Biogradska gora ipak nije još na listi svjetske prirodne baštine: Greška na zvaničnom sajtu UNESCA

Da bi bio upisan na UNESCO listu svjetske baštine, lokalitet mora da ima jedinstvenu vrijednost i ispunjava makar jedan od kriterijuma za upis.

22682 pregleda 273 reakcija 14 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.07.2021. 11:56h

Biogradska gora ipak nije još na UNESCO listi svjetske kulturne baštine

Biogradska gora ipak ni ove godine nije se našla na UNESCO listi svjetske prirodne baštine, iako je ta vijest objavljena na njihovom vebsajtu. Kako je "Vijestima" nezvanično pojašnjeno, uz Crnu Goru i Srbija se greškom našla u UNESCO informaciji za medije.

U originalnoj vijesti, pored ostalog, navedeno je da se odlukom UNESCO-a, Biogradska prašuma našla na listi evropskih bukovih drevnih šuma i prašuma, kao dio Svjetske prirodne baštine. Biogradska prašuma je rezervat biosfere.

Svjetska baština UNESCO-a sastoji se od Svjetske kulturne baštine i Svjetske prirodne baštine. Lista sadrži ukupno 936 spomenika u 153 države, od čega 725 spomenika kulture, 183 spomenika prirode i 28 spomenika koji su istovremeno na obje liste.

Da bi bio upisan na UNESCO listu svjetske baštine, lokalitet mora da ima jedinstvenu vrijednost i ispunjava makar jedan od kriterijuma za upis. Listu značajnih kulturnih i prirodnih mjesta sastavljaju države

Država prvo mora sastaviti popis značajnih kulturnih i prirodnih mjesta i to je lista kandidata. Biogradska prašuma je na listi kandidata već 35 godina.

Na UNESCO listi svjetske baštine su i Durmitor i Kotor.

Bonus video: