Vuković: Nemoguće izgraditi novu školu do septembra 2022.

Gradnja novog objekta OŠ "Vladimir Nazor" najavljena je na sinoćnjem skupu ispred te škole u Maslinama

9169 pregleda 39 reakcija 39 komentar(a)
Vuković, Foto: Screenshot
Vuković, Foto: Screenshot

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković ocijenio je da ne postoji šansa da nova zgrada Osnovne škole "Vladimir Nazor" bude izgrađena do septembra naredne godine.

Gradnja novog objekta najavljena je na sinoćnjem skupu ispred škole u Maslinama, a nastava za djecu iz OŠ "Vladimir Nazor" će do tada biti organizovana u školi "Marko Miljanov" na Koniku i bivšoj Gimnaziji "Luča" u Doljanima, a gdje je sada područno odjeljenje škole "Dragiša Ivanović".

"Čitam i ne vjerujem koliko daleko su ljudi u Ministarstvu prosvjete spremni da idu u obmanjivanju roditelja učenika OŠ ‘Vladimir Nazor’. Malo je bilo što im je prethodno, bez konsultacije s Ministarstvom odbrane, obećano da će djeca nastavu pohađati u obližnjoj kasarni, nego sada još obećavaju novu školu u Maslinama do početka naredne školske godine. Dragi sugrađani, ne postoji apsolutno nikakva šansa da škola bude izgrađena do 01.09.22. Štaviše, da se śutra počne s gradnjom (a još uvijek ne postoji ni projekat), pitanje je da li bi škola bila spremna i do početka školske 2023-2024", naveo je Vuković na Fejsbuku.

Nadležni u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, "umjesto što se igraju s našim sugrađanima i njihovom djecom", kako je kazao, treba da pripreme objekat bivše Gimnazije "Luča" za početak školske godine, kao i da se obrate Glavnom gradu sa zvaničnim zahtjevom da se, za potrebe prevoza učenika, školi prebaci novac. "Opredijelili smo 50,000e, što je dovoljno za prvo polugodište", dodao je on.

Uz podršku Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, navodi Vuković, neophodno je i da MPNKS uđe u projektovanje nove zgrade i obezbijede sredstva za njenu izgradnju u budžetu za narednu godinu. "Ukoliko ova nesposobna Vlada, a nadamo se da neće, potraje do tada", kazao je gradonačelnik.

Neophodno je da MPNKS, kako zaključuje, raspiše i javni poziv za zakup objekta na teritoriji Glavnog grada, koji dimenzijama i tehničkim karakteristikama može odgovoriti potrebama organizacije nastave. "Kako bi, već od narednog polugodišta, a dok novi objekat u Maslinama ne bude izgradjen, učenici išli skupa ‘u školu’," zaključio je Vuković.

Bonus video: