Ulcinj: Traže devet zaostalih plata, kasa prazna - stižu i novi dugovi

Na nedavnoj konferenciji za novinare direktora pet JP, čiji je osnivač Opština, objelodanjeno je da se radnicima tih preduzeća duguje između deset i 25 mjesečnih zarada

5681 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Vijesti
Foto: Vijesti

Zaposleni u ulcinjskom Centru za kulturu danas u 10 časova stupiće u polusatni štrajk upozorenja zbog devet neisplaćenih zarada, saopšteno je iz sindikalne organizacije te ustanove.

Štrajk, koji će biti održan u prostorijama Centra za kulturu, ima za cilj da na probleme zaposlenih u tom JP skrene pažnju čelnika Opštine, koji sa druge strane, već mjesecima muku muče sa promajom u gradskoj kasi, blokadama računa i pristizanjem novih dugova na naplatu.

Iz Centra za kulturu i ranije su apelovali na lokalne vlasti da usliše zahtjeve radnika i isplate zaostale zarade budući da zaposlenim u Opštini plate kasne mjesec i po do dva. Na nedavnoj konferenciji za novinare direktora pet JP, čiji je osnivač Opština, objelodanjeno je da se radnicima tih preduzeća duguje između deset i 25 mjesečnih zarada.

Direktori su tada ultimativno tražili od lokalne vlasti izjednačavanje u zaradama sa svim ostalim korisnicima budžeta do kraja godine, istovremenu isplatu mjesečnih primanja, preuzimanje poreskog duga od 2015. i oslobađanje od obaveze plaćanja za usluge Komunalnom preduzeću.

To će biti teško ostvarivo jer je gradska kasa prazna, a na naplatu je nedavno stigla i prva rata od 900 hiljada eura za kredit od 20 miliona kod njemačke razvojne banke KfW, zbog čega se predsjednik Opštine Aleksandar Dabović obratio Vladi za pomoć.

Kredit, koji je za potrebe vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda uz garanciju Vlade odobren 2016, sa grejs periodom od pet godina, pod lupom je inspektora kriminalističke policije, a cijelim slučajem baviće se anketni odbor, koji bi trebalo da bude formiran na sjednici SO koja počinje u srijedu 2. juna.

Bonus video: