.

Da li je potrebno podsjećati da Agencija ni na koji način nije bila uključena u osnivanje Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou, privremenog radnog tijela koje, kako je i navedeno u Mišljenju, nema precizno definisane kriterijume o izboru, razrješenju članova niti o njihovom broju, a koje je odlukom sebi dalo nadležnosti koje imaju tužilaštva i Agencija?

Pored toga, za razliku od nekadašnje Nacionalne komisije, Nacionalni savjet nema ni zakonski ni strateški okvir kao polaznu osnovu za preuzimanje uloge u praćenju i sinhronizaciji aktivnosti državnih organa u borbi protiv korupcije.

U komunikaciji sa našim međunarodnim partnerima, predočen nam je stav da je u sistemskom odgovoru na korupciju kontraproduktivno formiranje paralelnih institucija, već da energiju treba uložiti u snaženje kapaciteta postojećih, naročito onih koje su nastale kao izraz čvrste odlučnosti Crne Gore da se priključi Evropskoj uniji.

Čudi nas reakcija gospođe Ćalović Marković, koja bi, iako nije pravnica, morala da bude bolje upoznata sa antikorupcijskim normativnim i institucionalnim okvirom, naročito sa nadležnostima Agencije, budući da je bila članica Savjeta, mada je izabrana na tu poziciju glasovima tadašnje vladajuće većine, uprkos činjenici da nije zadovoljavala opšte zakonske uslove”.

Bonus video: