Čavić: Stanje sa požarima u Pljevljima stabilno, ali i dalje rizično

"Požar koji se razvija u kanjonu Tare i koji je sad praktično postao dva požara sa međusobnom razdaljinom od oko sedam kilometara vazdušne linije, izviđali smo jutros na obje lokacije. Požar koji ide nizvodno prema selu Zasada rekao bih da je vrlo povoljna situacija i u nekim stijenama je jako usporen"

4768 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Stanje sa požarima na teritoriji opštine Pljevlja jutros je stabilno, ali i dalje veoma rizično, kaže komandir Službe zaštite i spašavanja Opštine Pljevlja Goran Čavić.

"Požar koji se razvija u kanjonu Tare i koji je sad praktično postao dva požara sa međusobnom razdaljinom od oko sedam kilometara vazdušne linije, izviđali smo jutros na obje lokacije. Požar koji ide nizvodno prema selu Zasada rekao bih da je vrlo povoljna situacija i u nekim stijenama je jako usporen. Vidjećemo, do večeras možda ćemo imati neke dobre vijesti što se tiče toga, mada je i dalje rano da se bude optimista. Što se tiče drugog dijela požara koji ide prema selu Zaglavak tu nas pomaže helikopter Vojske Crne Gore koji zaista obavlja odličan posao. I juče nam je cio dan pomagao i za nekih par stotina metara požar bi mogao da dođe do prvih kuća, koje smo mi već zaštitili na način što smo tu stacionirali jedan tim koji će dežurati sa vozilom dok požar ne bude ugašen", rekao je Čavić "Vijestima".

Ističe da su pljevaljski vatrogasci iscrpljeni jer se sa požarima na teritoriji pljevaljske opštine bore više od mjesec i po.

"Vatrogasci su iscrpljeni jer nama sve ovo ne traje od kada je počeo požar u Bunetini već traje mjesec i po. Imamo i logističkih problema od kvara tehnike do velike teritorije opštine koju pokrivamo. I dalje imamo aktivne požare u Premćanima, Vaškovu, Zelenom borju, Dabovini , Borovu i i ko poznaje ovaj teren zna da su to praktično granice naše opštine. Zamislite treba kamionom sa četiri, pet tona vode stići tamo u toku dana na ovakvim temperaturama", rekao je Čavić.

Vatrogasce, ističe Čavić najviše brine meteorološka situacija.

"Ono što nas najviše brine to je prognoza koja ne pokazuje znakove mijenjanja u smislu da se ne najavljuju neke kiše, što situaciju samo usložnjava. Brinemo malo i o situaciji sa koronavirusom jer vatrogasci kada su na terenu ne mogu toliko da vode računa o ličnoj higijeni što bi moglo da prestavlja dodatni problem", rekao je Čavić.

Bonus video: