Kupališta u Ulcinju spremna, čeka se dijaspora

.

“Većina gostiju za sada stiže nam sa Kosova. Ono što je novitet u odnosu na ranije godine jeste da nam naročito vikendom dolaze gosti iz Podgorice i ostalih djelova centralne i sjeverne Crne Gore“, kaže Truma.

25611 pregleda 26 reakcija 28 komentar(a)
Foto: Samir Adrović
Foto: Samir Adrović

Ulcinjske plaže spremno dočekuju sezonu, koja makar na početku obećava da turistički poslenici neće sabirati minuse kao lani.

Gužve na kupalištima, naročito vikendom i šarolika struktura gostiju koja varira i do visokoplatežne, daju pečat uvodu u glavnu sezonu koja počinje za deset dana.

Zakupac popularne “Sarande“ na Velikoj plaži Halil Truma kaže da je kupalište za goste otvoreno od 1. maja, ali da je od prije deset dana potpuno u funkciji, računajući i restoran. Na 160 metara kupališta, angažovana su četiri spasioca.

“Većina gostiju za sada stiže nam sa Kosova. Ono što je novitet u odnosu na ranije godine jeste da nam naročito vikendom dolaze gosti iz Podgorice i ostalih djelova centralne i sjeverne Crne Gore“, kaže Truma.

Cijene su, kako je naveo, na nivou prošle i ranijih godina.

“Zadovoljni smo jer, makar zasad, imamo dobre potrošače“, kaže Truma.

Dobru posjetu bilježi i njegov istoimeni kamp u zaleđu kupališta.

“To su nam uvijek prvi gosti, vjesnici sezone“, kaže Truma.

Nekoliko kilometara dalje, na čuvenoj Kopakabani, struktura gostiju je drugačija - dominiraju turisti iz Zapadne Evrope i Srbije, pogotovo iz Beograda i Novog Sada.

“Rijetko dobri gosti i rijetko dobri potrošači“, priznaje zakupac Kopakabane Prelja Škrelja.

Sezona je, navodi, neuporediva u odnosu na lanjsku.

“Ukoliko bismo imali i 70 odsto u odnosu na 2019. godinu, morali bismo biti zadovoljni. Svi znamo šta nam je uradila korona prošle i ove godine“, podsjeća Škrelja koji je i predsjednik Udruženja zakupaca ulcinjskih kupališta.

Gužve se, nada se, tek očekuju.

“Gosti sa Kosova i dijaspore tradicionalno nam dolaze kasnije. Mi smo spremni da ih dočekamo na vrhunskom nivou“, tvrdi Škrelja.

I na Ibici, u Borovoj šumi, čekaju dijasporu koja im je, kako kaže menadžer plažnog bara Danilo Dragović, tradicionalno privržena.

U čarima jedinstvenog ambijenta, trenutno uživaju i domaći i strani gosti.

“S obzirom na mjere i na period početka sezone, solidni smo“, kaže Dragović.

Lani su u ovo doba, podsjeća, granice bile zatvorene.

“Čekamo ljude iz dijaspore, oni su nam najbolji potrošači i najlojalniji gosti“, kaže Dragović.

Međutim, prve gužve u Ulcinju, uvijek počinju na Pristanu i Maloj plaži.

Zakupac većeg dijela Male plaže Ćazim Resulbegović kaže da je sezona bolja u odnosu na lanjsku, ali da je to još daleko od rezultata iz blistavih vremena.

“Kao što vidite, spremni smo, sve je čisto, tu su i svi spasioci“, kaže Resulbegović.

O redu na njegovom dijelu plaže, brine devet zaposlenih.

Divlje deponije kvare sliku Velike plaže

Da sve ne bude kako bi trebalo pobrinuli se sami građani - eko patrole NVO Green home i Zeleni korak utvrdile su da je u zaleđu Velike plaže na više od 20 novih lokacija odložen otpad. Ističu da u zaleđu Velike plaže i Ade Bojane postoji više od 100 divljih deponija koje štete životnoj sredini i turizmu grada.

Istovremeno, iz Morskog dobra navode da je trenutno aktivan jedan ugovor o tamponiranju puteva u zaleđu Velike plaže.

“To je ugovor o izvođenju radova na hitnim sanacijama, koji se realizuje na najugroženijim pozicijama. Planom budžeta, koji smo kasno dobili, planirana su sredstava za realizaciju tamponiranja puteva u iznosu od 50.000 eura, koja će se realizovati kroz javni poziv tenderske dokumentacije“, odgovoreno je “Vijestima”.