"Agencija će i dalje držati širom otvorene oči"

ASK: Članovi Vlade imaju veću odgovornost da ličnim primjerom doprinose promociji vladavine prava

"U svojim reagovanjima, pojedini ministri su obrazložili način na koji su prekršili Zakon, čime su nehotično pomogli Agenciji u jednoj od njenih ključnih uloga: edukaciji"

8927 pregleda 37 reakcija 37 komentar(a)
Foto: Antikorupcija.me
Foto: Antikorupcija.me

Kao nosioci najviših funkcija izvršne vlasti, članovi Vlade imaju veću javnu odgovornost da ličnim primjerom a zakonitim postupanjem doprinose afirmaciji i promociji ambijenta vladavine prave, snaženju integriteta javne uprave, ali i njegovanju kulture dijaloga, poručeno je iz Agencije za sprečavanje korupcije.

"Vjerujemo da su četvoro ministara koji su platili novčane kazne uvažili te pravne i civilizacijske standarde i činjenicu da član Zakona koga se nijesu pridržavali ne poznaje gradaciju prekršaja niti odmjerava o kakvim podacima i kojoj količini je riječ, već samo propisuje šta je javni funkcioner dužan da prijavi u imovinskom kartonu," navodi se u reagovanju Agencije.

Kako su "Vijesti" objavile u utorak, Agencija je izdala prekršajne naloge kojima su ministri Mladen Bojanić, Jelena Borovinić Bojović, Olivera Injac, Jakov Milatović, Đorđe Radulović, Tamara Srzentić, Ratko Mitrović i premijer Zdravko Krivokapić kažnjeni novčanim kaznama u iznosu od po 500 eura zbog kršenja Zakona o sprečavanju korupcije.

Nakon što je objavljen tekst, odluku Agencije komentarisalo je više ministara.

"U svojim reagovanjima, pojedini ministri su obrazložili način na koji su prekršili Zakon, čime su nehotično pomogli Agenciji u jednoj od njenih ključnih uloga: edukaciji. Uz podsjećanje da je, reagujući preventivno, a zapažajući ponavljanje određenih grešaka u popunjavanju izvještaja o imovini i prihodima, naša institucija sprovela obuke za novoimenovane javne funkcionere. Nažalost, neki od ministara se nijesu odazvali pozivu da službenicima svog resora omoguće prisustvo našim edukativnim aktivnostima. Nadamo se da će im ovo iskustvo ukazati na potrebu upoznavanja sa obavezama i dužnostima koje su propisane za nosioce javnih funkcija," navodi se u saopštenju Agencije. Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović kazao je da ga raduje buđenje institucija iz zimskog sna.

"Ne prepuštajući se ni zimskom snu ni ljetnjem odmoru, ne popuštajući pred raznoraznim pritiscima i populizmom, Agencija će i dalje držati širom otvorene oči starajući se o poštovanju zakona i uočavajući slučajeve njegovog kršenja, sa povezom preko očiju ne obazirući se na funkcije, političko ili ma kakvo drugo opredjeljenje prekršilaca," navodi se u saopštenju.