Vojska Crne Gore na najvećoj vojnoj vježbi u Rumuniji

Lakooklopna patrolna vozila “oshkosh” izazvala značajnu pažnju, kažu iz Ministarstva odbrane

10233 pregleda 13 komentar(a)
Pješadijski vod VCG na vježbi učestvuje u okviru italijanskog bataljona, Foto: Ministarstvo odbrane
Pješadijski vod VCG na vježbi učestvuje u okviru italijanskog bataljona, Foto: Ministarstvo odbrane

Na najvećoj ovogodišnjoj međunarodnoj vojnoj vježbi u Evropi, “DEFENDER Europe 21“ Vojska Crna Gore uzela je ulešće sa jednim pješadijskim vodom iz 1. Pješadijske čete, opremljenim sa šest novih lakooklopnih patrolnih vozila “oshkosh JLTV“.

Naši vojnici će narednih dana zajedno sa kolegama iz SAD, Rumunije, Španije i Italije djelovati u vježbovnim poligonima u Rumuniji, u sastavu italijanskog bataljona.

„VCG uzela je učešće na vježbi „SABER GUARDIAN 21“, koja se realizuje u okviru vježbe „DEFENDER Europe 21“. Vježba će se realizovati u vremenu od 2. juna do 9. juna godine u Rumuniji, dok će od 25. maja do 1. juna izvršiti sve pripreme za integraciju snaga sa italijanskim bataljonom, u okviru kojeg Vojska Crne Gore učestvuje na vježbi u toj zemlji. Vojska Crne Gore na vježbi učestvuje sa jednim pješadijskim vodom i sa šest borbenih vozila 'oshkosh', saopšteno je juče „Vijestima“ iz Ministarstva odbrane (MO).

Iz resora ministarke Olivere Injac pojasnili su da je „SABER GUARDIAN 21“ vježba oružanih snaga SAD, u okviru vježbe „DEFENDER 21“ i NATO vježbe „STEADFAST DEFENDER 21“, sa ciljem sertifikacije snaga „Very High Task Force - VJTF“.

„Značaj učešća pripadnika VCG je na izvođenju operacija širokog spektra u sastavu VJTF, sa težištem na raspoređivanju snaga i izvođenju odbrambenih operacija.“- ističu u MO.

Vod crnogorskih vojnika pod komandom kapetana Danka Kovačevića, učestvovao je u nedjelju i na taktičko-tehnilkom zboru na kojen su učesnici vježbe prikazali naoružanje i opremu. Iako još uvijek neopremljena „Elbitovim“ daljinski upravljanim borbenim stanicama sa mitraljezima kalibra 12,7 mm koje će se naknadno na njih montirati, nova moderna lakooklopna patrolna vozila „oshkosh JLTV“ Vojske Crne Gore koja ovdje imaju svoju premijernu upotrebu u inostranstvu, izazvala su tom prilikom značajnu pažnju učesnika.

Inače, „SABER GUARDIAN 21“ je vježba koju zajednilki vode Komanda Kopnene vojske Rumunije i Komanda oružanih snaga SAD u Evropi na raznim poligonima u Rumuniji, Bugarskoj i Mađarskoj, a trajaće do 24. juna. Cilj je unapređenje koordinacije i borbenog djelovanja multinacionalnih vojnih snaga pod jedinstveom komandom, a po scenariju vježbe učesnici će vršiti manevre raspoređivanja vojnih snaga usiljenim maršem, masovne medicinske evakuacije i zbrinjavanja povrijeđenih i ranjenih, operacije pontonskog savladavanja vodenih prepreka, izvođenja padobranskog desanta uz vatrenu podršku od vazduha i odbrane od njih, dejstava oklopno-mehanizovanih jedinica i pružanje artiljersijske podrške.

Ova vježba dio je mnogo veće - multinacionalne združene vojne vježbe „DEFENDER Europe 21“ koju vode SAD, a u kojoj na 30-tak poligona u 12 država Evrope još od početka maja, skoro simultano učestvuje oko 28.000 vojnika iz 26 NATO i država iz inicijative „Partnerstvo za mir“. U sklopu „DEFENDER Europe 21“ vježbe, vojske-učesnike su uvježbavale bukvalno sve - od najednostavnijih logističkih, do najkomplikovanijih borbenih operacije, uključujući i protivvazduhoplovna dejstva i odbranu od napada balističkim nuklearnim raketama.

Inače, u skklopu „DEFENDER Europe 21“ vježbe, bilo je planirano da se uspostavi ukupno pet logističkih centara preko kojih bi se vršilo tzv. pozadinsko obezbjeđenje (snabdijevanja svim potrebnim robama, naorušanjem i municijiom) snaga-učesnica u vježbi i to u Albaniji, Hrvatskog. Grčkoj, Sloveniji i Crnoj Gori, ali taj logistički centar u našoj državi međutim, njie uspostavljen.

„U Crnoj Gori nije formiran logistički centar koji se navodi u pitanju, jer se nijedan segment vježbe neće realizovati na teritoriji Crne Gore.“- naveli su iz MO, iako se u zvaničnom press materijalu za „DEFENDER Europe 21“ na sajtu Komande američkih snaga u Evropi i Africi, navodi da je jedna od planiranih pet logističkih centra za tu vježbu, trebalo da bude u Crnoj Gori.

Bonus video: