Advokatska komora suspendovala Pajković

"Upućujemo javnost da je postupanje advokatice Pajković protivno odlukama Upravnog odbora Advokatske komore i da predstavlja težu povredu dužnosti advokata, shodno čl. 89, st. 4 Statuta Advokatske komore i povredu odredbe čl. 135 ta6. 2, Kodeksa profesionalne etike advokata", navodi se u saopštenju

45765 pregleda 722 reakcija 225 komentar(a)
Pajković, Foto: Printscreen YouTube
Pajković, Foto: Printscreen YouTube

Advokatska komora Crne Gore (AK) suspendovala je advokaticu Mirjanu Pajković, saopšteno je iz AK.

Pajković je juče prekinula štrajk advokata i odazvala se pozivu Višeg tužilaštva da zastupa Nikšićanina Luku Krivokapića, koji je osumnjičen za ubistvo sugrađanina Matije Vujovića.

Iz AK su kazali da obustava pružanja pravne pomoći nije prekinuta.

"Povodom medijskih navoda u vezi pružene odbrane Nikšićaninu Luki Krivokapiću, zbog sumnje da je učinio teško krivično djelo, a od strane advokatice Mirjane Pajković iz Berana, Advokatska komora Crne Gore obavještava javnost da postupanjem advokatice Pajković obustava pružanja pravne pomoći advokata, nije prekinuta. Upućujemo javnost da je postupanje advokatice Pajković protivno odlukama Upravnog odbora Advokatske komore i da predstavlja težu povredu dužnosti advokata, shodno čl. 89, st. 4 Statuta Advokatske komore i povredu odredbe čl. 135 ta6. 2, Kodeksa profesionalne etike advokata", navodi se u saopštenju AK koji potpisuje njen predsjednik Zdravko Begović.

Begović
Begovićfoto: AKCG

U saopštenju se dodaje da je Upravni odbor AK na sjednici 6. juna jednoglasno odlučio da se donese Odluka o privremenoj zabrani bavljenja advokaturom (suspenzija) za Pajković, od dana donošenja odluke do okončanja disciplinskog postupka.

"Ovim putem apelujemo na organe izvršne vlasti da svojim izjavama ne vrše pritisak na advokate i ne stvaraju pogrešnu sliku u javnosti o advokatima i advokatskoj profesiji, jer na taj način urušavaju osnovni temelj vladavine prava, zaboravljajući na princip podjele vlasti. Takođe, pozivamo Ministarstvo finansija i socijalnog staranja Crne Gore da u pregovorima koji slijede pronađemo obostrano prihvatljivo rješenje i izađemo iz situacije obustave pružanja pravne pomoći, koja je za advokate bila krajnja mjera", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: