Jelušić: Obrazloženje povlačenja imenovanja Višnjić neuporedivo gore od samog imenovanja

Iako djeluje paradoksalno, čini mi se da ovo doticanje dna na svoj način može biti ljekovito, jer se niže ne može, osim da pokušamo da izronimo", rekla je ona

13692 pregleda 49 reakcija 49 komentar(a)
Jelušić, Foto: Boris Pejović
Jelušić, Foto: Boris Pejović

Imenovanje učiteljice Rade Višnjić za vršiteljku dužnosti direktorice Osnovne škole "Jugoslavija" u Baru na svoj način otvorilo Pandorinu kutiju sveopšteg etičkog sunovrata. Vrhunac perverzije je to što su njene 'opscene poze' veći problem od međunarodne presude Mladiću za genocid, kazala je "Vijestima" predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost Božena Jelušić.

"Zato je obrazloženje povlačenja imenovanja neuporedivo gore od samog imenovanja, a nastavnica Višnjić mnogo manji problem od institucije koja ovo sebi nije smjela dozvoliti. Ovakav tretman 'ogrešenja' prosvjetne radnice svojevrsni je primjer i mizogonije, ali i mizantropije u najširem smislu riječi. Iako djeluje paradoksalno, čini mi se da ovo doticanje dna na svoj način može biti ljekovito, jer se niže ne može, osim da pokušamo da izronimo", rekla je ona.

Višnjić je kao diplomirana učiteljica imenovana za v. d. direktoricu na period od šest mjeseci, počev od 12. jula, nakon što je sa dužnosti direktorice razriješena Biljana Vukmanović, profesorica srpske književnosti i jezika. Osam dana kasnije, ona je razriješena.

Imenovanje Višnjić izazvalo je burne reakcije, kako iz nevladinog sektora, tako i iz političkih krugova, što djelova vlasti, što opozicije.

Protiv Višnjić je u januaru 2020. godine pokrenut disciplinski postupak nakon što je učenicima na času zadala da crtaju trobojku. Tada je dobila uslovni otkaz. Fotografija učenika koji u rukama drže iscrtane trobojke objavljena je na društvenoj mreži Fejsbuk. U jesen prošle godine, Višnjić je dobila otkaz, nakon što je preko Vajber grupe pozivala učenike V-2 odjeljenja na moleban u Hram Svetog Jovana Vladimira u Baru. Ona je na Fejsbuku objavila i stihove podrške Ratku Mladiću, bivšem komandantu Vojske Republike Srpske, koji je u junu pravosnažno osuđen na doživotni zatvor zbog genocida, zločina protiv čovječnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja tokom rata u BiH 1992-1995.

Iz resora na čijem je čelu Vesna Bratić u saopštenju u ponedjeljak, međutim, nisu komentarisali ta njena ponašanja i činjenicu da je u protekloj godini suspenodavna, potom i da je dobila otkaz, već su naveli da su se “u međuvremenu, u slučaju kandidatkinje R. V. pojavili privatni materijali, lične, ali i opscene prirode” i da je čitav slučaj sa njihove strane “tek kasnije... drugačije percipiran”.

“U skladu sa tim, ali i sa obavezom da ostanemo posvećeni stvaranju boljeg sistema, i školstva i univerzalnih društvenih vrijednosti, postupaćemo i u ovom slučaju i preduzeti sve potrebne korake da crnogorska prosvjeta bude primjer odgovornosti, čestitosti, znanja, nenarušenog integriteta, i svih drugih vrlina koje bi trebalo da krase obrazovni sistem jedne zemlje”, naveli su u saopštenju.

Bonus video: