Nasljednika Šundića biraju trećeg avgusta

Generalni direktor RTCG kazao je da njegov mandat traje do 22. decembra iduće godine i da je angažovao advokate, koji će prisustvovati narednim sjednicama Savjeta

14237 pregleda 4 komentar(a)
Sa sjednice Savjeta RTCG, Foto: Borko Ždero
Sa sjednice Savjeta RTCG, Foto: Borko Ždero
Ažurirano: 26.07.2021. 14:29h

Članovi Savjeta Radio Televizije Crne Gore (RTCG) danas su ostali pri stavu da se novi generalni direktor izabere po uslovima iz Konkursa koji je kako su istakli po Zakonu, a bilo je predloga i da se procedura poništi.

Savjet je odlučio da intervjui sa kandidatima budu u ponedjeljak, drugog avgusta, a neće biti uživo emitovani, već naknadno. Novi generalni direktor biće izabran u utorak, 3. avgusta.

Raspravljalo se i o tome da li će novi generalni direktor biti izabran prostom većinom prisutnih članova, jer bi to, po mišljenju prije svega Filipa Lazovića, a i predsjednika Veselina Drljevića, poslalo ružnu sliku javnosti.

Kako je pojasnio Lazović, moglo bi da se desi da sjednici na kojoj se bira generalni direktor, prisustvuje pet od devet članova Savjeta, a da se onda čelni čovjek te medijske kuće izabere sa tri glasa.

Lazović je smatrao da bi trebalo izmijeniti taj uslov, odnosno povećati potreban broj glasova, ali se nakon pročitanog mišljenja advokatice Saške Vukotić, koja je navela da bi to bilo mijenjanje uslova Konkursa u toku trajanja, odlučeno da se procedura sprovede po sadašnjim uslovima.

"Ne bi mijenjali uslove, već regulativu", naveo je Lazović.

Članica Savjeta Marijana Camović Veličković je istakla da treba da se odradi tako kao što je i sada, nije možda lijepo što bi generalni direktor bio izabran sa tri glasa, ali je po Zakonu. "Uvažili smo Zakon", kazala je ona.

Član Savjeta Žarko Mirković je bio za to da se Konkurs poništi, jer kako je istakao pojavila se dilema da li je u skladu sa Zakonom.

Lazović je istakao da to ne bi bilo dobro, odnosno da bi to bilo nezakonito ponašanje Savjeta.

Savjet danas treba, između ostalog, da donese odluku i o načinu razrješenja sadašnjeg generalnog direktora Božidara Šundića.

Nakon sjednice Savjeta za danas je predviđeno otvaranje prijava za generalnog direktora RTCG, pregled dokumentacije, a to će uraditi Komisija u prisustvu članova toga tijela.

Šundić: Tražim samo da se poštuje zakon

Generalni direktor RTCG kazao je da njegov mandat traje do 22. decembra iduće godine, da je angažovao advokate, koji će prisustvovati narednim sjednicama Savjeta.

On je to kazao tokom rasprave u vezi iznalaženja načina njegovog razrješenja.

Kako je pojasnio Drljević, postoji mogućnost sporazumnog raskida ugovora i u tom slučaju Šundića bi sljedovalo 12 bruto zarada, u slučaju razrješenja i da mu se ponudi neko drugo mjesto ista suma.

"Ja sam na ovom mjestu izabran po osnovu konkursa. Moj mandat traje do decembra 2022. godine, angažovao sam advokate. Tražim samo da se poštuje Zakon", kazao je Šundić.

Drljević je predložio da se to pitanje odloži za ponedjeljak, jer je kompleksno i može se desiti da RTCG ima dva generalna direktora, ako izaberu novog. Međutim, Lazović smatra da to nije tako, odnosno da po Zakonu koji je usvojila Skupština prije godinu dana, Šundiću mandat ističe izborom novog generalnog direktora.

"To je jednostavno tako. Mi, Savjet ovdje zastupamo interes javnosti, a gospodin Šundić, svoj privatni, to je potpuno legitimno", smatra Lazović.

Savjet je predložio da se traži mišljenje pravnog eksperta oko razrješenja Šundića, odnosno od Vesne Simović Zvicer.

Bonus video: