Kuća ministra Mitrovića u Budvi: "Divlji" objekat porastao za još dva sprata

Sin aktuelnog ministra ekologije, prostornog planiranja i urbanizma ponovo predao zahtjev za legalizaciju nelegalno izgrađene dvospratne kuće u podnožju brda Spas

64942 pregleda 138 reakcija 138 komentar(a)
Mitrović, Foto: Vlada Crne Gore
Mitrović, Foto: Vlada Crne Gore

Matija Mitrović, sin aktulenog ministra ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratka Mitrovića, ponovo je predao budvanskom Sekretarijatu za urbanizam zahtjev za legalizaciju divlje izgrađene dvospratne kuće u naselju Komoševina u podnožju brda Spas, koju je bez dozvole izgradio njegov otac, a on dogradio.

Najnovijim zahtjevom, u koji su “Vijesti” imale uvid, mlađi Mitrović praktično je priznao da je kuća u proteklih dvije godine nelagalno dograđivana, odnosno da je četiri puta veća od one čija je legalizacija prvobitno, prije tri godine prijavljena.

U zahtjevu koji je Matija Mitrović predao 17. jula 2018. godine, navodilo se, što su “Vijesti” ranije objavile, da se legalizuje kuća izgrađena 2004. godine i da je ukupna bruto površina 195 metara kvadratnih, odnosno 160 kvadrata neto.

U zahtjevu je pisalo da kuća ima podrum i prizemlje.

Kuća Mitrovića u Budvi
Kuća Mitrovića u Budvifoto: Vuk Lajović

Tri godine kasnije - u zahtjevu od 22. juna ove godine, piše da kuća ima podrum, prizemlje i dva sprata i da je ukupna neto površina čak 622 kvadrata.

Navodi se da je kuća useljena i da se plaća porez na nepokretnost.

Sekretarijat za urbanizam i održivi razvoj Opštine Budva, 15. januara ove godine odbacio je prvi zahtjev Matije Mitrovića za legalizaciju kuće u Komoševini, kao neuredan.

“Odbija se zahtjev Matije Mitrovića iz Budve za legalizaciju bespravnog objekta, kao neuredan”, piše u rješenju Sekretarijata od 15. januara ove godine, koji je potpisao sekretar za urbanizam Stevo Davidović.

Mlađi Mitrović, kako je pojašnjeno u obrazloženju rješenja, bio je pozvan 20. aprila prošle godine da otkloni nedostatke koji su utvrđeni, kako bi se postupilo po podnesku. Ostavljen mu je rok od 30 dana, ali, kako se navodi, on to nije učinio, zbog čega je zahtjev za legalizaciju i odbijen.

Ratko Mitrović i njegova supruga poklonili su u decembru 2017. godine, dvije parcele ukupne površine 552 kvadrata svome sinu Matiji, koji se 30. januara 2018. i zvanično uknjižio.

Međutim, ni danas u katastarskoj evidenciji nema upisano postojanje objekata na tim parcelama, iako se na geoportalu jasno vidi višespratna kuća.

Da je ministar nelegalno gradio kuću, javnost je upoznata u maju, kada je u emisiji “Načisto” nevješto pokušao da divlju gradnju pripiše sinu.

Mitrović je tada na Televiziji “Vijesti” rekao da je njegov sin vlasnik nelegalnog objekta u Budvi.

“Nije tačno, ja nijesam vlasnik tog objekta”, odgovorio je Mitrović.

Na pitanje – da li je neko od članova njegove porodice vlasnik bespravno izgrađenog objekta u naselju Komoševina, odgovorio je: “Nije od moje porodice… Vlasnik je sin, koji je posebno domaćinstvo, živi u Budvi. Stanovnik je Budve”.

Međutim, nakon što su “Vijesti” objavile da su Mitrovići bili vlasnici kuće do početka 2018. godine, te da je potom i predat zahtjev za njenu legalizaciju, ministar se ponovo oglasio.

“Nikada nisam krio da sam, evo već oko 30 godina, po malo gradio kuću na selu, u zaleđu Budve. Otpočeo sam je nakon mog povratka iz Amerike. To znaju svi moji prijatelji. Podržavali su me u tome i često mi davali primjedbu da je previsoko iznad mora. Na kraju sam je, nedovršenu, predao sinu da on nastavi taj posao i da njemu pripadne. Formulacija da kuća nije moje porodice nego moga sina je zaista nespretno izrečena. Iz same rečenice, dobronamjerni su ipak mogli zaključiti da kuća jeste moje porodice, ali da sam je dao mome sinu jedincu, što je i normalno. Nadam se da će on imati više vremena i sredstava da je dovrši i možda mu sjutra postane izvor dodatnih prihoda od izdavanja”, istakao je Mitrović u objavi na Fejsbuku.

Tada je naveo da je gradnju u selu iznad Budve počeo kada taj prostor nije bio “pokriven” planom.

“Moj sin je, čim se ukazala mogućnost, predao dokumenta za legalizaciju”, napisao je ministar.

Premijer Zdravko Krivokapić odbio je da smijeni ministra, navodeći da Mitrović ostaje na čelu vladinog resora uprkos njegovom javnom nastupu i nelegalnom objektu kojeg je pripisao sinu.

“Profesor Mitrović jako loše čuje, to je jedna jako ograničavajuća karakteristika, drugo vjerovatno je bio previše zbunjen, jer dao je nekoliko vrlo specifičnih izjava kojima na neki način minimizira rejting Vlade, jer ovu Vladu čine istaknuti eksperti i njegovo gostovanje kod uvaženog Petra Komnenića u emisiji ‘Načisto’ je na neki način stvorilo sliku da ova Vlada nije ekpertska. Ja vam garantujem da jeste i da ćemo to dokazati u sljedećem vremenskom periodu”, rekao je Krivokapić novinarima.

Na pitanje - da li smatra da je moralno da neko ko treba da se bori protiv nelegalne gradnje, posjeduje tako sagrađen objekat i da treba da bude na čelu ministarstva, Krivokapić je kazao da ne može “da se jedan objekat posebno tretira u odnosu na druge, zato što se radi o jednom ministru”, kao i da u Crnoj Gori ima na stotine hiljada nelagalno sagrađenih objekata.

Zahtjevi iz 2015. godine...

Da je ministar planirao da gradi, ukazuje i to što je još 15. septembra 2015. godine tadašnjem Sekretarijatu za prostorno planiranje i održivi razvoj Opštine Budva podnio zahtjev za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova za parcelu od 270 kvadrata.

Ubanističko-tehnički uslovi predstavljaju zapravo prvi papir neophodan u procesu dobijanja građevinske dozvole.

Parcela se tada vodila na njega i Biljanu Mitrović.

U vrijeme kada se vodila na ministra, parcela je bila planski obuhvaćena lokalnom studijom lokacije Komoševina I.

“Naknadnim geodetskim snimanjem terena, ustanovljeno je da su projektant i revidenti napravili tehničke i stručne greške kod izrade LSL Komoševina i da je naš individualni stambeni objekat koji je star više od 20 godina (izgrađen je u periodu kada ova zona nije bila urbanizovana) u ovom urbanističkom planu zarotiran, pomjeren i prikazan s pogrešnim dimenzijama”, naveo je Mitrović 2015. godine u zahtjevu za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova.

Sekretarijat je 20. oktobra 2015. izdao Mitrovićima urbanističko-tehničke uslove.

Kako stoji u rješenju, u koje su “Vijesti” imale uvid, na parceli od ukupno 537 kvadrata moguće je izgraditi kuću s prizemljem i dva sprata, ukupno 322 kvadrata bruto građevinske površine.

Luksuzni apartmani i vile

Neleglna kuća izgrađena je u naselju Komoševina, nekoliko stotina metara vazdužne linije od budvanskog Starog grada.

To je naselje u podnožju brda Spas, gdje je trenutno najveća građevinska aktivnost – izgrađeni su luksuzni apartmani i vile.

Iz naselja se pruža pogled na cijelu budvansku rivijeru...

Na području Budve ima više od tri hiljade nelegalnih objekata – bez dozvole su u posljednjih dvadesetak godina građene stambene zgrade, kuće, hoteli, čak i obrazovne ustanove...

Krivična prijava MANS-a

MANS je 20. maja podnio krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru

protiv Ratka Mitrovića i njegovog sina Matije Mitrovića, zbog sumnje da su izvršili krivično djelo građenje objekta bez prijave i dokumentacije za građenje.

“Podaci do kojih je došao MANS pokazuju da je porodica ministra Mitrovića izvodila radove na objektu u Budvi u periodu nakon 2008. godine što povlači i krivičnu odgovornost u skladu s izmjenama Krivičnog zakonika Crne Gore koje nelegalnu gradnju definišu kao posebno krivično djelo. Informacije do kojih smo došli pokazuju i to da su Mitrovići radove na objektu nastavili čak i nakon podnošenja zahtjeva za legalizaciju”, navodi se u njihovom saopštenju.

Oni su pojasnili da su u decembru 2017. godine, Mitrović i njegova supruga svom sinu Matiji Mitroviću poklonili dvije parcele u budvanskom naselju Komoševina, ukupne površine od oko 550 m2, a da je procijenjena vrijednost parcela bez naknade iznosila 15.000 eura, ali da, iako je u tom momentu na poklonjenim parcelama bio izgrađen objekat, on se ne pominje u Ugovoru o poklonu.

“Već naredne godine Matija Mitrović je budvanskom sekretarijatu podnio zahtjev za legalizaciju pomenutog objekta, navodeći da se radi o potpuno završenom i useljenom objektu, spratnosti podrum + prizemlje i ukupne bruto površine od 195 m2. Kao što je već poznato, budvanski sekretatijat za urbanizam je Mitrovića pozvao da otkloni nepravilnosti u zahtjevu, a nakon što korekcije nijesu napravljenje, zahtjev je i zvanično odbijen u januaru ove godine. Ipak, poređenje stanja na terenu iz 2018. godine i danas, pokazuje da je porodica Mitrović nastavila s izvođenjem radova na objektu, ne čekajući odgovor o ishodu postupka legalizacije. Takođe su naveli da podaci sa terena pokazuju da je na parcelama Mitrovića nakon kuće sagrađen još jedan objekat od čvrste gradnje, površine blizu 50 m2, a koji nije bio prijavljen za legalizaciju”, saopštili su iz te nevladine organizacije.

Bonus video: