Dim sa deponije više ne truje Nikšićane

Mještani i NVO kažu da je stanje bolje, ali da to nije dovoljno, i da će se i dalje boriti da se trajno riješi problem deponije

20045 pregleda 11 komentar(a)
Deponija Mislov do, Foto: Privatna arhiva
Deponija Mislov do, Foto: Privatna arhiva

Požar na deponiji Mislov do, gdje u manjoj ili većoj mjeri gori od septembra prošle godine, konačno je lokalizovan.

Prema riječima poslovođe na deponiji Vukašina Đurđevca, sanacija nasipanjem zemlje dala je rezultat - požar je ugašen, a dim više ne truje stanovnike grada pod Trebjesom, posebno naselja Kličevo i Straševina, koji su u blizini Mislovog dola.

Da je požar ugašen i stanje stabilizovano, potvrdio je i predsjednik Opštine Marko Kovačević. On je tim povodom, saopštio da će u srijedu biti organizovan i sastanak sa ministrom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratkom Mitrovićem, koji će obići deponiju.

“Radimo po cio dan prekovremeno, kako mi zaposleni na deponiji, tako i privatnici koji dovoze zemlju za nasipanje. Pokazalo se da je jedno od sigurnijih rješenja gašenja požara upravo nasipanje zemlje. Zahvaljujući mukotrpnom radu mogu reći da vatre na deponiji Mislov do više nema i da je problem sa ogromnim dimom takođe riješen”, kazao je “Vijestima” Đurđevac.

Kako je naveo, i narednih dana nastaviće sa akcijom nasipanja deponije kako bi bili sigurni da je sa požarom završeno.

“Nadam se da će i u budućnosti biti dobra saradnja Opštine Nikšić, Komunalnog preduzeća, kao i vatrogasaca, ali i da će lokalna vlast naći rješenje za vodosnabdijevanje deponije, kako bismo uvijek mogli da reagujemo na vrijeme i kako ne bi dolazilo do ovakvih nekontrolisanih požara koji su na štetu zaposlenih na deponiji, kao i građana. Vjerujem u obećanje Opštine da će se vrlo brzo naći trajno rješenje ovog problema u vidu izgradnje reciklažnog centra u Nikšiću”, kazao je Đurđevac.

Iz NVO “Pandurica“ prošle su sedmice najavili da će organizovati blokadu odvoza smeća ukoliko se požar ne lokalizuje i ne počne sanacija deponije.

“Zadovoljni smo što se konačno počelo sa nekim konkretnim aktivnostima, što je požar lokalizovan, i nadamo se da će pitanje deponije biti riješeno. Još čekamo da nas primi neko od čelnih ljudi Opštine, kako bismo razgovarali o ovom problemu“, kazao je direktor “Pandurice“ Nikola Cicmil.

I mještani naselja Kličevo i Straševina, koji su prošlog vikenda organizovali protest upozorenja, kako bi nadležnima skrenuli pažnju na deponiju, čekaju na prijem kod predsjednika Opštine Marka Kovačevića.

“U ponedjeljak smo podnijeli smo zahtjev za prijem kod predsjednika. Rečeno nam je da ćemo biti pozvani, međutim do danas se niko nije javio. S obzirom na to da nijesmo dobili poziv za razgovor, smatramo da oni ne žele da nas prime. Mi ćemo nastaviti dalje, poslaćemo dopis Vladi, pa ćemo sačekati da vidimo da li oni imaju sluha za naš problem. Ako naiđemo na istu reakciju kao kod lokalnih vlasti nastavićemo borbu na naš način, jer ovo je problem ne samo nas mještana, već i čitavog grada i okoline, a samim tim i države“, poručili su Goran Nikčević i Miroslav Seletić, u ime mještana koji su se prošlog vikenda okupili u podnožju deponije.

Mislov do je problem na koji građani Nikšića, kao i nevladini aktivisti godinama upozoravaju, a za koji prethodna vlast nije imala sluha.

“Požar je samo malo zagašen, jer i sada se vidi dim. Stanje je malo sanirano, što se da vidjeti, ali nije dovoljno, jer očekujemo i borićemo se za to da se ova deponija konačno zatvori“, poručio je Nikčević.

Direktor Ekološkog pokreta “Ozon” Aleksandar Perović kazao je da je nasipanje zemlje samo privremeno rješenje i iznuđen potez kako bi se zaustavio požar.

“Na toj lokaciji je već 18 godina prisutno nekontrolisano odlaganje različitih vrsta otpada i gotovo sve što je rađeno nije u skladu sa zakonima i dobrim praksama. Ovaj pokušaj trenutne sanacije problema takođe ima privremeni karakter, jer teško da će se spriječiti ponovna pojava požara koji ima dubinski karakter”, kazao je Perović.

Deponija Mislov do, koja je šest kilometara udaljena od centra Nikšića, formirana je kao privremena 2003. godine i iako je na njoj otpad trebalo da se odlaže svega pet godina, ona je i dalje aktivna.

Perović: Trajno zatvaranje je jedino rješenje

Perović nasipanje deponije zemljom vidi kao naznaku da će nova lokalna samouprava raditi na uspostavljanju pravilnog sistema upravljanja otpadom i dodaje da je trajno zatvaranje neuređenog gradskog smetlišta Mislov do jedino rešenje ovog dugogodišnjeg ekološkog problema.

“Kako ne postoji lokalni plan upravljanja otpadom koji bi imao i segment procjene različitih vrsta rizika, kakvi su požari i eksplozije izazvani deponijskim gasovima, ne možemo govoriti o nekom strateškom potezu, već iznuđenom pokušaju rješavanja krize, što mi svakako posmatramo pozitivno jer je naznaka da će nova lokalna samouprava raditi na uspostavljanju pravilnog sistema upravljanja otpadom. Ipak, moramo svi shvatiti da je potrebno mnogo više od zatrpavanja da bi se zaistavio požar, a prvi konkretan korak ka cilju jeste trajno zatvaranje neuređenog gradskog smetlišta Mislov do“, kazao je Perović.

Podsjetio je da je “Ozon“ “Zelenim planom za naš grad“ predložio formiranje tzv. Pametnog centra za upravljanje otpadom.

“Sigurni smo da je to jedino održivo rješenje i nećemo odustajati od te ideje. Već imamo interesovanie velikog broja reprezentativnih firmi i potencijalnih investitora i vjerujemo da će novo rukovodstvo, za razliku od prethodnih, prepoznati kvalitet“, poručio je Perović.

Bonus video: