Pajković: Odluka Advokatske komore je neustavna, neću je poštovati

"Današnjom odlukom Upravnog odbora, Advokatska komora pokazala je da je štrajk prinudan"

58340 pregleda 1078 reakcija 199 komentar(a)
Pajković, Foto: Facebook
Pajković, Foto: Facebook

Advokatica Mirjana Pajković kazala je "Vijestima" da odluka Advokatske komore kojom je suspendovana za nju nema apsolutno nikakvu pravnu snagu, jer je neustavna i da je neće poštovati.

Povezani članci

06. Jun 2021.

Advokatska komora suspendovala Pajković

"Njihova odluka osim toga i nije u skladu sa Zakonom o štrajku, koji članom 3 propisuje da je štrajk dobrovoljan. Današnjom odlukom Upravnog odbora, Advokatska komora pokazala je da je štrajk prinudan. Isti član tog Zakona propisuje da zaposleni ne smije biti spriječen, niti izložen prijetnji ili prinudi da učestvuje ili ne učestvuje u štrajku. Sve ovo su danas prekršili", rekla je Pajković.

Ona je podsjetila da je, prema pisanju medija, koje predsjednik AK Zdravko Begović nije demantovao, i on sam pozivao kolege da prihvate poziv i zastupaju Luku Krivokapića.

"Javnost je dala najbolji sud o mom jučeraašnjem postupku, a o njihovome će dati nadležni organi, jer ću svoja prava štiti pred nadležnim institucijama. U konačnom, moje znanje i uvjerenje o položenom pravosudnom ispitu, kao i hrabrost da mislim svojom glavom, samostalno donosim odluke, a ne da pokazujem slijepu poslušnost, niko mi ne može oduzeti. Kolegama koji su danas, u neradnu nedelju, sazvali hitnu sjednicu da odlučuju o meni i mom postupku, poručujem da im neću dozvoliti da preko mog imena vode prljave političke igre", rekla je Pajković.

Član 62 Ustava Crne Gore garantuje svima pravo na rad.

Pajković je juče prekinula štrajk advokata i odazvala se pozivu Višeg tužilaštva da zastupa Nikšićanina Luku Krivokapića, koji je osumnjičen za ubistvo sugrađanina Matije Vujovića.

Bonus video: